Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Lamin Jamal, Barselonin vunderkind i nova zvezda Španije, još uvek tinejdžer, najmlađi je strelac u istoriji evropskih šampionata, u subotu će proslaviti 17. rođendan, a dan kasnije igrati veliko finale Evra sa "crvenom furijom".

Tokom poslednjih godina smo se naslušali priča o fudbalskim čudima, nikad viđenim talentima i momcima koji će zauvek promeniti fudbal. Onda se pojavio jedan koji je teoriju i pisanje stavio po stvari, osim u školi, i bacio se u eksperimentisanje.

To je dovelo do jednog od najatraktivnijih igrača današnjice.

PROČITAJTE JOŠ

I najluđe od svega je što on ima tek 16 godina, odnosno u subotu će proslaviti 17. rođendan. Lamin Jamal postao je najmlađi strelac u polufinalima velikih prvenstava (EP i Svetsko prvenstvo) kada je sa daljine uspeo da matira Majka Manjana, tako da se zvuk stative čuo i u prenosu. Bio je to gol za izjednačenje, a Španija je ubrzo uspela da kompletira preokret preko Danila Olma i slavi protiv Francuske sa 2:1 za finale Evra.

Jamal je sa 16 i 362 postao i najmlađi strelac u istoriji svih evropskih šampionata. Još uvek tinejdžer, letnji rasput je proveo kao nijedan srednjoškolac nikada pre.

Tako je krenula priča o fudbalskom biseru zbog kog je „crvena furija“ imala problem i sa nemačkim zakonom ili je barem mogla da ga ima. Čitavo prvenstvo se pričalo kako neće moći da daje izjave posle mečeva u terminu od 21.00, jer tinejdžeri u Nemačkoj ne smeju da rade posle 23.00. Tu spadaju i medijske obaveze.

Foto: AP Photo/Petr Josek/Tanjug

Ali, nije on morao ni da priča, ali je sve rekao na terenu. Momak koji je trebalo da bude na raspustu učinio je da fudbal opet, barem na trenutak, vrati svoju izvornu čistoću. Neopterećen slavom, provokacijama ili bilo čim drugim izašao je da se igra i pokazao da je u tome možda i najbolji u Evropi.

Zamislite sada da se vrati u srednju školu u Barseloni i da tamo počne pismeni zadatak pod nazivom „Kako sam proveo letnji raspust?“.

„Tokom letnjeg raspusta sam otišao u Nemačku sa prijateljima. Tu je bila i moja porodica. Gledali su kako sam postigao sjajan gol i uveo Španiju u finale Evropskog prvenstva“, bio bi otprilike sastav ili bar njegov najvažniji deo.

Ovaj 16-godišnjak je ubrzo izazvao lavinu reakcija na društvenim mrežama, odjednom je postalo jasno da je on ona šestomesečna beba koju je Lionel Mesi kupao u kadi nasred „Kamp Noua“. Neki tu već učitavaju i biblijske motive i fudbalsko krštenje budućeg velikana.

Drugi su ostali fascinirani kada su videli da je Jamal bio jedan od dečaka kojeg je Serhio Ramos pre pet godina izveo na „El klasiko“ držeći ih za ruke. Jamal je sebi osigurao da neće dobiti privatnost gotovo nigde, ali je i osigurao da je već sada dobio kultni status u Španiji.

Španija-Francuska, polufinale EURO 2024 Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Jamal će 13. jula proslaviti rođendan, a dolazi iz mešovitog braka Marokanca i dame iz Ekvatorijalne Gvineje. Ipak, rođen je i odrastao u Kataloniji. Da sve bude utoliko luđe, Jamal je morao da uči za školu i polaže testove dok se nalazio u Nemačkoj sa timom. To je radio neposredno pre osmine finala protiv Gruzije.

„Došao sam sa treninga i rekli su mi da je sve dobro prošlo. Prošao sam testove i imam sada ESO kvalifikaciju. Da budem iskren, video sam na telefonu i rekao sam da sam prošao, pa sam samo ugasio telefon i pozvao mamu da joj kažem“, rekao je Jamal.

Time je on i formalno završio srednjoškolsko obrazovanje, iako je morao da radi domaći tokom Evropskog prvenstva. Nasmejao se kada su ga pitali da li mu pomažu saigrači prilikom učenja.

„Učim sam, ali su ređali šale: Odoh da učim sada… Imali smo dosta slobodnog vremena i kada sam u sobi nemam ništa drugo da radi, uzmem tablet i počnem da radim domaći. Niko Vilijams i Fermin Lopez su me zvali i da igramo igrice, pa sam jednom i to uradio“, poručio je Jamal koji je pokazao da je ipak na kraju zaista dečak.

BONUS VIDEO Strahinja Pavlović posle ispadanja Srbije sa Evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare