Foto: Piero Cruciatti / AFP / Profimedia

Srbija je bila 14. nacija sa najviše igrača (19) u Ligi šampiona, ali će se samo jedan "orao" boriti za "ušati" trofej do kraja sezone.

Plasman Crvene zvezde doprineo je ovom uspehu, ali nisu uspeli srpski fudbaleri da se plasiraju u osminu finala i tako donesu rekordan broj „orlova“ u eliminacionoj fazi Lige šampiona.

Jedini koji je to uspeo jeste vezista Porta Marko Grujić, koji je ove sezone odigrao samo 17 minuta u najboljem evropskom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ

Ukupno su srpski fudbaleri u Ligi šampiona odigrali 3,664 minuta, ali to nije bilo dovoljno za neki veći uspeh.

Imao je domaći fudbal velike ambicije pred početak istorijske sezone, jer je pet srpskih klubova igralo u evropskim takmičenjima, računajući i kvalifikacije.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Vojvodina i Partizan nisu uspeli da obezbede plasman u njih, te su Crvena zvezda, TSC i Čukarički branili boje naše zemlje.

Crvena zvezda je u Ligi šampiona imala tek jedan remi uz pet poraza i gol razliku 7:15. Zbog poraza od Jang Bojsa u Bernu ostala je i bez plasmana u Ligu Evrope.

TSC se možda i najbolje pokazao u Evropi ove sezone od srpskih klubova, ali ni to nije bilo dovoljno da se u konkurenciji Vest Hema, Frajbuirga i Olimpijakosa ostvari više od boda uz pet poraza i gol razliku 6:19. Sve do poslednjeg kola u grupi TSC je imao šansu za treće mesto, ali je Olimpijakos zategao i slavio pred praznim tribinama u Pireju sa čak 5:2.

Olympiacos Piraeus vs TSC Bačka Topola Foto:EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Čukarički se nije dobro proveo u Ligi konferencija, pošto je na tom „izletu“ upisao svih šest poraza, po dva od Fjorentine, Ferencvaroša i Genka, uz gol razliku 2:16.

Tako je uglavnom bio i slučaj sa srpskim internacionalcima, pošto su Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj sa Seviljom završili na poslednjem mestu grupe B (dva boda).

Petar Ratkov, Strahinja Pavlović i Aleksa Terzić nisu uspeli sa Salcburgom da obezbede ni Ligu Evrope i kao 4. u grupi D ispali su iz evropskih takmičenja.

Foto: EPA-EFE/RAUL CARO

Luka Jović, Jan-Karlo Simić i Milan plasirali su se u Ligu Evrope sa trećeg mesta iz „grupe smrti F“, tako što su pobedili Njukasl u poslednjem kolu u gostima sa 2:1.

Na papiru, Ligu šampiona će uživo pratiti još i Dimitrije Kamenović, bek Lacija koji je prethodne sezone bio na pozajmici u Sparti Prag.

Nije registrovan za najbolje evropsko takmičenje, te je njegov status u Laciju pod znakom pitanja.

Zaista loš podatak posebno kada se uporedimo sa zemljama bivše Jugoslavije.

Foto: Tanjug / Spada/LaPresse via AP

Hrvati imaju petoricu predstavnika u nokaut fazi Lige šampiona, Slovenija ima trojicu, Crna Gora dvojicu, Makedonija jednog, dok je samo Bosna i Hercegovina bez fudbalera u nokaut fazi.

Ništa bolje nije ni u Ligi Evrope i Ligi konferencija. Četiri srpska fudbalera igraće u drugom po rangu evropskom takmičenju, dok će u Ligi konferencija igrati čak sedam Srbina.

Već pomenuti Jović može sa Milanom da napravi uspeh u Ligi Evrope, dok će u tome pokušati da ga spreče Nemanja Matić (Ren), Mile Svilar (Roma) i Veljko Birmančević (Sparta Prag).

Dušan Tadić Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Najviše naših internacionalaca nalazi se u nokaut fazi Lige konferencija. Tu su kapiten „orlova“ Dušana Tadić, štoper Nikola Milenković u Fjorentini, ali i Andrija Živković u PAOK-u.

Prvotimcu naše reprezentacije u Grčkoj pomaže u golman Živko Živković. Tu su još i Aleksandar Pešić, te Aleksandar Čavrić i Radovan Pankov.

Zaista se ne pamti ovakav rasplet i navikli smo na veći broj Srba u završnicama elitnih evropskih takmičenja.


Srbi u nokaut fazi evropskih takmičenja

Liga šampiona: Marko Grujić (Porto), Dimitrije Kamenović (Lacio)

Liga Evrope: Luka Jović (Milan), Jan-Karlo Simić (Milan), Veljko Birmančević (Sparta Prag), Nemanja Matić (Ren), Mile Svilar (Roma)

Liga konferencije: Aleksandar Čavrić (Slovan Bratislava), Radovan Pankov (Legija), Nikola Milenković (Fjorentina), Aleksandar Pešić (Ferencvaroš), Živko Živković (PAOK), Andrija Živković (PAOK), Dušan Tadić (Fenerbahče)

BONUS VIDEO Majstor Marko Rojs: 15 sezona, 15 sjajnih golova u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar