Dušan Vlahović Foto:REUTERS/Alberto Lingria

"Stara dama" želi da se vrati na tron nakon dve sušne godine

Fudbalski klub Juventus odlučio je da tokom leta bude aktivan na tržištu i više nego spremno dočeka novu sezonu u italijanskoj Seriji A.

PROČITAJTE JOŠ:

„Stara dama“ suvereno je vladala italijanskim fudbalom od 2011. do 2020. godine, ali su potom došle i dve sušne sezone. Najpre je Inter na krilima Antonija Kontea i Romelua Lukakua osvojio Skudeto, dok je prošle sezone pehar u svoje vitrine odneo Milan.

Juventus je prošlu sezonu završio kao četvrti na tabeli sa 16 bodova manje od šampiona, što je bio signal za promene. Tome treba dodati i činjenjicu da se u klubu trofej Lige šampione iščekuje još od 1996. godine, jer je Juventus u kasnija četiri finala poražen.

Mnogi su mislili da će dolazak Kristijana Ronalda 2018. godine doneti novi „ušati trofej“ u riznicu, međutim to se nije desilo. Umesto toga Portugalac se nije rastao u najboljim odnosima sa klubom i čelnicima, a kao nova glavna figura doveden je Dušan Vlahović.

Srpski reprezentativac je prošle sezone upisao sedam golova u ligi u dresu novog kluba (ukupno 24), a nesumnjivo je da će igra i u budućnosti biti podređena njemu.

Zbog toga su tokom leta dovedena četiri velika pojačanja. Crno-beli dres ponovo je obukao Pol Pogba, za koga nije potrošen nijedan evro.

Pol Pogba, Fudbalska reprezentacija Francuske
Pol Pogba, Fudbalska reprezentacija Francuske; Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Pogba je brzo po dolasku u klub dao i nadimak Vlahoviću „Dudu“, a nije mu strano da ima dobre odnose sa Srbima, pošto je u Mančester junajtedu često bio raspoložen za šalu sa Nemanjom Matićem.

U klub je bez obeštećenja stigao i Anhel di Marija, koji je nastupao za Pari Sen Žermen. Argentinac je poznat kao vrsan kreator i nesebičan igrač, a očekuje se da napada po desnom krilu i upućuje teledirigovane centaršuteve i dodavanja ka Vlahoviću.

„Svi znamo da je Di Marija veliki igrač, šampion sa sjajnom karijerom. Uzbuđen sam što ću igrati s njim i probaćemo da budemo bolji nego prethodne sezone. Dolaskom Pogbe i Di Marije promene će doći. Srećan sam što ću deliti svlačionicu sa njima. Želimo da se pripremimo što bolje i rešeni smo da u narednoj sezoni budemo mnogo bolji nego u prethodnoj“, rekao je Vlahović.

Sličnu ulogu kao Di Marija imaće i Filip Kostić, koji je plaćen 12 miliona evra. Srpski reprezentativac je prošle sezone bio najbolji asistent u Ligi Evrope i drugi najbolji u Bundesligi, a dejstovaće po levoj strani.

Foto: Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez

U Frankfurtu je često igrao u formaciji 3-5-2, dok bi u Juventusu mogao da igra sa leve strane u sredini, ali u formaciji 4-4-2, koju je Masimilijano Alegri uglavnom preferirao prošle sezone.

Kostić i Vlahović se odlično poznaju i zbog igara u reprezentaciji, pa ne čudi što je Juventus doveo baš Srbina iz Ajntrahta.

„Mogu da donesem kvalitet i asistencije, daću sve za ekipu i radiću ono što trener zahteva od mene i što je najbolje za tim. Veoma sam srećan što sam ovde i navijačima mogu samo da poručim – vidimo se uskoro na terenu“, istakao je Kostić.

Zbog dolaska Di Marija, očekuje se da Kvadrado zaigra na poziciji desnog beka, a s obzirom da je Kolumbijac poznat kao ofanzivan fudbaler trebalo bi da gledamo veoma napadački fudbal Juventusa, pogotovo kada je reč o krilnim igračima.

Odlaskom Matijasa de Lihta u Bajern za 67 miliona evra klub je zaradio neophodan novac, ali je i otvorio mesto za novog štopera. To mesto zauzeće Gleison Bremer, bivši defanzivac Torina, koji je doveden za 41.000.000 evra.

Gleison Bremer/Foto/ EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Brazilac je prethodne sezone bio najbolji defanzivac u Italiji, a Juventus ga je doveo „ispred nosa“ Interu, koji je bio izuzetno zainteresovan. Uz njega bi štopeta trebalo da igra i Leonardo Bonuči, koji je odlaskom Đorđa Kjelini postao ubedljivo najiskusniji igrač tima.

Ono što može da raduje navijače Juventusa je činjenica da u klubu žele da dovedu još igrača u ovom prelaznom roku, a prva meta je Memfis Depaj. Holanđanin je trenutno član Barselone, ali nije u prvom planu kod trenera Ćavija i mogao bi vrlo brzo da se preseli u Italiju.

Depaj bi igrao sa Vlahovićem u napadu i mogao bi da bude idealna zamena za Alvara Moratu i Paula Dibalu.

Pored njega „stara dama“ će potražiti i nekog vezistu koji bi mogao da zameni Pogbu, koji neće biti spreman za start sezone zbog povrede. Francuz je poznat kao neko ko se često povređuje, pa je kvalitetna zamena neophodna.

Memfis Depaj, Foto: EPA-EFE/TONI ALBIR

Na sredini će pored Pogbe najčešće igrati Denis Zakarija, koji je zimus stigao u klub i pokazao se kao neko ko može da doprinese više u defanzivi nego ofanzivi.

Ne treba zaboraviti ni Federika Kjezu, koji je trenutno van terena zbog povrede, ali bi mogao da bude glavni „džoker“ u timu u situacijama kada je gol neophodan ili se jednostavno juri rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:

Po levoj strani na bekovskoj poziciji mogli bi da gledamo iskusnog Aleksa Sandra, ali nije nemoguće da će Juventus i na toj poziciji uskoro pojuriti nekog mlađeg i „svežijeg“ igrača.

Juventus prvi meč u novoj sezoni igra u ponedeljak od 20 sati i 45 minuta protis Sasuola na svom terenu, dok će prvi derbi igrati sa Romom u trećem kolu.

Očekuje se da glavni izazivač za titulu „staroj dami“ bude Inter, dok je ove sezone i trofej u Ligi šampiona i te kako dostižan.

BONUS VIDEO Gol Kostića protiv Frajburga

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar