Ivica Osim Foto: Starsport

Čuveni jugoslovenski trener Ivica Osim preminuo je u nedelju u Gracu.

Vest o tome potresla je čitav fudbalski region, a Osim je bio i ostao legenda Željezničara i čitavog Balkana.

Iako je najviše vremena proveo igrajući i trenirajući na Grbavici, bio je i selektor Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji njen selektor pre nego se u državi koja se raspadala, razbuktao rat.

„Dobro, ja sam digao ruke, video sam da nema više ništa, praktično se priča završila u Beču. Ostavka je najdirektnija stvar da kaže čovek: ‘Odlazim, gotovo je’. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne verujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete… To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali, ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi setite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava“, rekao je Osim.

Podneo je ostavku 23. maja 1992. godine, a u to vreme je već trajala opsada Sarajeva oko mesec i po dana.

Ostaće upamćeno i da je sa klupe reprezentacije otišao u suzama, na šta su kasnije podsetili i neki fudbaleri poput Peđe Mijatovića.

Jugoslaviji su 1992. uvedene sankcije koje su predviđale potpuni embargo, pa ekipa u kojoj je bilo 18 ozbiljnih imena, nije mogla da igra Evropsko prvenstvo.

Omerović, Leković, Radinović, Stanojković, Dubajić, Najdoski, Petrić, Vujačić, Novak, Brnović, Jokanović, Milanič, Stojković, Jugović, Mihajlović, Savićević, Mijatović i Jakovljević bili su deo tima.

Pred početak prvenstva trebalo je da im se priključe još Krčmarević i Petković, ali je Jugoslavija bila jedan od favorita za titulu.

Dvadesetak dana nakon Osimove ostavke, desetog juna 1992. počelo je Evropsko prvenstvo, na kom je umesto Jugoslavije igrala Danska i popela se na krov „Starog kontinenta“.

Sa iskusnim trenerom koji u ekipi nije imao samo hrvatske igrače, „plavi“ su verovatno mogli do završnice, što nikada nećemo saznati zbog rata koji je pocepao zemlju, a Osima rasplakao.

BONUS VIDEO: Govori na sahrani Moce Vukotića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar