Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Od samostalnosti Srbije se nije dogodilo da će treće mesto u Superligi vredeti kao ove sezone

Ekipa koja završi kao trećeplasirana na tabeli domaćeg prvenstva izvesno će se direktno plasirati u plej-of, odnosno u poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Tehnički, to će biti osvajač Kupa Srbije ili trećeplasirani ukoliko prvak ili drugoplasirani ne uzmu Kup, a situacija je takva da je Zvezdi prilično otvoren auto-put ka odbrani duple krune.

Naravno, to ne znači da su pehari unapred na Marakani, ali kako je Partizan šokantno ispao iz Kupa u Sremskoj Mitrovici, moralo bi da se dogodi epsko iznenađenje u Kupu da trećeplasirani superligaš nema navedenu težinu.

PROČITAJTE JOŠ

Osim što će imati priliku da se domogne Lige Evrope, imaće i dodatnu olakšicu.

Ako ne preskoči tu poslednju i jedinu prepreku do grupne faze drugog po jačini evropskog takmičenja, svakako će igrati evropsko takmičenje tokom jeseni. Svi timovi koji budu ispali u plej-ofu direktno će se plasirati u grupu Lige konferencija.

Sve to je zbog uspeha Crvene zvezde i Partizana na evropskoj sceni poslednjih sezona, pa će se dve prvoplasirane ekipe u narednoj sezoni (2023/2024) igrati Ligu šampiona. Šampion Srbije će prvi put imati direktan prolaz u elitu, dok će viceprvak od 3. kola kvalifikacija imati dve prepreke iz „staze pratilaca“ do ostvarenja sna.

Jako je teško zamisliti da to ne budu večiti, pogotovo što Zvezda na vrhu ima 10 bodova prednosti u odnosu na Partizan, koji ako ne bude mogao da se umeša u borbu za titulu, ne bi smeo da ispusti kvalifikaciono mesto za LŠ. Ujedno, ko ispadne iz 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona ide u plej-of za Ligu Evrope, ko stane u plej-ofu za elitu, seli se direktno u grupu Lige Evrope.

Ako bi Kup Srbije osvojio drugoplasirani u prvenstvu, on bi prema pravilima krenuo iz kvalifikacija za Ligu šampiona, iako može da ostane praznih šaka u Evropi

Zato će pomenuto 3. mesto u Superligi biti od nikad veće važnosti u istoriji srpskog fudbala. I čak četiri tima mogu žestoko da se „pobiju“ za isto.

Trenutno TSC drži tu poziciju, apsolutno zasluženo prema prikazanim partijama u prvom delu Superlige. I trenutni presek stanja kaže da ako bi sutra bio žreb u Nionu za poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, TSC bi bio među nosiocima, a potencijalni rivali bi mu bili Plzen (Češka), Bode Glimt (Norveška), Viborg (Danska), moguće i AEK Larnaka (Kipar), Flora (Estonija), Helsinki (Finska), Žalgiris (Litvanija) i CSKA Sofija (Bugarska).

Naravno da je sve pomenuto podložno promeni, u zavisnosti od rezultata i raspleta u pomenutim nacionalnim šampionatima širom Evrope.

Deluje da će ekipa iz Bačke Topole najveće rivale u borbi za evropsku jesen imati u Čukaričkom, pa onda Vojvodini. Ipak, ni Novi Pazar i Voždovac ne bi nikako smeli da se otpišu iz te trke, a dosta bi moglo da zavisi od početka drugog dela.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Mogla bi ili da se poveća razlika, ili da se zakuva evropska trka među kandidatima za to istorijsko 3. mesto na tabeli.

Novina je i što ćemo ukupno gledano imati jednog evropskog predstavnika više, pet umesto dosadašnja četiri. I tu je sve prilično jasno, četvrti na tabeli bi krenuo iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije, a petoplasirani iz drugog.

Istina, mogu da budu i treći i četvrti, ili treći i peti, ako osvajač Kupa bude neko plasiran od četvrte pozicije na tabeli Superlige nadole ili neko van superligaškog društva.

Sezona 2023/24 je ujedno “izlazna” u trogodišnjem formatu UEFA od uvođenja Lige konferencije. Od sezone 2024/2025 najavljene su nove velike promene koje podrazumevaju veći broj učesnika u grupnim fazama i drugačiji format takmičenja, pa i drugačiju raspodelu mesta od dosadašnje.

Što se tiče nacionalnog koeficijenta, naredna sezona biće od ogromnog značaja, s obzirom na to da će se bodovi deliti sa pet, koliko ćemo učesnika imati, umesto da se dele sa četiri koliko je bilo do sada.

UČESNICI ČETVRTFINALA KUPA SRBIJE (3. maj): TSC, Radnik, Radnički Niš, Novi Pazar, Mladost GAT, C. zvezda/Radnički SM, Metalac/Čukarički, Spartak/Napredak

KO S KIM IGRA NA STARTU DRUGOG DELA SUPERLIGE

TSC

G Novi Pazar

D Napredak

G Mladost GAT

D Spartak

ČUKARIČKI

G Spartak

D Radnički 1923

G C.zvezda

D Kolubara

VOJVODINA

G C. zvezda

D Kolubara

G Mladost

D Radnik

NOVI PAZAR

D TSC

D Radnički Niš

G Napredak

D Mladost GAT

VOŽDOVAC

G Radnički 1923

D C. zvezda

G Kolubara

D Mladost

*G gost; D domaćin

SUPERLIGA, 20. kolo

Kolubara – Radnik 1:0 (1:0)

(Milićević 31)

Subota

Radnički 1923 – Voždovac 13.00

Radnički Niš – Mladost 14.00

Crvena zvezda – Vojvodina 16.00

Spartak – Čukarički 18.00

Nedelja

Napredak – Partizan 14.30

Novi Pazar – TSC 16.30

Mladost GAT – Javor 18.30

Пласман обезедио Sofascore

BONUS VIDEO Dušan Tadić konačno zatresao mrežu za Ajaks

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar