Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Benzema je od omraženog lika, postoa heroj Santjago Bernabeua.

Fudbalski klasik… Magija.. Meč sezone… Decenije… Kada se govori o utakmici Mančester sitija i Real Madrida koja je završena rezultatom 4:3, pljušte superlativi na sve strane. Utakmica o kojoj će se dugo pričati, ostavila je fudbalski svet u stanju potpune ekstaze.

Siti je dominirao, vodio i propustio sijaset prilika da ostvari ubedljiviju pobedu i reši pitanje plasmana u finale već posle prve utakmice. Jednostavno, Real je odbijao da umre. Fama o mentalitetu velikog kluba samo je dobila na značaju. Ali, ako govoriimo o ovoj sezoni, možda bi ispravnije bilo govoriti o igrama jednog čoveka.

Ako postoji razlog zašto Siti nije bio ubedljiviji osim promašaja „građana“, onda je to čudesni Francuz koji ove sezone pomera granice svojim potezima i stvara čistu magiju iz meča u meč.

Koliko god da je ekipa Pepa Gvardiole bila briljantna, Benzema je pronalazio odgovor. Gotovo sve akcije pred golom rivala imale su njegov pečat, a majstorija iz prvog poluvremena i šmekerski izveden penal u trenutku kada bi za Real bilo pogubno da promaši, bili su samo kruna Benzeminog proleća koje još traje.

Od het-trika kojim je nokautirao PSŽ, preko istog učinka u Londonu i gol z plasman protiv Čelsija u revanđu samo su deo repertoara najatraktivnijeg performera na fudbalskim terenima.

A nije bilo davno kada su iz Reala hteli da Benzemu nardoski rečeno teraju „govnjivom motkom“.

Santjagom Bernabeom je vladao Kristijano Ronaldo, a Benzema je imao dve sezone u kojima njegova efikasnos t niej bila onakva kakvu su navijači očekivali.

U periodu od 2016. do 2018. godine, Benzema je postigao jako mali broj golova dok se slavila Ronaldova genijalnost. A Francuz je samo radio za ekipu.

Bio je podređen prvoj zvezdi ekipe, odrađivao prpljave poslove na terenu i svojim kretanjem omogućavao Ronaldu da obara rekord za rekordom.

Foto: Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez

Iako nije postizao toliko golova i u nekim mečevima promašivao zicere, njegova igr aje i u tom periodu bila esencijaln za uspehe Reala, jer je bio ključan deo slagalice koja je kraljevski klub vodio do trofeja.

Bilo je trenutaka u Real Madridu kada su navijači bili toliko iznervirani zbog njegovih promašajada su mu se rugali na Bernabeuu i tražili njegovu glavu. Ovo sada izgleda nedokučivo jer se Benzema transformisao u zver ispred gola. On je talisman ovog Real Madrida, lider na terenu i heroj Bernabeua.

Benzema sada ima ma 34 godine, i napreduje bez obzira na godine. Trebalo bi po svim pravilima da njegov nivo igre opada, a ne da postavlja lične rekorde.

Kada je stigao u Madrid 2009. godine, devet dana nakon što je za tada svetski rekord potpisao Kristijano Ronaldo za trećinu njegovog honorara, nikog to nije preterano zanimalo. Još stotine miliona potrošeno je na napadače u godinama koje su sledile, ali sve su uvek na kraju nekako vrtelo oko Benzeme.

Karim Benzema, Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

I dalje izgleda vitko i fit. I dalje je oštar i snalažljiv.

Teorija kaže da što je igrač stariji, to bi trebalo da bude teže da premaši svoje godine u golovima, a Benzema je to uveliko nadmašio.

Ima punu sobu trofeja i mnogo toga je postigao dok je igrao tokom prilično stresnih vremena.

Skoro 15 godina u klubu veličine Real Madrida zahtevaju hrabrost i srce. Benzema se suočavao sa kritikama, zviždanjima i nemilosrdnim pritiskom da isporučuje iz nedelje u nedelju. Međutim, on je ostao na mestu i borio se svakog dana.

BONUS VIDEO Debakl Sitija u meču sa Liverpulom u prvom poluvremenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar