Foto: REUTERS/Amanda Perobelli/Guliver

Koliko je pandemija koronavirusa donela konfuzije u naše svakodnevne živote, toliko je uticala i na fudbal. Nikada, čini se, nije bilo toliko nesaglasja u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. U svetu fudbala, jedan je sada cilj – da se preživi.

To je svakako lakše reći nego ostvariti, barem kada je reč o brojnim fudbalskim klubovima, pa i ligama.

Finansijski efekat, koji će prekid sezona imati na mnoge, biće ekstreman i pravo je pitanje kako će sve izgledati.

Utisak je da je mnogo davljenika, a malo pravih i korektnih rešenja, pa je neminovno da se moraju doneti određeni kompromisi kako bi sve strane u situaciji bile koliko-toliko zadovoljne.

Međutim, to neće svuda biti moguće. I ma koliko to čudno zvučalo, ima i onih koje je trenutna situacija spasla onih sportskih muka, kao što je ispadanje u niži rang takmičenja.

PRIMER IZ NEMAČKE

Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Iako je odlučeno da se takmičenje u Bundesligi i Cvajti nastavi, odluka fudbalskih organa u Berlinu je da takmičenje u nižim ligama bude proglašeno završenim, što praktično znači da tamo neće biti ni promocija, ni ispadanja.

Tako je recimo Fudbalski savez regije Šlezvig-Holštajn odlučio da sezonu prekline i da u Šestoj ligi nema ispadanja u niži rang.

Klub SC Nojstrand, koji je u maju 2019. nastao fuzijom dva kluba, TSV Nojštada i NTSV Stranda, krenuo je da se takmiči ove sezone u toj ligi, ali sa užasnim rezultatom.

Posle prvih 19 kola nisu imali nijednu pobedu, gol razlika im je 8:141, a zbog dve kazne od po tri boda, imaju i minus šest bodova!

I pored toga, odlukom fudbalskih organa, ne čeka ih ispadanje u još niži rang, tako da su oni svojevrsni „dužnici“ ovoj situaciji sa koronavirusom, koja ih je tako spasla.

„Ovo je zasluženo. Trebalo nam je mnogo snage da uopšte posle svega uđemo u takmičenje. To nam je donelo i priznanje naših protivnika. Ipak, nije kraj, moramo da vidimo šta je najbolje za budućnost našeg kluba“, rekao je prvi čovek ovog novog kluba, Rajner Goš.

U MEKSIKU NAKRIVILI SOMBREROSE, SLAVE I U ARGENTINI

Foto: EPA-EFE/JORGE NUNEZ

Ništa manje zadovoljni nisu ni u Meksiku, gde su čelnici Fudbalskog saveza doneli odluku da neće biti promocija ni ispadanja u Prvoj i Drugoj ligi i to u narednih pet godina!

Na taj način su dali klubovima vreme da konsoliduju redove i povrate snagu, pre svega na finansijskom planu, posle prekida sezone koji je usledio polovinom marta.

Mnogi klubovi su zbog toga pretrpeli velike gubitke, zapali su u još veće finansijske teškoće, ali na ovaj način će biti rasterećeni u smislu da neće morati da razmišljaju makar o opstanku u ligama u kojim se trenutno takmiče.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbalski organi u Drugoj ligi garantuju svim klubovima da će imati stabilne prihode u narednih pet godina, a ohrabrili su ih i da izvrše promociju mladih fudbalera.

Tako će i klubovi i Savez dugoročno imati koristi od ovakvih odluka.

Osim Meksika, dobra vest za mnoge klubove stigla je krajem aprila i u Argentini, gde je prvi čovek tamošnjeg Saveza, Klaudio Tapija, potvrdio kako ove i naredne godine, neće biti ispadanja u niži rang takmičenja.

To je odlučeno posle prekida sezone posle 23 odigrana kola. U elitnoj diviziji na poslednja dva mesta bili su Kolon i Godoj Kruz, koji su imali po 18 bodova, tako da je njih ova odluka, svakako najviše obradovala.

Neće biti ni ispadanja ni u japanskoj Džej ligi, kao ni u drugom i trećem rangu takmičenja i to je poznato još od sredine marta.

Odlučeno je i da će po dva kluba iz treće i druge lige biti promovisani u viši rang takmičenja.

U BELGIJI I HOLANDIJI RAZLIČITI ARŠINI

Foto: EPA/THIERRY ROGE

Ipak, iako su u nekim šampionatima proglasili kraj sezone, kao što je slučaj sa Holandijom ili Belgijom, neke stvari ostale su nejasne.

U Belgiji je Brižu biti potvrđena titula, a doneta je odluka i o tome da li će biti ispadanja i promocija iz jednog u drugi rang.

Beveren, klub koji je u trenutku prekida sezone posle 29. kola bio na dnu sa dva boda manje od Ostendea, preseliće se u niži rang.

„Takičenje je prekinuto višom silom, nismo mogli do kraja da se borimo za svoju poziciju. Za mene je logično da sledeće godine liga ima 18, umesto 16 članova. To mnogi podržavaju. Nećemo se pomiriti sa ispadanjem, takvoj odluci ćemo se usprotiviti na sve moguće načine“, rekao je predsednik kluba, Dirk Hujk.

Za razliku od Belgije, u susednoj Holandiji je drugačije prilično. Prvaka neće biti, ali isto tako neće biti ni preseljenja klubova u niži rang, kao ni promocija iz druge lige u elitnu.

U Holandiji nema sporta do 1. septembra i klubovi su, jednostavno, morali da se povinuju odlukama Vlade i fudbalskih organa.

ŠKOTSKA I FRANCUSKA U PROBLEMU ZBOG PREKIDA

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Situacija u Škotskoj i Francuskoj je drugačija. Posebno kod Francuza, gde bi sve moglo da eskalira i sudskim procesom.

Jedan od čelnih ljudi francuskog fudbala Noel Le Gre je za striktno sprovođenje pravila i za to da u Ligi 2 bude ispadanja u niži rang.

Tako bi Orlean i Le Man, koji su na poslednje dve pozicije na tabeli, završili u nižem rangu iako je ostalo deset mečeva do kraja sezone koja je prekinuta.

PROČITAJTE JOŠ

Oni se žestoko protive tome i prete sudskim sporom, a čini se da će i u mnogim klubovima imati saveznike koji se zalažu da u narednoj sezoni umesto 20 bude 22 kluba, tačnije da Orlean i Le Man zadrže status.

U Škotskoj je sve prilika da će čelnici Lige odlučiti da će ipak biti ispadanja u niži rang iako ni tamo sezona nije kompletirana.

Tako bi u prve tri divizije žrtve čudne odluke bili Harts, Partik Tistl i Strenrer. To bi moglo da ima izuzetno negativan efekat na finansije kluba, jer im nije bilo omogućeno da se za status bore do kraja.

„U Hartsu nema novca na pretek. Ispadanje bi nas ostavilo bez najmanje tri miliona funti i to pod uslovom da se sledeće sezone vratimo u viši rang. Gubici bi bili teži ako bismo ostali duže u nižem rangu“, poručio je čelnik Hartsa Lesli Dins.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar