Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kad doživite debakl sa više klubova, jasno je da nešto ne funcioniše kako treba

Bila je ovo jedinstvena, možda i neponovljiva prilika za srpski fudbal da zasija u Evropi, ali umesto toga smo dobili šamar otrežnjenja i realnu sliku gde se trenutno nalazimo u odnosu na vrh, ali i drugu klasu klupskog fudbala na Starom kontinentu.

Zbog rezultata svojih klubova van okvira zemlje prethodnih godina, Srbija je ove sezone imala privilegiju da sa čak pet predstavnika započne evropski put, koji se za neke završio veoma brzo, već na leto, dok su tri kluba dogurala do decembra, ali ne dalje od toga.

PROČITAJTE JOŠ:

Crvena zvezda je u Ligi šampiona imala tek jedan remi uz pet poraza i gol razliku 7:15. Zbog poraza od Jang Bojsa u Bernu ostala je i bez plasmana u Ligu Evrope.

TSC se možda i najbolje pokazao u Evropi ove sezone od srpskih klubova, ali ni to nije bilo dovoljno da se u konkurenciji Vest Hema, Frajbuirga i Olimpijakosa ostvari više od boda uz pet poraza i gol razliku 6:19. Sve do poslednjeg kola u grupi TSC je imao šansu za treće mesto, ali je Olimpijakos zategao i slavio pred praznim tribinama u Pireju sa čak 5:2.

Čukarički se nije dobro proveo u Ligi konferencija, pošto je na tom „izletu“ upisao svih šest poraza, po dva od Fjorentine, Ferencvaroša i Genka, uz gol razliku 2:16.

Kada se saberu svi ti učinci dobijemo skor od dva remija i 16 poraza, dok trijumfa nema ni na vidiku.

Olympiacos Piraeus vs TSC Bačka Topola Foto:EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Na sve to treba dodati i ispadanje, odnosno dva poraza Vojvodine oid kiparskog APOEL-a u kvalifikacijama za Ligu konferencija, odnosno tri poraza (od Sabaha i dva od Nordsjelanda) i jednu pobedu Partizana (protiv Sabaha) u borbi za trećerazredno evropsko takmičenje.

Ukupnu gol razliku bolje i da ne računamo.

Pre nekoliko meseci busali smo se u grudi kako u Evropi imamo pet timova, ali smo ubrzo dobili šta zaslužujemo.

Zvezda je grupnu fazu Lige šampiona završila kao najgori tim, jedina je osvojila samo bod. Gori od TSC-a u Ligi Evrope bio je samo Haken, dok je Šerif takođe imao bod, ali za jedan bolju gol razliku. Čukarički je u Ligi konferencija bio najgori od 32 ekipe, a jedini pored njega bez bodova bio je Breidablik.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok za klubove poput Kopenhagena (LŠ), Šturma iz Graca (LK), Serveta (LK), Karabaga (LE), Slovana iz Bratislave (LK) i ostalih ima mesta u nokaut fazama, srpski fudbal mora da se pomiri sa sudbinom da trenutno nije dorastao najvišem nivou evropskih takmičenja.

Od Zvezde se najviše očekivalo, dovedena su i neka skupocena pojačanja i trener na dobrom glasu, ali…

TSC je čak umeo i da nas obraduje nekim izdanjima i borbom, remijem protiv Olimpijakosa ili vođstvom protiv Vest Hema, ali se i pre grupne faze Lige Evrope videlo da tim nije dorastao tom nivou fudbala. Dvomeč protiv Brage završen je rezultatom 7:1 za portugalski tim, pa se već tu videlo u kom smeru ide evropska sezona kluba iz Bačke Topole.

Čukarički jednostavno na leto nije doveo dovoljno dobre igrače da bi napravio evropski iskorak, a trenutno je i u Superligi Srbije na petoj poziciji, dok na primer Spartak kao deveti zaostaje samo četiri boda.

KRC Genk vs FK Čukaricki Foto:Johan Eyckens / Belga Press / Profimedia

Vojvodina stoji još lošije od Čukaričkog u domaćem prvenstvu (sedma pozicija), dok Partizan ima kvalitetnu ekipu za domaću ligu, možda čak i borbu za titulu, ali je u Evropi bio daleko čak i od Lige konferencija.

Srbija je na leto, na startu sezone bila 11. na UEFA listi, sada je pala na 19. mesto. Na UEFA listi za poslednjih pet sezona su sada Grčka i Ukrajina preskočili Srbiju, a skoro je izvesno da ćemo ostati na 19. poziciji ispred Poljske i Hrvatske. Srbija u sezoni 2025/2026 neće imati pet predstavnika u UEFA takmičenjima, a samim tim će izgubiti i dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Međutim, sledeće sezone Srbija će opet imati pet predstavnika, a nadamo se i bolji plan za uspeh i više iskustva i pameti. Prvak Srbije će direktno u plej-of za Ligu šampiona, dok vicešampion ide u drugo kolo kvalifikacija za to takmičenje. Osvajač Kupa Srbije može do Lige Evrope, jer će imati samo jednu kvalifikacionu utakmicu, dok će treći i četvrti pokušati da dođu Lige konferencija kroz kvalifikacija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Za dve sezone će srpski klubovi ponovo prolaziti kroz preduge kvalifikacije sa četiri predstavnika u Evropi.

Kada je reč o listi gde su isključivo klupski koeficijenti, Zvezda je trenutno na 48. poziciji (pad u ondosu na prošlu sezonu), Partizan je 69. na tabeli (pad), Čukarički je jedini zabeležio uspon, pa je na 168. mestu, dok su svi ostali pali, pa su ispod 250. pozicije.

Sve u svemu, srpski fudbal je vraćen gde mu je mesto – na njive i oranice uz nekoliko izuzetaka, ali neka, bar se punom parom grade novi stadioni, da bude igara za narod, što se hleba tiče, videćemo posle izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar