Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Rejmond Domenek je ime koje se sve više spominje kao potencijalna opcija za klupu fudbalske reprezentacije Srbije. Jedno je sigurno - ako dođe, biće više nego zanimljivo zbog njegove biografije.

Domenek je bio selektor Francuske od 2004. do 2010. godine, nasledio je Žaka Santinija posle fijaska na Evropskom prvenstvu 2004, kada je Francuska ispala od Grčke.

PROČITAJTE JOŠ

Rejmond je imao zadatak da dođe do polufinala Svetskog prvenstva 2006, uspeo je da dođe do finala i izgubio je posle penala od Italije, a karijera mu je obeležena brojnim kontroverzamma.

Žoze Murinjo ga je optuživao da Kloda Makelelea tretira kao roba, jer ga je zvao za kvalifikacije iako je Makelele 2006. rekao da više neće igrati za nacionalni tim.

„Dok god može da hoda, igraće, Imam pravo da ga izaberem“, poručio je Domenek tada, a na Evropskom prvenstvu 2008, Francuska je ispala u grupnoj fazi sa samo jednim bodom.

Dve godine kasnije, došao je na Mundijal zahvaljujući potezu Tijerija Anrija, koji je igrao rukom i doveo Francusku do gola protiv Iraca. Nije bilo tada VAR tehnologije, Irci su bili žestoko oštećeni, a nastup u Južnoj Africi obeležila je slaba igra.

Izgubio je Domenek od Južne Afrike i Meksika, uzeo bod Urugvaju, posvađao se sa Nikolasom Anelkom, a nakon poslednje utakmice, odbio je da pruži ruku Karlosu Albertu Pereiri, selektoru Južnoafrikanaca.

U jednom trenutku, te 2010. godine, bio je možda i najomraženija ličnost u Francuskoj. Imao je Domenek i pozitivne i negativne strane, pamti se kao selektor koji je uspeo da vrati zasićene asove poput Zidana, Makelelea i Tirama, ali mu je i horoskop u jednom trenutku došao glave.

Naime, Domenek je astrolog iz hobija, pa se otkrilo da ne veruje škorpijama, zbog čega nije zvao Robera Piresa u vreme kada je bio jedan od dominantnijih evropskih igrača. To je dobilo i bizarnu crtu jer mu je adut bio Vikaš Doraso, koji se nije proslavio – nije mogao da odgovori izazovima koje postavlja dres tako slavne reprezentacije.

Imao je ispade i kada nije zvao Ludovika Žilija, nije želeo to čak ni da objasni, a 2. mesto na Mundijalu dalo mu je nešto duži kredit, zbog čega su Francuzi kasnije zažalili.

Domenek je čak posle fijaska na Evropskom prvenstvu 2008, umesto o porazima, govorio sa osmehom kako će zaprositi devojku. Na Mundijalu, Zidan je izneo sav „prljav veš“.

„Nisam video nikakvu timsku igru. Igrači bi trebalo da kontrolišu svoj ego. Nije bilo timske igre, nisu igrali jedni za druge. Pokušavali su sve individualno, a to nije dobro. Domenek nije trener, on samo bira igrače. Morao bi da se posveti stvaranju tima. Ali na kraju, fudbaleri moraju da pokažu šta mogu na terenu“, rekao je Zidan.

Onda je navnodno Nikolas Anelka Domeneku „rekao da se j…“ i napustio ekipu, na treningu se Patris Evra koškao sa pomoćnicima selektora…

Ipak, horoskop je posebno zanimljiva stavka u CV-ju Domeneka. Govorio je da se kao vodolija nikako ne slaže sa škorpijama, imao je i teoriju da su lavovi loši u odbrani jer vole da se prave važni i izvode egzibicije, umesto da rešavaju što jednostavnije opasne situacije pred golom.

Kada je već postao u jednom trenutku predmet podsmeha, Domenek je pokušao da sve objasni.

On je demantovao da ekipu selektira prema zodijaku, ali je dodao „kako se astrologija ipak uključuje u neke parametre koji se razmatraju“.

Foto: EPA/Johann Hattingh

Ceh toga je platio Pires, iako je svojevremeno bio ključna figura Viljareala. Za njega nije bilo mesta čak ni na spisku u kom se „vrtelo“ 39 igrača. Pires je rekao da se selektor prema reprezentativcima ponaša kao prema školskoj deci.

Ogorčen je bio i Nikolas Anelka – u jednom dokumentarcu je rekao šta se sve desilo. Došao je na Mundijal 2010. kao osvajač Premijer lige sa Čelsijem, Domenek mu je rekao u Londonu dva meseca pre turnira da će biti prvi špic reprezentacije.

Onda su usledili prijateljski mečevi i Anelki je bilo jasno da „nešto ne štima“.

„Nisam pipnuo loptu. Ništa, nula. Nije bilo refleksa, hemije. Bilo je ružno. Znao sam da ništa nije izgrađeno i da nema poverenja na terenu“, rekao je Anelka, pa se setio poluvremena protiv Meksika, koji je na kraju pobedio sa 2:0.

Anelka je samo demantovao priču „Lekipa“, koji je objavio da je uvredio selektora uz vulgarne reči.

„Pogledao sam telefon i zapitao sam se šta je ovo. Da li se šalite? Bilo je to ludilo, bili smo žrtve, svi smo zvali da kažemo da to nije istina. Ali jesam pobesneo, zvao me je po imenu uz dozu frustracije, nije mi se svidelo kako mi se obratio, sa kojim tonom, kao da je sve moja krivica. Nisam dobio nijednu loptu, nisam imao opciju šta da uradim. Igrali smo loše“, rekao je Anelka.

Foto: EPA/Johann Hattingh

Nema sumnje – nedostatak ozbiljnih angažmana posle fijaska sa Francuskom nešto govori. Još više o našoj trenutnoj situaciji govori što se Srbija okrenula ovakvom imenu. Možda bi na primer, Nemanja Gudelj, Aleksandar Kolarov i Dušan Tadić mogli da se zabrinu kao škorpije za svoje mesto u timu…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare