Foto:Sasa Djordjevic/Starsportphoto/EPA-EFE/ANDY RAIN

Srpski napadač Luka Jović za pola sata je "oživeo" svoju uspavanu karijeru u pobedi nad Šalkeom, a dan kasnije smo sa trenerom Dragoslavom Stepanovićem analizirali njegovu igru.

Luka je u januarskom prelaznom roku otišao na pozajmicu iz Real Madrida i ostaće u Ajntrahtu iz Frankfurta do kraja ove sezone. Već u prvom meču dao je dva gola.

PROČITAJTE JOŠ:

Ušao je u igru u 62. minutu, u 72. je dao prvi, a u nadoknadi utakmice i drugi gol. Prvi iz voleja, drugi posle sjajnog driblinga pored Ozana Kabaka iz Šalkea.

Idealan protivnik, budući da je Šalke loš ove sezone, želja za dokazivanjem, veština Jovića i pitanje koliko ima krivice Zinedina Zidana u tome što je Srbin za godinu i po dana igrao sporednu ulogu i dao samo dva gola…

O svemu tome smo pričali sa Stepanovićem koji i danas tvrdi da je Jović najsvestraniji napadač kog Srbija trenutno, a i godinama unazad, ima u svojim redovima.

„Ja sam već odavno rekao da je retko naći igrača koji ima taj talenat da bude u pravo vreme na pravom mestu. Drugo, Kostićeva igra, kada je Jović tu je mnogo bolja i konkretnija. Sad ima nekoga koga uvek nađe! Kad su bila njih trojica, Rebić, Haler i Jović, onda je bilo mnogo lakše. U poslednje vreme je bio samo Andre Silva, pa je teško da nađe. Juče se videlo oduševljenje, ne samo kod Jovića, nego i kod Filipa. Podsetili su na ono staro vreme kad on prođe po levoj strani, a Jović to završi na onaj svoj način. On ima sve što ima jedan centarfor“, počeo je priču Stepanović za portal Nova.rs.

Izuzetno mu se dopalo izdanje srpskog napadača po povratku u Frankfurt, a koliko je pažnje privukao Luka golovima, svedoči i to što su Španci počeli da pišu o spomenutom meču Bundeslige.

Pisali su ranijih meseci i da je Jović neozbiljan, da je ležerno shvatio svoju ulogu u Realu, iako nije dobijao mnogo šanse, a popularni „Stepi“ se nada da se uozbiljio.

„Kad sam pročitao u novinama da je sa ocem spavao u autu da bi sačekao utakmicu sa subote na nedelju, mislio sam da je naučio lekciju. Međutim, u Real Madridu je napravio, ne znam koliko grešaka i nadam se da su sve te greške sada jedna škola i da ih je ostavio u Madridu. On već sada ima 23 godine, brzo će da prođe 24 i 25, a sa 25 je već morao da bude formiran. Da bude standardni reprezentativac i da nađe standardni klub, da se zna ko je Jović“, kaže Stepanović.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL CONDITIONS

Po načinu na koji govori, može se zaključiti da mu je istovremeno i žao što srpski napadač nije uspeo da se nametne u Realu, ali mu je istovremeno i drago što će novu šansu za to imati u Ajntrahtu, odakle je meteorski uspon i počeo.

„Osamnaest meseci je izgubio dole u Real Madridu. Evo sad se vratio i nadam se da on ne shvati ovo kao da je rešio sve, uđe, da dva gola i završena stvar. Mora mnogo na sebi da radi, kako na utakmicama tako i na treningu. Jer, ovih godinu i po je izgubio mnogo i mislim da igrač, kad se vrati u klub gde je igrao dobro, mora da pokaže mnogo više, jer ono što je igrao se više ne ceni i ne broji. Odlično je počelo, ali je na njemu kako će predstojećih šest meseci da završi“, kaže Stepanović.

Dokazivanje će morati da sačeka: Jović s trenerom Zidanom; Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Posle dva gola Šalkeu na povratničkom debiju, Zinedin Zidan će morati da ponese svoj deo „krsta“ i odgovornosti što nije koristio veštine srpskog igrača. Međutim, u tom smislu Stepanović ne zauzima niti jednu od strana, jer smatra da je i Zidan verovatno imao svoje razloge.

