Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nova fudbalska senzacija i igrač o kojem se priča, Mislav Oršić, zauvek će pamtiti veče kada je demolirao Totenhem, fudbalskog giganta koji je zagrebački "Maksimir" napustio pognute glave u stanju potpunog šoka.

Fudbalskim zaljubljenicima je ostalo samo da se pitaju, ko je momak koji je ukrao šou na terenu na kojem su isto veče igrala imena poput Harija Kejna, Gereta Bejla ili Dele Alija.

Zvezde teške stotine miliona, samo su mogle da se poklone predstavi Mislava Oršića, koji je ređajući dribling za driblingom, pronalazio način da maestralnim udarcima i kretanjem eliminiše četu Žozea Murinja, kome uprkos silnim problemima koji ga čekaju, nije bilo teško da dođe u svlačionicu Dinama i aplaudira hrvatskom fudbaleru.

Mnogima u Srbiji će prva asoscijacija na njega biti Milan Pavkov koji je u dresu Crvene zvezde takođe srušio jednog engleskog velikana, kada je u Ligi šampiona postigao dva gola za veliku pobedu o kojoj se i danas priča.

A ko je Mislav Oršić?

PROČITAJTE JOŠ

Iako bi oni kojii manje prate hrvatski fudbal, na prvu loptu pomislili da je u pitanju mladić iz zagrebačke fabrike fudbalskih talenata, Oršić je daleko od toga, s obzirom na to da mu je 29 godina.

Njegov put od anonimusa kojeg su otpisivali zbog viška kilograma, do zvezde o kojem ceo svet priča posebno je zanimljiv.

Karijeru je počeo 2009. u Interu iz Zaprešića u kojem je proveo četiri pune sezone. Postignut 21 gol na 80 utakmica, bilo je dovoljno tek da zaintrigira neke od najboljih klubova u Hrvatskoj, ali ne i onaj za koji je kao dečak želeo da igra – Dinamo iz Zagreba.

Tada je usledila odiseja po inostranstvu.

Prva stanica je bila italijanska Specija u Seriji B, ali kako se nije posebno dobro snašao, usledio je povratak na Balkan, ovoga puta u Sloveniju koja je bila prva prelomna tačka u karijeri. Oršić je zapravo potpisao ugovor sa Rijekom, ali ga je trener Matijaž Kek nezadovoljan viškom kilograma koji je fudbaler imao poslao na pozajmicu.

Za polusezonu, koliko je odigrao u Celju, postigao je svega dva gola, ali je svojim igrama oduševio sve. Simon Rožman, trener koji ga je vratio u život, rekao je tada da je samo odlazak Oršića usred sezone bio razlog da ne osvoje titulu.

Dobre partije su primetili klubovi iz Azije, pa je usledila selidba u Koreju.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Malo je onih koji su tada pomislili da će ime Mislava Oršića postati planetarno poznato, jer se put Azije kretalo najčešće zbog novca. Posle tri godine u kojima je igrao za dva različita kluba u Koreji i jedne polusezone provedene u Kini, stigao je poziv koji je toliko dugo čekao.

Dobre partije na drugom kraju sveta nisu promakle ni rukovodstvu Dinama, pa je za milion evra Mislav Oršić stigao na „Maksimir“. Transfer koji će se Dinamu višestruko isplatiti jer prema procenama specijalizovanog portala Transfermarkt, njegova vrednost pre meča sa Totenhemom iznosila je 7,5 milona evra. Iako nije u cvetu mladosti, Oršić je partijom protiv Engleza tu vrednost sigurno dodatno uvećao.

PROČITAJTE JOŠ

Od dolaska 2018. godine pa sve do danas, za Dinamo je sakupio 123 nastupa u svim takmičenjima, 53 pogotka i 23 asistencije. Brojke su te koje govore same za sebe.

Samo ove sezone, na 35 utakmica postigao 19 golova, a upisao je i šest asistencija. U Ligi Evrope postigao je 5 golova za 800 i kusur minuta na terenu.

„Sparsi su oduvani. Nemam reči. Kakav het-trik Mislava Oršića“ napisao je na Tviteru legendarni engleski napadač Geri Lineker, koji je svojevremeno igrao za Totenhem.

Kada ti ovakva igračka legenda skine kapu, onda znaš da si napravio veliku stvar. Oršiću ostaje da sa Dinamom nastavi da sanja svoju bajku, a sledeći stepenik je dvomeč sa Viljarealom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar