Foto: Simon West / Actionplus / Profimedia

Veljko Paunović, čovek koji je sa omladinskom reprezentacijom Srbije 2015. godine postao svetski prvak, trenutno deli fudbalske lekcije širom Engleske. Njegov Reding je na opšte iznenađenje svih na Ostrvu, lider Čempionšipa, a ekipi su letos prognozirali borbu za opstanak ili "donji dom".

Ipak, opasno su pogrešili. Nisu uzeli u ozbiljno razmatranje što je kormilo povereno stručnjaku sa šampionskim DNK. Veljko Paunović je čovek koji živi i diše fudbal 24 sata sedam dana u nedelji, i posle rastanka s Čikago Fajerom, usledila je kraća pauza, a onda povratak onome što najviše i najbolje radi – fudbalu!

PROČITAJTE JOŠ

U intervjuu za Nova.rs menadžer Redinga objasnio je u čemu je tajna njegovog uspeha, kako je prihvaćen na Ostrvu, kao i koliko se Engleska, kao kolevka fudbala, razlikuje od zemalja kojima je radio kao trener i kao igrač.

„I dalje učim kako stoje stvari u Engleskoj, ali s obzirom na to da sam dugo u fudbalu posao mi je olakšan. Svaka zemlja je drugačija, fudbal je drugačiji, ali ista je igra. Ne treba mi prilagođavanje na jezik, ni na fudbal, ima puno sličnosti zbog kojih mislim da mi je lakše da se snađem u novim okolnostima. Svakako da je upečatljivo iskustvo i privilegija raditi u Engleskoj. Na svakom koraku dišeš fudbalsku kulturu. Iako na stadionima zbog koronavirusa nema navijača, ja pošto trčim svaki dan oko 16 kilometara, ljudi me zaustavljuju, pozdravljaju. Zaustave kola i jave se. Naravno, sve na distanci“, objašnjava iz svog doma u Redingu za Nova.rs Veljko Paunović.

Kako vam je pošlo za rukom da ode ekipe kojoj prognoziraju borbu za opstanak Vi posle 11 kola budete na vrhu Čempionšipa?

Foto: David Blunsden / Actionplus / Profimedia

„Mi smo odlično krenuli i to šta se prognozira mi ne kontrolišemo, ne slušamo. Fokusirani smo samo na ono što mi možemo da uradimo. Tokom perioda kada sam bio bez posla, radio sam na sebi i na pripremi novog projekta. On je bio koncipiran tako da može da se primeni u svakoj zemlji, gde god da me put odvede. Da spremim što bolji plan da funkcioniše od prvog trenutka. To sada primenjujem u Redingu, ostalo vam je poznato“.

Paunović: Igrači su već nadmašili sebe

Portugalac Žoao izrasta u lidera ekipe. Dao je šest golova ove sezone na 10 mečeva, dok je prethodne na 19 utakmica bio na pomenutoj brojki. Čini se da ponovo kao i sa Srbijom pre pet godina, uspevate da motivišete igrače i da izvučete maksimum iz njih…

„Ima puno igrača koji su već sada nadmašili sebe  u odnosu na prethodnu sezonu. Svakom sam napravio plan i rekao šta očekujem od njega, isto tako oni znaju šta mogu od mene da očekuju. Žoau sam objasnio da želim da ga sačuvam, da ne ‘izgori’, da ne može da igra svaku utakmicu, već treba dozirati. Podelio sam to s njim, i mislim da je pomoglo. Ima i te kako prostora za napredak“, rekao je Paunović.

Ekipa je pred odlazak na reprezentativnu pauzu nanizala tri poraza, prethodno je imala učinak od sedam pobeda i remi. Šta se dogodilo da Reding triput kapitulira i da svaki put tri lopte završe u vašoj mreži?

„Imali smo praktično tri utakmice u nedelju dana, došlo je do premora, do akumulacije. Žestok je tempo, intenzitet. Petorica povređenih i to standardnih igrača, i još nekoliko njih. To je jedan od razloga, ali je ekipa morala bolje. Bili smo superiorniji na tim utakmicama koje smo izgubili. Imali smo po 15 šuteva, 600 dodavanja, što su brojevei vrhunskih timova, ali su nas greške u odbrani skupo koštale. Ne krivimo nikoga, dešava se to u fudbalu kada se akumuliraju utakmice, greške koje ranije nisi pravio se dogode i platite cenu“.

Srbija u drugoj ligi Engleske ima dvojicu menadžera. Osim Vas, tu je i Vladimir Ivić, a Srbi kolo vode u Čempionšipu. Reding prvi, Votford drugi. Kako to komentarišete?

„Sigurno da prija taj podatak, to je sve što mogu da kažem. Ja gledam samo sebe i svoj tim“.

Reding i Votford su već odmerili snage. Nadmudrili ste kolegu Ivića, da li ste razmenili „po koju“ pre i(li) posle utakmice? Ipak ste obojica partizanovci, Srbi, treneri u Engleskoj…

Foto: MI News & Sport / Alamy / Alamy / Profimedia

„Svako ima svoj cilj, svoj posao, svoju ekipu. Pozdravili smo se i poželeli jedan drugom sve najbolje. Obaveze su na prvom mestu. Nije bio dobar momenat da se priča posle utakmice. Pozdravili smo se i to je to“.

Kakve su ambicije Redinga u nastavku sezone? Može li ekipa da se bori za plasman u Premijer ligu?

„Pristup mora da ostane isti kao i dosad jer je bio dobar. Naša jedina briga je naredni meč. Idemo od utakmice do utakmice. Do sada smo uspeli da nokautiramo mnoge, ali smo i primili nokaut. Čempionšip je maraton, imate 46 kola. Zabranjeno je da se gleda na tabelu i da se priča o Premijer ligi. Samo gledamo kalendar i to nećemo menjati. Dobro znamo šta i koliko možemo i šta su konačna očekivanja, njih čuvamo za sebe, za nas. Ne želim nikoga da opterećuje, ja sam večiti entuzijasta i uvek volim da se usavršavam, da nadmašim sebe. Uvek želim više, ali sam zadovoljan onim što imam. To je jedna zamka, nikada ne možeš da bude potpuno zadovoljan“, poručio je Redingov čudotvorac i svetski šampion Veljko Paunović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare