Foto:Starsport/Srdjan Stevanović

Za njih se često govori da upravljaju fudbalom iz senke, sklapaju poslove na koje se mnogi ne bi usudili, postali su ljudi od velikog uticaja, a neki od njih su popularni skoro koliko i fudbaleri.

PROČITAJTE JOŠ

U svetu fudbalskih menadžera se ističu dva imena Horhe Mendeš i Mino Rajola. Ova dva biznismena sklopila su neke od najvećih poslova u svetu fudbala, a u trenutno trećoj industriji na svetu važe za tvrde pregovarače.

Ne popuštaju ni milimetar i ne dozvoljavaju igračima da se dugo zadrže u jednom klubu, kako bi uzeli dodatni procenat. Često se za njih govori i da imaju dodirnih tačaka sa mafijom, ali ovakvi navodi nikada nisu dokazani.

I dok njih dvojica vedre i oblače svetskih fudbalom u domaćem malo ko među običnim ljudima zna imena onih koji donose odluke o velikim transferima.

Jedan od najpoznatijih je svakako Mateja Kežman, koji vodi karijeru Sergeja Milinkovića Savića i manje poznatijeg Dimitrija Kamenovića. Sergej se po pravilu nalazi u žiži interesovanja u svakom prelaznom roku od 2017. godine, a procenjuje se da vredi oko 70 miliona evra (najvredniji srpski fudbaler).

Sergej Milinković Savić
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Pisalo se da je upravo pomenuti Mendeš uspeo da „preotme“ Sergeja od Kežmana, ali to nije bila istina.

Tek s vremena na vreme se oglašavao i pričao o transferu.

„Istina je, Sergeja hoće svi najveći klubovi na svetu, ali… Po meni igra sjajno u Laciju, voleo bih da ga za godinu-dve vidim u finalu Lige šampiona. Lepo se snalazi u Italiji i voleo bih tamo da ostane, a Španija i Engleska nose veliki medijski pritisak i igrač njegovih godina je spreman za to. Prezadovoljan sam njegovom sezonom, ovo mu je najbolja do sada i on će u karijeri još da napreduje.“

Kežman brine o karijerama dva igrača koji se procenjuju na ukupno 72 miliona.

O karijeri Luke Jovića brine agencija „Lian sports group“ (ne vodi se kao agencija iz Srbije) koju predvode Fali Ramadani i Nikola Damjanac. Napadač Real Madrida je bio jedna od najvećih priča prelaznog roka 2019. godine kada je za 60 miliona prešao u Real, a od tada mu ne cvetaju ruže. Ipak, ova dva menadžera brinu o karijeru velikih svetskih zvezde poput Federika Kjeze, Leroja Sanea ili Kalidu Kulibalija.

Oni se često pominju u domaćem fudbalu, a postali su popularni kada su uspevali da prodaju domaće fudbalere izuzetno mlade i da im završavaju transfere u lige petice. Ipak, mnogi navijači nisu to gledali blagonaklono. Ovaj dvojac brine o karijerama Filipa Kostića, Ante Rebića, Nikole Milenkovića, Miralema Pjanića, Nikole Maksimovića, Adema Ljajića, Stevana Jovetića, Matije Nastastića. Smatraju se najmoćnijim dvojcem u srpskom fudbalu.

Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Miloš Malenović je srpski menadžer koji godinama uspešno sarađuje sa Dušanom Tadićem, kapitenom i najboljim fudbalerom Ajaksa, ali i Predragom Rajkovićem, koji bi uskoro mogao da napravi veliki iskorak i transfer iz Remsa. Od reprezentativaca Srbije u njegovoj fascikli se još nalazi i CV Mijata Gaćinovića, fudbalera Hofenhajma.

Velika bura se povela zbog menadžera Aleksandra Mitrovića 2015. godine. Nenad Jestrović, bivši napadač Zvezde, bio je agent Mitrovića sve do 2015. godine kada je Mitrović trebalo da pređe u Njukasl. Onda je naprasno došlo do rastanka.

„Odustao sam. Njegov otac Ivica je rekao da uzima stvari u svoje ruke, a posle se pojavio i Pini Zahavi kao pregovarač“, rekao je Jestrović pre dve godine belgijskim medijima.

Od tada se govori da je menadžer Srbina njegov otac Ivica.

Aleksandar Mitrović u dresu Fulama, Foto: EPA-EFE/Andrew CouldridgeMarko Grujić je član agencije „Roof“, dok je Filip Đuričić deo „Excellence Sport“ čiji je najvredniji fudbaler Ronald Arauho iz Barselone.

Na drugom mestu u Srbiji je agencija „International sports office“ čiji je izvršni direktor Darko Ristić. Agencija može da se podiči sa nekoliko mladih i aktuelnih seniorskih reprezentativaca. Najzvučnije ime je svakako Dušan Vlahović (40 miliona evra), zatim slede Nemanja Radonjić (šest miliona evra), Dejan Joveljić (četiri miliona), Svetozar Marković (1,8), Veljko Birmančević (1,7), Radovan Pankov (1,5), te mnogi drugi.

Agencija „Friends & Football International“ čiji je vlasnik Zoran Pavlović brine o karijerama Mirka Ivanića iz Zvezde (6,5), Saše Lukića iz Torina (5), te Nenada Krstičića.

Agencija „Seven star“ koju vode Bojan Ostojić i Milan Bogdanović sarađuju sa Darkom Lazovićem iz Verone, Aleksandrom Kataijem iz Zvezde, te Nemanjom Miletićem iz Al-Raeda.

BONUS VIDEO Kilijan Mbape na treningu u PSŽ

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar