Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ljubiša Tumbaković je bivši selektor reprezentacije Srbije, a budući će biti poznat do kraja godine. Kandidati - Slaviša Jokanović, Vladan Milojević, čak i Veljko Paunović i Savo Milošević, a u igri su i strani stručnjaci.

Nekadašnji trener Ajntrahta iz Frankfurta, proslavljeni Dragoslav Stepanović nedavno je u razgovoru za Nova.rs poručio da bi Slaviša Jokanović bi pravi izbor.

PROČITAJTE JOŠ

„Oduševljavao me je kao igrač, retko kad je neko bio toliko hladan, miran i staložen u svakoj situaciji. Uvek je donosio pravovremene i ispravne odluke kao igrač. To čovek ne može da izgubi kada pređe na drugu stranu. Pokazao je sa Fulamom i Votfordom da ima smisla da bude sjajan tener. Mislim da bi on bio dobar izbor i da bi mogao da bude uspešan i kao selektor“, rekao je popularni Stepi.

Potencijalna prepreka kada je Jokanović u pitanju leži u činjenici da u katarskom klubu Al Garafa ima važeći ugovor do juna sledeće godine. Jokanović je u novembru izjavio da ga niko iz saveza nije zvanično kontaktirao, ali je i dodao da nikad nije rekao da ne bi voleo da bude na mestu selektora.

Pod ugovorom je i Veljko Paunović koji odlično radi u Redingu i za koga je teško poverovati da bi tek tako ostavio posao u Čempionšipu.

Važeći ugovor ima i Vladan Milojević, koji je opcija za koju bi se FSS najradije odlučio. Milojević trenutno radi u Al Ahliju, a početkom decembra pojavila se informacija da rukovodstvo ne planira da ga pusti, makar ne do kraja sezone dokle mu važi ugovor. Sa druge strane FSS je spreman da plati obeštećenje, a prema informacijama iz bliskog okruženja nekadašnjeg trenera Crvene zvezde, Milojević nije naročito zadovoljan u Saudijskoj Arabiji i ne bi imao ništa protiv povratka u Beograd.

vladan milojević
Foto: Srđan Stevanović – Starsport

Od trenera koji su trenutno slobodni, pominju se Ivan Jovanović i Savo Milošević, a nekome je pao na pamet čak i Rejmon Domenek.

Nekadašnji trener APOEL skrenuo je pažnju na sebe kada je 2011. odveo kiparski klub u četvrtfinale Lige šampiona gde je ispao od Reala iz Madrida.
Jovanović je od 2013. godine radio u Dubaiju, a od decembra 2019. do aprila 2020. vodio je reprezentaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata pa je trenutno bez angažmana.

Bivši fudbaler Rada se 2012. godine dovodio u vezu sa preuzimanjem reprezentacije, uoči kvalifikacija za SP 2014. godine, ali do dogovora nije došlo iako su vrata ostala otvorena za ubuduće.

Bez angažmana je i Savo Miloševć koji je slobodan od septembra kada se rastao sa Partizanom. Bivši napadač crno-belih, slično Mladenu Krstajiću, nema previše trenerskog iskustva, ali je dugo radio u fudbalskom savezu gde je bio direktor omladinskih selekcija, a od 2014. godine bio je i na mestu potpredsednika.

Foto: EPA/Johann Hattingh

Najmanje verovatna opcija pojavila se u liku vremešnog Francuza, Rejmona Domeneka. Iskusni stručnjak (68) je vodio Francusku od 2004. do 2010. godine i za to vreme igrao finale Mundijala u Nemačkoj 2006. godine.

Poznat je po vrlo čudnom ponašanju i odlukama. Igrače je svojevremeno birao prema horoskopu. Tvrdio je da se kao vodolija ne slaže sa škorpijama, zbog čega je Robera Piresa izostavio sa spiska za SP, a smatrao je da su lavovi očajni odbrambeni fudbaleri jer vole da se prave važni i izvode egzibicije.

Slabi rezultati koji su pratili njegove česte ispade naveli su bivšeg reprezentativca Francuske Erika Kantonu da za Domeneka izjavi da je najgori trener u francuskom fudbalu još od Luja XVI.

Kada se ima u vidu kako se Srbija provela sa prethodnim stranim trenerima, Dikom Advokatom i Havijerom Klementeom, ne bi bilo loše preskočiti Domeneka i okrenuti se nekom savremenijem stručnjaku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare