Foto: FSS

Legenda, selektor, rođeni pobednik. Nekadašnja "desetka" i kraj klupe pleše kao nekada na terenu.

Idemo u Katar po nešto veliko!

To je razmišljanje Dragana Stojkovića Piksija bilo i mnogo pre odlučujućeg okršaja sa Portugalom u Lisabonu. Predvideo je da bi taj meč poslednjeg kola kvalifikacija mogao da odluči direktnog putnika na Svetsko prvenstvo, tako je i bilo.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, vera i način razmišljanja neobični za srpski fudbal pred put u Portugal su ono zbog čega je Piksi uspeo. Svi u napad, jer u fudbalu se pobeđuje golom više, ne može da se prođe dalje sa 0:0.

„Kakav, bre, eventualni, bre? Kakav, bre, eventualni? Mi moramo da idemo u Katar. Odlazak na Svetsko prvenstvo mi neće biti najveći trenerski uspeh, tek nas očekuje nešto veliko“, rekao je selektor Stojković 6. novembra i dodao:

„U Portugalu ćemo odigrati moderan i hrabar fudbal, nemajte dilemu“.

I tako je i bilo. To je stav pobednika, mentalitet šampiona. Tako se igra fudbal i tako se prave velike stvari. Bez straha i kada se gubi od drugog minuta, jer je usadio svojim pulenima da su bolji i od doskorašnjeg prvaka Evrope.

To ne može svako, a Piksi je rođen za velike stvari, pa čak i kada je kopačke zamenio cipelama, ta fudbalska magija se i dalje oseća, a i vidi kad god pipne loptu.

Samo oni stariji možda pamte da smo igrali ovakav fudbal. Da, igramo fudbal. Ne branimo se, nema alibi dodavanja, nema bežanja od lopte, skrivanja po terenu, nemoćnih pokušaja i svega ostalog čega smo se nagledali u prošlosti. I skorijoj, i ne tako bliskoj.

Reprezentacija teško da je nekada ovako igrala, možda onomad u Italiji ’90. godine, tada na terenu predvođena upravo Draganom Stojkovićem. Sada vodi nacionalni tim kao selektor i u svakom izabraniku je uspeo da probudi šampiona.

Aleksandra Mitrovića je iz letargije opet pretvorio u golgetetsku „zver“ i rekordera Srbije, u kapitenu Dušanu Tadiću vidi svog modernog naslednika, pronašao je pravo mesto i Sergeju Milinković-Saviću na sredini.

Učinio je Piksi da Srbija funkcioniše kao tim, kao moderna ekipa, kao četa koja uvek ide napred i zna šta želi. Ofanzivnije od ovoga što igra teško da može, pa se ne libi da ubaci i trećeg špica u samom finišu protiv Portugala pri vođstvu 2:1.

Srbija do prekjuče gotovo nikada nije pobedila veliku selekciju u kvalifikacijama za velika takmičenja, zbog toga nije videla Evropsko prvenstvo od 2000. godine, kada smo doduše još bili Jugoslavija, za razliku od Mundijala.

Poslednja velika pobeda zabeležena je protiv Nemačke na SP 2010. godine, i od onog kultnog skoka Milana Laneta Jovanovića u kanal između terena i tribine prilikom proslave gola – ništa.

Piksi je sve to promenio, zato u Katar ide po nešto veliko, jer sada šta god da kaže – narod će mu verovati.

BONUS VIDEO Piksi: Srbija ima pravo da slavi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar