Foto: EPA/MARC MUELLER

Suđenje četvorici nemačkih fudbalskih zvaničnika za korupciju povodom Svetskog prvenstva 2006. godine okončano je bez presude u Švajcarskoj.

Petogodišnji proces održan u gradu Belincona je suspendovan zbog pandemije koronavirusa i slučaj je zastareo.

Krivični postupak je najavljen pre više od tri godine i trebalo je da počne u martu. Potom je odlagan zbog pandemije, a sud je saopštio da su bile takve okolnosti i da su do zaključenja dovele „neproceduralne greške“.

PROČITAJTE JOŠ

Među optuženima je bio i legendarni Franc Bekenbauer, koji je kasnije izuzet zbog zdravstvenog stanja.

Optuženi su još Teo Cvanciger, Horst Šmit i Urs Linzi, kao i Volfgang Nirsbah za saučesništvo.

„Činjenica da je slučaj završen bez rezultata je veoma zabrinjavajuća, ne samo za fudbal, već i za pravnu administraciju u Švajcarskoj“, navodi se u saopštenju Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Maksimalno vreme za procesuiranje kriminala u Švajcarskoj je 16 godina. Sudovi više nemaju nadležnost nad slučajem koji se desio 2005.

Bekenbauer je bio na čelu Organizacionog odbora šampionata sveta kada je Nemačkoj dodeljeno domaćinstvo.

On je optužen da je bivšem čelniku FIFA Mohamedu Bin Hamamu 2005. godine platio 6,7 miliona evra. Tužioci su izjavili da je prava svrha novca ostala nejasna.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar