Ivica Osim, umro, preminuo
Ivica Osim Foto: Elvis BARUKCIC / AFP / Profimedia

Otišao je zauvek legendarni Švabo ili Štraus sa Grbavice...

Ivica Osim, čuveni fudbaler i trener, preminuo je u 81. godini, a ostavio je neizbrisiv trag u svetu fudbala i zauvek će se pamtiti.

Tužan dan za svetski fudbal… Otišao je zauvek legendarni Švabo ili Štraus sa Grbavice, preminuo je u Gracu gde je i živeo poslednjih godina.

PROČITAJTE JOŠ

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 6. maja 1941. godine, praktično je odrastao na Grbavici, gde je i počeo sa igranjem fudbala u omladinskim kategorijama Željezničara.

Za prvi tim je 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka. U Želji je proveo čak 11 godina, odigrao je 250 utakmica i postigao 95 golova.

Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Strazbur, Sedan i Valensijen. Nadimak Štraus dobio je zbog plave kose.

Za to vreme bio je nekarakteristično visok igrač, ali karakterističnog dugog koraka. Plenio je neverovatnom tehnikom i lakoćom kojom je prelazio protivnike.

Nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije, u dresu nacionalnog tima je upisao 16 mečeva uz osam pogodaka, ima osvojeno drugo mesto na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Učestvovao je i na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, kada je u pet odigranih utakmica postigao četiri gola.

Ivica Osim, umro, preminuo
Ivica Osim Foto: HOANG DINH NAM / AFP / Profimedia

Igračku karijeru je završio 1978. godine, posle čega je otišao u trenerske vode. Vodio je Željezničar na početku trenerske karijere, osam godina je proveo na Grbavici, a bio je i selektor repreznetacije Jugoslavije. Sedeo je potom i na klupi Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef junajteda, da bi poslednji posao imao kao selektor Japana.

Kao trener je veliki trag ostavio u Austriji, bio je dva puta zaredom prvak sa Šturmom iz Graca (1998. i 1999), sa kojim je 1999. osvojio i Kup, a Superkup Austrije i te godine i 1998.

Kup bivše Jugoslavije osvojio je sa Partizanom 1992, trofej Kupa uzeo je i sa Panatinaikosom sledeće sezone, a Superkup Grčke 1993.

Ipak, pored brojnih trofeja, pamtiće se trag koji je ostavio u fudbalu. Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života su dragocena, jer su iskrena i uvek bila usmerena ka napretku.

Popularni Švabo je 22. decembra 2016. godine proglašen za počasnog predsednika Fudbalskog saveza BiH. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada za životno delo u Izboru najboljeg sportiste BiH u tradicionalnoj organizaciji „Nezavisnih novina“ i Radio-televizije BiH.

BONUS VIDEO Željko Obradović o svom kumu Dušanu Ivkoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar