Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije udariće u četvrtak (20.45) u Oslu na Norvešku u polufinalu baraža, ujedno i meču decenije, u kojem je ulog plasman na Evropsko prvenstvo. Obe ekipe sanjaju taj podvig punih 20 godina.

Jasno je da će i jedni i drugi žargonski „izginuti“ na terenu, ali daleko od toga da je taj meč pitanje života i smrti, poručio je u razgovoru za Nova.rs Darko Kovačević, proslavljeni fudbaler, koji je za nacionalni tim odigrao 59 utakmica i postigao 10 golova.

Gledajte besplatno Norveška – Srbija uz EON

Navijajte za našu reprezentaciju u prvoj odlučujućoj utakmici za odlazak na Evro, potpuno besplatno preko EON aplikacije! Uživo pratite prenos utakmice plej-ofa, Norveška – Srbija, od 20.45, samo na kanalu Nova S, uz EON preko bilo kog interneta u Srbiji. Kreirajte promo nalog 8. oktobra na sajtu sr.eon.tv/srbija, unesite vaše podatke i pristupite najboljim sadržajima uz EON aplikaciju potpuno besplatno do 11. oktobra u ponoć.

Bivši sportski direktor reprezentacije, koji preko 10 godina živi i radi u Atini, gde je neizostavan šraf u mašineriji grčkog prvaka Olimpijakosa, veruje u Ljubišu Tumbakovića i „orlove“, bez obzira što će naspram sebe imati nezgodnog rivala kakav je Norveška. I to na gostujućem terenu.

„Igrači su svesni koliko težak zadatak je pred njima, znaju kakav ih meč očekuje i koliki je ulog. Činjenica je da punih 20 godina nismo bili na Evropskom prvenstvu, svi su svesni toga. Ne treba ništa igračima da se priča, oni su profesionalci, iskusni su. Tumbaković zna šta radi, imamo vođu Kolarova, tu su Tadić kao organizator i Mitrović golgeter. Ali, bože moj i da ne bude sve kako treba,  igraće se i dalje fudbal, srpski fudbal neće umreti“, poručuje iz sunčane Atine s „plus 30“ Kovačević za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Povrede su otežavajuća okolnost po četu Ljubiše Tumbakovića, to se pre svega odnosi na izostanak Filipa Kostića, koji pokriva gotovo celu levu stranu, a njegovi centaršutevi ka Mitroviću su praktično pola gola.

Ipak, Kovačević smatra da je svako zamenljiv.

„Kostić i motorika koju on ima, kao i njegovi opasni centaršutevi će nedostajati Srbiji u to nema sumnje. Pogotovo u toj formaciji 3-5-2 ili 3-5-1-1 koju forsira selektor, ali šta da se radi. Tu je Lazović, Gaćinović, pozvan je i Ristić koji igra u Francuskoj, možda dobije šansu. Zašto da ne. Dobar je igrač i cenim ga“, ističe Kovačević.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kovačević: Mitrović i Holan među pet najboljih na svetu!

Darko Kovačević imao je samo reči hvale za asa Borusije Dortmund Erlinga Holana, koji će biti najveća opasnost po gol Srbije.

„Suvišno je trošiti reči o njemu i o Mitroviću. Njih dvojica su među pet najboljih klasičnih napadača u Evropi. Igraju odlično glavom, imaju snažan udarac, leđna tehnika im je odlična. Šire igru, znaju da ‘navuku“ više igrača na sebe, pa da podele pas. Redak tip igrača koji vuče ekipu… Strašni su“, ređao je komplimente nekadašnji golgeter Sosijedada na račun Mitrovića i Holana.

Nekadašnji as Real Sosijeda, Juventusa, Lacija i Crvene zvezde, uzda se čuveni srpski inat, Mitrovića i Tadića.

„Svi znamo koliko je bitno za našu zemlju, za Fudbalski savez, za srpski fudbal da se konačno plasiramo na Evropsko prvenstvo. Ponavljam, imamo iskusne igrače, nema bojazni da će se nekome ‘vezati noge’. Nema tu nikakve treme, to je sve pozitivna nervoza. Znam to iz perioda, kada sam i sam bio igrač. Imate i sa 30 godina pozitivnu nervozu, koja nestane kada sudija svirne početak meča. Samo želiš da ideš napred, da tvoj tim pobedi. Uzdam se u onaj naš čuveni srpski inat. Mitar je naša prava devetka, dokazuje to iz meča u meč, kako u reprezentaciji, tako i u Fulamu. Tadić je kreator, moraće da se nudi, da se ‘spušta’ po loptu i onda da organizuje igru. Sve ono što radi Mesi u Bareloni, pa da još 50 golova. Duća je pravi plejmejker, vođa, zna kako se igraju veliki mečevi, kao i većina naših reprezentativaca. Svaka čast Norvežanima, imaju dobre igrače, ali kvalitet je na našoj strani“, apostrofira Darko.

Norveska
Foto: EPA/Audun Braastund

Kovačević očekuje tvrdu utakmicu u Oslu, uz početnu ofanzivnu Skandinavaca. Jednostavno, domaćini su i učiniće sve da to stave „orlovima“ na znanje.

PROČITAJTE JOŠ

„Sigurno da će biti malo ofanzivniji, pošto igraju kod kuće. Moramo da budemo obazrivi, kvalitet je na našoj strani, ali ne pobeđuje uvek kvalitet. Često zna trčanje da presudi. U sredini terena je ključ. Onaj koji bude kontrolisao igru, biće bliži pobedi. Naravno, da uvek može faktor sreće da presudi. Mogu recimo oni da postignu brz gol iz kornera, pa da se zatvore i da ne možemo posle da ‘probijemo’. Treba da budemo disciplinovani, da držimo loptu i da znamo tačno šta hoćemo. Ne trebamo da pokušavamo dugim loptama da ‘gušimo“ Mitra, on ‘živi’ od lopti sa strane. Faliće mu Kostić, koji zna da probije, ali ima ko da ga zameni. Moramo da gledamo pozitivno, da budemo pozitivni, onda će biti sve u redu, a momci će biti pravi u najvažnijem meču“, poručio je bivši sportski direktor FSS Darko Kovačević, koji će iz Atine uz Nova.rs pratiti direktan prenos iz Osla u četvrtak uveče.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram