Karsten Linke
Karsten Linke; Foto: Screenshot Twitter Hexanca

Uhapšen je decembra prošle godine, a tek sada je objavljen njegov identitet.

Karsten Linke, bivši fudbaler koji je branio boje nekoliko nemačkih kluboba između kojih i Hanover, uhapšen je pod optužbom za izdaju.

PROČITAJTE JOŠ

Kasnije je bio i trener juniorskog tima u Vejlhajmu, ali se ispostavilo da je njegov primarni posao bio potpuno drugačiji.

Bio je tajni agent koji je radio za Saveznu obaveštajnu službu (BND), a sunarodnicima Nemcima je kada je putovao u Berlin govorio je da je vojnik i da ide „u misiju“.

Iznenada više nije išao vikendom za Berlin jer ga je uhapsila nemačka policija. Optužen je da je prosleđivao poverljive obaveštajne podatke Moskvi, uključujući i o one u Ukrajini, izvestio je „Der Špigl“ nakon što je uhapšen.

Navodno je Linke bio unapređen pre hapšenja, pa je imao dodatni nivo poverljivih informacija.

Prosledio je tajne podatke nekolicini ljudi, prenosi „Daily Telegraph“, uključujući i nemačkog biznismena koji je rođen u Rusiji (Artur E.) koji je zauzvrat prosledio informacije Federalnoj sigurnosnoj službi Ruske Federacije (FSB).

Artur u ovom slučaju ima status ključnog svedoka, a posvedočio je da je bio plaćen za usluge. BND istražuje da li je Linke delovao sam ili je imao čitavu mrežu doušnika. NJjegovi poznanici kažu da je pre znao da nestane na nekoliko meseci.

BONUS VIDEO Zašto nas toliko bole fudbalski porazi