Foto: EPA-EFE/Rui Vieira / POOL

Sport i politika, kada god se spomenu u istoj rečenici, bez izuzetka "nastrada" igra. Ipak, kakva će jedna politička igra ili odluka poput Bregzita uticati na Premijer ligu, po mnogima najbolje fudbalsko prvenstvo sveta?

Do sada je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo deo Evropske unije, ali ništa u životu nije trajno.

PROČITAJTE JOŠ

Menja se priroda, ali još brže ono što čovek dotakne. Bregzit, ovaj luckastvo osmišljeni naziv, nakon tri odlaganja će morati da se ostvari. Pre tri godine (marta 2017. godine) začela ova ideja, a na snagu definitivno stupa 31. decembra 2020. godine.

Pre četiri godine je 51,2 odsto stanovništva UK bilo za to da se napusti zajedništvo sa ostalim evropskim silama, a tek sada mnogi uviđaju potencijalne ekonomske, političke, pa i društvene posledice.

I dok Ostrvljane more mnogo važnija pitanja o budućnosti, ostatak ljubitelja fudbala razmišlja kako će ovo uticati na najkvalitetniju ligu sveta.

O tome da neće doneti ništa dobro Premijer ligi svedoči najbolje činjenica da je svih 20 klubova bilo protiv napuštanja Evropske unije 2016. godine.

Čak ni britanski mediji ne mogu sa sigurnošću da tvrde kako će to uticati na fudbal, ali postoji nekoliko scenarija i obrazaca koje možemo da pretpostavimo.

Za početak ne znamo koliko će odsečan biti izlazak iz ove zajednice i da li će morati da se poštuju znatno strože odredbe bukvalno preko noći.

Da bi klubovi sa vrha Premijer lige ostali konkurentni neophodna im je slobodno kretanje ljudi. Upravo zbog toga postoji velika bojazan da će se od sledeće kalendarske godine (za 7 dana) igrači iz Španije, Francuske ili Nemačke od sada voditi kao stranci, bez ikakvih olakšica koje su postojale do sada.

To znači da će svi morati da zadovolje određene kriterijume ili da dobiju posebno izuzeće da sačuvaju radnu dozvolu (posebna glavobolja za sve) koja bi im omogućila da nastave sa radom u UK kao zaposleni u fudbalskom klubu.

Foto: EPA / Michael Regan / POOL

U analizi BBC iz 2016. godine obelodanjeno je da čak 332 igrača iz Premijer lige, Čempionšipa i škotskog prvenstva ne zadovoljava ove uslove.

Ovo će uticati i na politiku kluba kada su u pitanju mladi fudbaleri, jer će biti mnogo teže regrutovati igrače mlađe od 18 godina.

FIFA pravila zaštite maloletnika nalažu da fudbaleri između 16 i 18 godina mogu da menjaju klubove ako se oni nalaze u Evropskoj uniji.

Šta to znači u praksi? Da je UK tada bilo van EU Sesk Fabregas nikako ne bi mogao da dođe iz Barselone i kasnije postane legenda Arsenala.

Setite se samo omladinske škole Čelsija koja ima preko 40 igrača svih državnosti na pozajmicama širom Evrope…

Na čitavu ovu muku se nadovezala i Fudbalska asocijacija Engleske jer želi da smanji broj igrača van UK na 12, čak pet manje nego do sada, preneo je novembra 2018. godine „Tajms“.

Ne treba zaboraviti da bi stranci u klubu postali i treneri, a trenera van Ostrva je sve više. Jirgen Klop je Nemac na klupi Liverpula, Španac Pep Gvardiola predvodi Mančester siti, Ole Gunar Solskjer kao Norvežanin predvodio Mančester junajted, Portugalac Žoze Murinjo kormilari Totenhemom… Malo li je?

Foto: EPA-EFE/Paul Ellis

U slučaju da funta devalvira barem malo nakon izlaska i finansijski problem bi mogao da postane vidljiv na tržištu koje je naviklo da uzima ogromne prihode od televizijskih prava, ulaznica, prodaje dresova…

Šta tek reći o veoma strogim pravilima za dobijanje radne dozvole. Postoji nekoliko kriterijuma da bi igrač mogao da obuče dres kluba iz Engleske, a najvažniji faktor je procenat mečeva odigranih za nacionalnih tim.

Ukoliko je igrač reprezentativac zemlje koja se nalazi između prvog i 10. mesta na FIFA rang listi dovoljno je da ima 30 odsto odigranih mečeva za zemlju u poslednje dve godine za dobijanje radne dozvole.

Za one od 11. do 40. je neophodno 45 odsto, od 21. do 30. čak 60 odsto, a od 31. do 50. neverovatnih 75 odsto utakmica za nacionalni tim.

Ovo je takozvani „automatski kriterijum“, ali postoji i nekoliko izuzetaka koji zavise od transfer odštete, visine primanja i istorije nastupa…

Pomenimo za kraj i one retke Britance koji igraju van Ostrva popust Džejdona Sanča u Borusiji iz Dortmunda. Verovatno će od sada i oni biti proglašeni strancima po izlasku iz Evropske unije, pa bi to moglo da ubrza povratak engleskih fudbalera u kolevku ovog sporta.

Veoma burno fudbalsko vreme je pred nama, ali ostaje nam da se nadamo da će na kraju pobediti – igra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar