EPA-EFE/Adam Ihse

Najneverovatnija fudbalska priča ovog leta stiže iz jednog ribarskog seoceta na samom severu Evrope

Fudbaleri Ki Klaksvika žive najlepše snove, pošto u kvalifikacijama za Ligu šampiona prave čudo za čudom, te su veoma blizu plasmana u grupnu fazu elitnog takmičenja.

Mnogi ljubitelji fudbala do ove sezone nisu ni čuli za Klaksvik, klub sa Farskih Ostrva, ali deluje da će ga nakon ovogodišnjih kvalifikacija i te kako dobro zapamtiti.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva od tri senzacije bila je protiv Ferencvaroša, kada je mađarski velikan izbačen nakon što je izgubio 3:0 na svom terenu, dok je pre toga bilo 0:0 na Farskim Ostrvima.

Nakon toga, mreže su mirovale i u prvom meču protiv švedskog Hakena, dok je u drugom bilo 1:1 nakon 90 minuta, 2:2 nakon 120, ali je Klaksvik nakon penala izborio prolaz dalje.

Činilo se da je Molde u trećoj rundi kvalifikacija ipak veliki zalogaj, pogotovo nakon 1:0 u 49. minutu, ali je Klaksvik preokrenuo i sa dva gola Arnija Frederiksberga izborio pobedu.

Kad smo već kod Frederiksberga treba napomenuti da je on postigao šest od osam golova za svoj tim u Evropi ove sezone. Tako je uspeo da zaduži grad do te mere da će nešto morati da nazovu po njemu. Selo, ulica, trg ili neki fjord, bilo kako bilo, dugo nije bilo ovoliko radosti u malom ribarskom gradiću koji je i dalje drugi po veličini na Farskim Ostrvima iza Toršavna sa kojim su ponekad igrali i klubovi iz Srbije.

Posao nije gotov, Molde će imati priliku za popravni na svom terenu, ali čak i da ispadne Klaksvik će otići u Ligu Evrope, što je samo po sebi veliki uspeh, a napuniće se i kasa kluba.

Veza između Kalksvika i Moldea veća je nego što je bilo ko i mogao da zamisli. Naime, okosnicu tima sa Farskih Ostrva čine uglavnom bivši članovi Moldea.

Trener Klaksvika Magne Hoset je legenda Moldea sa oko 300 odigranih utakmica za taj klub. Sa 18 godina je postigao dva golova protiv CSKA Moskve u kvalifikacijama za Ligu šampiona i bio je član Moldea u jedinom nastupu u elitnom takmičenju ikada. On je za Molde igrao u dva navrata, dogurao je čak i do reprezentacije Norveške, a trenersku karijeru počeo je u Klaksviku kao asistent, a tek je prošle godine unapređen za prvog trenera.

S obzirom na priču Hoseta, logično je da mu i „desna ruka“ dolazi iz Moldea. Prvi asistent je Daniel Berg Hestad. Hoset je postigao najviše ligaških golova u istoriji Moldea (84), dok je Hestad rekorder po broju nastupa – čak 473 u norveškoj ligi. Njegova igračka karijera trajala je preko 20 godina, a osim za Molde igrao je i za Herenven, ali se tamo ni blizu nije proslavio kao u Norveškoj, za čiju je reprezentaciju nastupao.

Stub odbrane Klaksvika je Vegard Foren. Nakon pomenutog Hestada, on je drugi igrač sa najviše nastupa u istoriji Moldea (286). Čak 13 sezona je proveo u klubu iz Norveške, ali je njegov odlazak bio više nego interesantan, te je tada privukao pažnju javnosti. Pre tri godine je optužen da je ukrao novca sa zajedničkog računa igrača zbog čega je oteran iz kluba. Potom je otišao u Bran, da bi ga i iz tog kluba „najurili“, jer je organizovao žurku na kojoj je optužen za silovanje.

Međutim, bura oko njega se stišala, a Foren je pogodio odlučujući penal za prolaz protiv Hakena.

Vezni igrač Sivert Gusias je gotovo celu juniorsku karijeru proveo u Moldeu. I tako, sudbina je želela da nakon istorijskog uspeha Klaksvika, pred njega stavi upravo Molde, na koga je morao da gleda kao rivala.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada je jasno da su arhitekte najvećeg uspeha u istoriji Klaksvika u stvari najveće legende u istoriji Moldea, a revanš ta dva kluba će odlučiti ko će otići u poslednju rundu kvalifikacija.

Veliki doprinos u ovom pohodu ima i Deni Pavlović iz Srbije, koji već četiri godine nastupa za ovaj klub, pa je sada doživeo da postane heroj grada i zemlje.

Samo je pitanje gde će biti odigrani mečevi grupne faze nekog od evropskih takmičenja, pošto stadion „Đumpir“ ima kapacitet od svega 2.000 mesta, a to nije po UEFA standardima.

Međutim, u Klaksviku još uvek ne razmišljaju o tom pitanju, već su usresređeni na revanš sa Moldeom, koji je na programu u utorak od 19 sati.

Zanimljivo je i da je Crvena zvezda pre više od 20 godina imala priliku da odmeri snage sa Klaksvikom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a rezultat dvomeča bio je 5:0 u korist crveno-belih.

Pogledajte i kako izgleda ovo ribarsko mesto.

BONUS VIDEO Vuletić o krivičnoj prijavi protiv sudija i odlukama na štetu Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar