Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Trener Liverpula je u Majncu i u Dortmundu odlazio posle istog perioda.

Jirgen Klop je ispisao istoriju Liverpula i to ne može niko da mu oduzme. Nemački trener je posle 30 godina čekanja vratio titulu engleskog prvaka na Enfild, osvojio je i Ligu šampiona, i sve da nije uradio ništa više – dovoljno je ostavi neizbrisiv trag.

Da ga pamte kao velikana, jer osvojio je sve što je mogao u proteklih šest sezona.

#related-news_0

E, tu dolazimo do kamena spoticanja i proklete sedme sezone za idola navijača Liverpula i simbola uspona ne tako davno posrnulog giganta.

Teret slavnog kluba, najvećeg koji je do sada vodio u karijeri, mogao bi da ga slomi kao i u prethodna dva, iako Majnc svakako nije taj rang, pa možda ni Borusija Dortmund.

Da li se ponavlja istorija za harizmatičnog stručnjaka? I Majnc i Dortmund napustio je posle sedam sezone, i to nakon što bi doživeo određeni fijasko u oba nemačka kluba.

Klop se trenerski lansirao na klupi Majnca, na kojoj je debitovao 2001. posle 11 godina igranja za taj klub. Uspeh je postepeno gradio i u četvrtoj sezoni je uveo Majnc prvi put u Bundesligu.

Nedavno je izjavio i kako mu je to najveći uspeh u karijeri. Majnc je sada stabilan bundesligaš, ali je imao ispadanje u niži rang – baš u Klopovoj sedmoj sezoni kada se sve raspalo.

Foto: EPA/Michael Kappeler

Preselio se u Dortmund, sa Borusijom beležio fenomenalne rezultate i potpuno se afirmisao kao jedan od najboljih trenera današnjice. Za navijače „milionera“ postao je besmrtan sa dve uzastopne titule u Bundesligi, nakon čega je usledila desetogodišnja dominacija Bajerna.

Mašinerija iz Minhena je zaustavila i Klopov Dortmund u finalu Lige šampiona 2013.

Otišli su Robert Levandovski i Mario Gece upravo u Bajern, izgubili su finale Kupa Nemačke od Volfsburga i tako opet dolazimo do kobne sedme sezone (2013/2014), koju su „milioneri“ završili sedmi na tabeli nemačkog prvenstva.

To je bio znak za Klopovu selidbu na Enfild i sada se postavlja veliko pitanje da li će ova sezona, baš njegova sedma, biti i poslednja na klupi Liverpula.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Stigao je u oktobru 2015. umesto Brendana Rodžersa u trenutku kada su „crveni“ bili na 10. mestu sa svega 12 bodova iz osam mečeva. Danas, takođe u oktobru, Liverpul je sedmi na tabeli sa svega 16 bodova iz 11 utakmica.

Porazi od Arsenala i Mančester junajteda nisu iznenađenje, ali navijače mnogo više brine što nisu u stanju da pobede Fulam, Kristal Palas Everton i Brajton, a poslednji šok u nizu priredio je poslednjeplasirani Notingem Forest

I dalje je Klop fantastičan trener, i dalje Liverpul ima fenomenalne igrače, ali nešto fali… Sledi ili do sada neviđeni preokret u njegovoj bajci na Enfildu ili ponavljanje istorije treći put ako Nemac ne pobedi sam sebe i prokletstvo sedme sezone.

*

Foto: EPA/BORIS ROESSLER

*

Foto: EPA/BORIS ROESSLER

*

Foto: EPA/BERND THISSEN

*

Foto: EPA/BERND THISSEN

*

Foto: EPA/KAY NIETFELD

*

Foto: EPA/FEDERICO GAMBARINI

*

BONUS VIDEO Spektakularan gol Tadićevog saigrača, podsetio jedan na najlepših u istoriji fudbala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar