Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Lasana Dijara, bivša zvezda Real Madrida, tužio je FIFA Sudu pravde Evropske Unije (CJEU) zbog događaja iz 2014. godine, a konačna presuda bi mogla da dovede do ozbiljnih promena u svetu fudbala.

Dijara je 2013. godine iz Anžija prešao u Lokomotivu iz Moskve, ali je posle godinu dana odlučio da samoinicijativno prekine ugovor sa ovim klubom.

PROČITAJTE JOŠ...

Usledio je problem oko plate koji je doveo do raskida ugovora, a Dijara je sankcionisan presudom po kojoj je morao da plati Lokomotivi 10,5 miliona evra.

U to vreme on je pregovarao sa belgijskom ekipom Šarlroa, koja je od FIFA tražila garancije da klub neće biti dužan da plati Lokomotivi bilo koji deo novca.

FIFA nije to odobrila, pa je dogovor propao a 2015. godine Dijara je pokrenuo tužbu protiv FIFA koja je trajala čitavih osam godina, a konačna presuda zakazana je za 4. oktobar.

Šta bi ona mogla da promeni?

Ukoliko sud stane na stranu FIFA, situacija će u svetu fudbala ostati nepromenjena.

Ukoliko, pak, fudbaler dobije ovaj slučaj, to bi moglo da dovede do tektonskih promena. Naime, fudbaleri bi ovu presudu mogli da koriste kao povod da i sami napuste klub pre isteka ugovora, i potpišu za drugu ekipu.

To bi sa sobom verovanto „povuklo“ i potrebu za kreiranjem novog tela koje bi odlučivalo ko će na kraju morati da plati i koliko novca. Iako neće imati uticaj kakav je imalo pravilo Bosman (po Žan-Marku Bosmanu, a po kom fudbaleri po isteku ugovora mogu da napuste klub bez naknade, što je danas uobičajena praksa), svakako bi dovelo do ozbiljnih promena u svetu svetskog fudbala.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar