Mohamed Salah, Zlatan Ibrahimović i Milan Lane Jovanović
Mohamed Salah, Zlatan Ibrahimović i Milan Lane Jovanović Foto: EPA-EFE/ANDREW YATES/ROBERTO BREGANI/VIRGINIE LEFOUR / AFP / Profimedia

Milan Lane Jovanović, bivši reprezentativac i nekadašnji član Liverpula, analizirao je veliki derbi na startu Lige šampiona između Liverpula i Milana na Enfildu.

PROČITAJTE JOŠ

Počela je nova sezona Lige šampiona i već u 1. kolu imamo nekoliko odličnih utakmica. U centru pažnje, pored duela Intera i Reala, biće i veliki derbi između Liverpula i Milana od 21 sat.

Milan Lane Jovanović, nekada krilni fudbaler, prednost daje upravo bivšem klubu, prevashodno iz jednog razloga.

„Liverpul je favorit jer igra kod kuće. Odlično su otvorili sezonu, igraju ubedljivo, deluju stabilno i dugo su zajedno. I Milan je jako dobro počeo sezonu, međutim, samo zbog prednosti domaćeg terena ulogu favorita dajem Liverpulu, da se igra u Milanu bio bih u velikoj nedoumici“, kaže Jovanović za Nova.rs.

Dva njihova okršaja imaju epitet epskih, a ovo će biti tek treći zvanični susret dva kluba. Prvo je 2005. godine Liverpul u fantastičnom finalu u Istanbulu pobedio posle 0:3 i penala, ali se navijači Milana radije sećaju poslednjeg susreta kada je njihov tim slavio rezultatom 2:1 u finalu 2007. u Atini.

„Kad je tim u pitanju, Milan nije više gigant iz onih najslavnijih vremena. Tada je imao dva podjednako jaka tima… Vedete evropskog kalibra sigurno da mu fale, ali Milan je uvek Milan, veliki klub. I taj sindrom igračima daje obavezu, motiv više, motivaciju i posebno nadahnuće, niti su oni tamo slučajno“.

Milan Lane Jovanović Foto: YORICK JANSENS / AFP / Profimedia

Lane Jovanović naglašava koliko je teško istaći se u eri koju su krojili Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.

„Živimo u eri Mesija, Ronalda, Nejmaara, i još pet, šest čudesnih genijalaca koji prave ogromnu razliku, pa je mnogo kvalitetnih i velikih igrača koji su u senci pomenutih. Nije lako danas u fudbalu pored svih njih biti vedeta, biti popularan i ikona“.

Nekadašnji krilni napadač veruje da je udarna snaga Milana Zlatan Ibrahimović, koji će nažalost propustiti meč na Enfildu.

„Fascinantno je šta radi, fenomenalan igrač koji je obeležio jednu epohu. Ibrahimović je igrač plemenitog kova, izuzetno produktivan, osim Lige šampiona osvojio je gotovo sve gde god da je igrao. I koliko god u tim intervjuima delovao prepotentno, za šta ima argumenata, opet nije kalibar jednog Mesija i Ronalda. Vidite kako je to smešno, takav igrač bio bi ikona u nekoj drugoj eri“.

„Raduje me kako igra Srbija“

Srbija će imati 10 fudbalera u Ligi šampiona ove sezone, a Milana Jovanovića raduje i kako igra reprezentacija pod komandom selektora Dragana Stojkovića Piksija.

„Pre svega da poželim mnogo sreće svim našim igračima. Pre svega hrabri me način na koji igra reprezentacija, bez obzira na nerešen rezultat u Irskoj, to je fudbal, zaslužili smo ubedljivu poibedu. Bilo je takvih utakmica i u mojoj generaciji, ali je činjenica da imamo mnogo odličnih opcija i u napadu i u veznom redu. Takođe i opredeljenje da igramo visok presing, napadački, s dva špica, to je u skladu sa mojim afinitetima kada je fudbal u pitanju“, dodao je Lane Jovanović.

Kada je reč o Liverpulu, čiji je dres nosio u sezoni 2010/2011, imao je samo reči hvale.

„Imaju neverovatnu brzinu i znaju da igraju. Nisu u pitanju samo Salah, Mane i Firmino, njihova ubojitost je i u tome što ‘pucaju’ iz svih pozicija, naprave mnogo sprinteva tokom utakmice. Međutim, ako pogledate statistički koliko u proseku igrača Liverpula dođe u završnicu svakog napada, e, to je njihov kvalitet“.

Jovanović je do detalja upoznat s načinom igre slavnog engleskog kluba.

„Njima praktično štoperi dođu na 30, 40 metara od protivničkog gola, o veznim i bočnim igračima da ne pričamo. Neverovatno, svi su opasni i svi napadaju loptu, kad krenu to je pakao za braniti. Na sve to, pored kompaktnosti, fizičke spremnost i napadačkog opredeljenja, treba dodati poseban kvalitet iz kontranapada. Definitivno imaju više ubojitih oružja, a tu je i opasnost iz prekida“.

BONUS VIDEO Top 5 fudbalskih transfera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar