Kokeza, Vučić i Velja u engleskoj knjizi o huliganima

Fudbal 02. mar. 202117:53 > 22:29
Podeli:
Foto:Pedja Milosavljevic / Starsport/Vesna Lalić/Nova.rs

Iako su mnogi "šokirano" i "iznenađeno" reagovali na poslednja dešavanja u srpskom fudbalu, zapravo se ne radi ni o čemu novom. Štaviše, mnogo toga o Slaviši Kokezi i pozadini njegovog ulaska u fudbal doživelo je globalan momenat jer je sve opisano u engleskoj knjizi "1312: Among the Ultras" , koja nije prevedena na naš jezik.

PROČITAJTE JOŠ

U ovoj knjizi, Džejms Montagju je pisao o huliganima, ultrasima, navijačima, kriminalcima, kulturnom i istorijskom kontekstu dešavanja na stadionu u Hrvatskoj, Urugvaju, Argentini, Brazilu, Italiji, Srbiji, Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Ukrajini, Nemačkoj, Švedskoj, Turskoj, SAD i Indoneziji.

Obuhvaćena je priča o preplitanju politike i navijača, što je u Srbiji posebno izraženo, pa je Montagju boraveći u Srbiji imao materijala na pretek. Knjiga je svetlost dana ugledala prošle godine, u martu 2020. godine, pa su čitaoci tada mogli da uvide šta se sve krije iza kulisa.

Džejms je dvostruki dobitnik nagrade za fudbalsku knjigu godine u Engleskoj, višestruko je nagrađivan, a kako bi novu knjigu što bolje potkovao činjenicama, obišao je sve zemlje o kojima je pisao, ušao je u najtvrdokornija jezgra navijača, u Indoneziji je jedva ostao živ jer je prisustvovao jurnjavi Indonežana sa mačetama.

Dotakao se engleski pisac i priče predsednika Aleksandra Vučića, koji je svojevremeno rekao da je bio na „Maksimiru“ kada je došlo do nereda 1990. godine, a posvetio se i usponu Slaviše Kokeze do vrha FSS-a.

Vučić je među prvima dobio indeks
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Kokeza je uživao u rapidnom usponu. Danas je predsednik FSS-a, ali prvo javno pojavljivanje je imao 2008. godine sa ozbiljno bandažiranom glavom i rukom, kada se pojavio na pres konferenciji uz Vučića. On je tada još bio generalni sekretar Srpske radikalne stranke, a Kokeza se pojavio kao dokaz policijske brutalnosti kada se protest SRS pretvorio u nasilje. Od 2012. godine, kada je Vučić bio zamenik premijera, Kokeza je bio lojalni funkcioner u novoj stranci SNS, pa je dobio mesto potpredsednika Crvene zvezde“, pisao je Montagju.

On je spomenuo i ono što se tiče najaktuelnijih dešavanja u Srbiji, a ima duboke korene u prošlosti. Spomenuo je pad „Alkatraza“ i da je ostala „rupa koju je neko mogao da popuni“.

„Taj prostor ispunila je grupa po imenu ‘Janičari’. ‘Janičari’ je ime za otomansku vojsku koja je stvarana od balkanskih boraca i dece koja poreklo vuku sa ovih prostora. Novi ultrasi nisu bili kao ostali. Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi (u knjizi Sale the Mute), proglašen je za novog ‘kapoa’. Ali on je imao nezamislivu pozadinsku priču, bio je navijač Zvezde, i onda se prebacio u Partizan“, naveo je Montagju.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bojana Pavlović, novinarka KRIK-a, bila je sagovornica Montagjua, pa je opisala i susret sa Veljkom Belivukom. Pokazala mu je i snimak na kom su Belivuk i Sale Mutavi tukli obezbeđenje Miloša Vazure, direktora Partizana.

Pred kraj poglavlja u Srbiji, pisac je imao zanimljivo zapažanje.

„Srbiju je skoro nemoguće razumeti. Samo se talože nove intrige i zavere jedne ispod drugih, pojavljuju se veze između moćnih, podzemlja i lože. Vučićev sin je čak 2018. uočen na tribinama na Mundijalu u Rusiji, sa četvoricom pripadnika grupe ‘Janičari’. Svi su nosili iste majice sa mapom Kosova i natpisom „Nema predaje“. Kada je pitan za ovo, Vučić je lamentirao na konferenciji da mediji biraju da kritikuju njegovu porodicu“.

„Moj sin nije ništa uradio pogrešno“, rekao je tada.

„To je bio opasan posao, istraživati organizovani kriminal dok se u isto vreme boriš sa time što je država kritična prema tvom izveštavanju“, rekla je Pavlovićeva.

Bojana Pavlović Foto: Ivan Dinić/Nova S

U sudnici je srela Veljka Belivuka, čoveka koji je preuzeo ‘Janičare’ kada je Sale ubijen.

„Onda su počeli da razgovaraju sa mnom.“

„Hoćeš li ikada da napišeš nešto lepo o nama“, pitao je, a ja sam se pitala kako uopšte zna ko sam ja.

„Ti si jedina koja dolazi“, rekao je Belivuk. Seo je do mene, potapšao me po kolenu i rekao…

„Ne, ne, ti si dobra. Da li želiš da govoriš sa nama? Znaš, zato što mi nismo toliko loši koliko ti misliš. Reći ću ti sve, objasniću ti sve. Stvari koje pišeš, znaš, neke su istina, ali znaš, mnogo toga si promašila. Mi mrzimo policajce i nismo dobri sa njima. Ne volimo što kažeš da smo mi dobri sa državom“, prenela je Pavlovićeva njegove reči, dodavši da je Belivuk ipak nikad nije pozvao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar