Foto: Starsport

Još se ni zvučnici nisu propisno ohladili i čaše isprale posle slavlja fudbalera Srbije, a već mora da se razmišlja - šta sada?

Oni su u petak otišli u Lisabon po pobedu nad Portugalom, prkosili su izgledima i golovima Dušana Tadića i Aleksandra Mitrovića poslali domaćina u baraž.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija će direktno na Mundijal u Kataru, ali dotle ima još godinu dana, a teško je da bi Dragan Stojković Piksi i njegov stručni štab dopustili da igrači „zaribaju“ na putu do katarske pustinje.

Oni će svakako unapred morati da planiraju svaki potez, pošto u decembru (16.12.2021) ide žreb za Ligu nacija, za njenu B diviziju koja startuje od 2022.

Ako ništa drugo, bar kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. kreću tek za godinu i po dana, pa o tome još ne mora da se razmišlja.

„Orlove“ ovako čeka solidan broj utakmica, ali možda ne i dovoljan, koje će morate da im posluže kao zagrevanje za Svetsko prvenstvo.

Već smo pisali o tome da će baraž biti složeniji nego ranije, ali u celoj priči još i to nije bilo potrebno igračima Srbije, tim pre što će tu biti i mečevi Lige nacija.

Nije još poznato kako će u praksi izgledati Mundijal koji se igra pred zimu (od 21. novembra do 18. decembra 2022), kako će se to tačno odraziti na prvenstva i sve ostalo, ali možemo da pogledamo unapred i bar naslutimo šta čeka Srbiju.

Najpre, treba imati u vidu da Srbija može da odigra do desetak utakmica. Krećemo od prijateljskih utakmica u martu.

U ono vreme kada će se Portugalci recimo „preznojavati“ kroz baraž, Piksi i ekipa će moći da uigravaju neke kombinacije koje do sada možda nisu.

Taj ciklus traje od 21. do 29. marta i predviđa dve utakmice. Sledeći termin u kalendaru je od 30. maja do 14. juna i tada su u planu čak četiri fudbalska dana.

Foto: Starsport.rs ©

Reč je o mečevima Lige nacija, a u diviziji B su, od 16 reprezentacija, tu trenutno ekipe poput Ukrajine, Švedske, Norveške, Škotske, Rusije, Irske…

Mečevi sa nekom od ovih selekcija bi mogli da nam pomognu pred spomenute kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali se mora i dozirati energija.

Takmičarski, kraj „zagrevanja“ za Katar trebalo bi da bude od 19. do 27. septembra kada se igraju dve utakmice Lige nacija.

Tada će ujedno biti i poznato da li će Srbija izboriti plasman u najvišu „A“ diviziju, dok će sve posle toga možda biti prijateljski mečevi.

Foto: Starsport.rs ©

Piksi i stručni štab će verovatno u tom periodu gledati ko bi mogao da bude pogodan rival, sličan onom iz grupe na Mundijalu. I to pod uslovom da se nešto koriguje, pošto u zvaničnom kalendaru FIFA do 2023. međunarodnih pauza posle septembarske – nema.

Teoretski, nezgodno je što u martu možemo da igramo prijateljske, a žreb za Mundijal je prvog aprila, pa ako se ovaj plan ne promeni, s jeseni 2022. izgleda neće biti mnogo prostora za reprezentacije.

Mundijal u Kataru počinje 21. novembra sledeće godine, predviđeno je da se igrači puste do 14. novembra i ta „rupa“ je jedno od mogućih rešenja za dodatne mečeve.

VIDEO: Gol Aleksandra Mitrovića koji je Srbiji doneo plasman na Mundijal

Bilo kako bilo, do tada Piksi možda nema tako mnogo utakmica, ali ima dovoljno vremena da našpanuje tim da bude još bolji od onoga što smo gledali u prethodnih devet meseci.

Stojković je kratko radio s igračima, a rezultati su relativno brzo počeli da se vide i na najbolji način su se pokazali u Lisabonu.

Stoga ne čudi što mnogo ljudi u Srbiji već sada „preskače“ sve spomenute takmičarske i prijateljske mečeve, pa čak i grupu na Mundijalu.

Jer, ako „Orlovima“ dobro krene i dogodine u Ligi nacija, onda usklik navijača nacionalnog tima više neće biti samo: „Idemo u Katar“, nego možda pre „idemo po finale u Katar“.

BONUS VIDEO: Igrače Srbije dočekali trubači na aerodromu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar