Janjičari štitili Džonija, preuzeli Jug pa hteli i Partizan

Fudbal 09. mar. 202119:45
Podeli:
Foto: Starsport/Printscreen/Arhiva

Haos među navijačima Partizana zavladao je posle ubistva 28-godišnjeg francuskog državljanina Brisa Tatona, a kulminirao je 12 godina kasnije hapšenjem Veljka Belivuka, vođe grupe "Principi" i najuticajnije osobe na Južnoj tribini.

PROČITAJTE JOŠ

Duško Vujošević, bivši trener u Košarkaškom klubu Partizan i predsednik Sportskog društva, nedavno je objasnio kako je došlo do kriminalizacije tribine i pokušaja da se posle tribine preuzme u klub.

„Do tada je 12 momaka koliko-toliko kontrolisalo tribinu, a zauzvrat su imali određene pogodnosti i materijalne interese, otvarali su menjačnice, imali privilegije, odlagane su im kazne zatvora, ali u osnovi su bili navijači Partizana. Kada su se oni razbežali da ne bi bili uhapšeni, nastao je interegnum i u prazan prostor se ubacila navijačka grupa ‘Janjičari’. Čak je jedan od visokih funkcionera Žandarmerije pozvan da bude telohranitelj tadašnjem vođi navijača – Džoniju“, rekao je Vujošević u intervjuu za NIN.

Džoni i njegova navijačka grupa vodili su tada bitku za prevlast na Jugu, a rival im je bila grupa „Zabranjeni“. Nikola Dedović Džoni je u želji da se zaštiti od vođa „Zabranjenih“ – Nenad Alajbegovića Alibega, kojeg su nekoliko puta pokušali da ubiju, i Alen Kostića Kubija, ubijenog 2016. godine – angažovao bivše navijače Rada, Zemuna i Crvene zvezde, među kojima su bili i Aleksandar Stanković (Sale Mutavi, p.a.) i Veljko Belivuk (Velja Nevolja), a pomoć i logistiku imali su i od spomenutog pripadnika Žandarmerije, Nenada Vučkovića. U sukobu zaraćenih strana navodno je učestvovao i nestali Goran Veličković Goksi.

Aleksandar Stanković i Velja Nevolja Foto: Privatna arhiva

Dedović se u jednom trenutku razišao i sa upravom Partizana, a tadašnji predsednik Dragan Đurić, navodno je stao na stranu „Janjičara“.

„Predsednik FK Partizan Dragan Đurić, koji je loše stajao sa Džonijem, poručio im je da preuzmu kontrolu na Jugu. I oni su to uradili“, rekao je Vujošević za NIN.

„Janjičari“ su osetili trenutak i slabost razjedinjenih Partizanovih navijača i ubrzo su kontrolisali tribinu. Uvrede na račun Aleksandra Vučića, nekadašnjeg premijera a sada predsednika Srbije, su utihnule na Jugu, a naredni plan po mišljenju Vujoševića bio je da se preuzme i klub.

„U dosijeima su pronađena inkriminišuća dela Stankovića i Belivuka. Verovatno je postignut dogovor o kontroli tribine, zamrzavanju kazni za Stankovića i Belivuka i mogućnosti da rade i poslove koji nisu dozvoljeni. Pretpostavljam da je tako, ne znam, i to je jedino što ću da pretpostavim“, istakao je Vujošević.

Pripadnicima te grupe, veruje Vujošević, obećano je odlaganje zatvora, omogućeno im je da obavljaju sumnjive poslove i zaštita za protivuslugu na stadionima.

„Kada su iskontrolisali navijače, sledeći cilj je bio osvajanje FK Partizan. Pomešali su se sa navijačima, hteli su smenu uprave. Mile Jovićić i Bane Ružić nisu bili za ulazak naprednjaka u Fudbalski klub“, prisetio se Vujošević.

Navijači su 2016. pravili pritisak na tadašnju upravu kluba, gađani su jajima tokom utakmica, pretučen je telohranitelj direktora Miloša Vazure… Posle ubistva Aleksandra Stankovića tribinu je preuzeo Veljko Belivuk, pojavila se nova grupa „Principi“, a Velja Nevolja je imao snažan uticaj u Partizanu.

Komentari

Vaš komentar