„Jeste, sigurno. Ali kad gledate igrača sa tribine i kad vidite njegove golove na televiziji u sportskim pregledima, to je jedno. A kada dođe igrač i kada radi sa vama na treninzima, vi onda tek upoznate igrača i pored toga što mislim da Zidan nije shvatio jedno, da je to igrač koji je uvek u pravom trenutku na pravom mestu. To je centarfor koji ima izgrađen udarac i igru glavom što nije karakteristično za sve centarforove, ali je sigurno da je i Jović doprineo tome da taj odnos Zidan – Jović nije funkcionisao. I taj odnos Real Madrid – Zidan – Jović. Ali ne treba se vraćati na te stare stvari“, objašnjava Stepanović.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Posledica utakmice koju smo gledali za vikend je i osećaj opuštenosti, ali i sigurnosti špica reprezentacije Srbije. Stepanović tvrdi da je jedan od glavnih razloga koji može da potpuno uzdigne Jovića, trener Ajntrahta – Adi Hiter.

„Kad se neko oseća onako kako treba, kad se raduje i željan je igre, pošto nije igrao dugo, prijatno mu je i još uz to ima trenera koji stoji iza njega, to je odlično. Podsetiću da je Adi Hiter mnoge igrače vratio. Kostić je dva puta ispao u Štutgartu i Hamburgu iz lige, pa ga je vraćao. To kako on igra danas može da se poredi sa reprezentativcima Nemačke. Silva nije igrao u Milanu, pa ni u Sevilji. Hiter ga je vratio i sad je prvi strelac sa 15 golova. Ja u to verujem jer on ima strpljenje. A jedna poslovica kaže da ko god ima strpljenje, on će ostvariti sve što je naumio“, naglasio je srpski trener.

Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Stepanović je konkretizovao i na šta tačno misli, a čegea je svakako manjkalo u Realu – strpljenja. Real traži rezultate sada i odmah i ako ne uspete da se pokažete u toj formuli, ispadate.

„Hiter je jedan od trenera koji, kada igrač igra slabije nego što je igrao, on ga ne vadi iz tima. Nego mu da još jednu, pa još jednu i tako tri, četiri, pet šansi. To je kao nekada kad smo mi igrali. Znao se standardan tim. I samo je neko mogao da ispadne iz tima kada je igrao tri, četiri utakmice jako loše. Takav je Hiter i moje sve želje, a i nade su da je taj koji je odlučujući da se Jović popne na taj tron gde je bio. Ne samo što ima strpljenje, nego zna i kada treba da odmori fudbalera i kada da ga ubaci. To je mnogo važna funkcija i osobina u današnjem fudbalu, a on to ima“, konstatuje Stepanović.

Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Dodatni razlog što je pobeda Ajntrahta 3:1 na povratku Jovića bila idealna, jeste i to što dvadesettrogodišnjak iz Bijeljine mora štošta da dokaže i španskoj javnosti koja ga je prerano otpisala.

„Sigurno je važno. Prva utakmica je bitna, da pokaže Real Madridu, sebi i Ajntrahtu da je dobar potez napravio. Da pokaže igračima da je centarfor koji je bio. To su sve stvari koje motivišu jednog igrača kao što je Jović, kada igra prvu utakmicu za Ajntraht. Mora da se dokazuje, samo dokazivanje na treningu i utakmicama vratiće ga u špic gde je bio. Mora i mnogo više da trenira i pazi šta radi. Mnogo je izgubio. Ne verujem da on to misli sada ‘dao sam dva gola i to je to'“.

Foto: PA-EFE/ANDY RAIN

„Igrači sada znaju, već je upozorio sledećeg protivnika da je on golgeter koga treba paziti i čuvati i neće sad utakmica koju igra centarhalf da kaže ‘ok, dao je dva, pa neće više’. Nego će da ga paze jedan ili dvojica. Zavisi da li će trener da igra sa jednim špicem ili dva. Mislim da je to bolje, jer je lakše kad imate dva špica i dva centarhalfa, nego jednog na dvojicu. Tek je ovo početak, ne treba mnogo da se raduje ni on, a ni mi, ali sigurno je da ovo izgleda kao da je holivudski režiser pisao. Juče se oprašta Abraham i počinje Jović, ne bi napisao bolju režiju“, opisuje Stepi.

Sa trenerskog aspekta, napominje da je Luki dobro „leglo“ to što se promenila taktika u jednom meču kada je trener Ajntrahta video da treba da igra sa više igrača napred.

„On je igrao ovde sa trojicom napred i to slučajno. Neko se povredio, trener je ubacio Jovića i ostala su trojica ispred, mislim protiv Fortune iz Dizeldorfa. Jović je na toj utakmici dao pet golova. Toliko su se njih trojica slagali (Kostić, Haler i Jović) da su ih zvali ‘tri bika’. Od tada su igrali stalno zajedno i dali su 58 golova zajedno, Luka sam 36“, podseća Stepanović.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Trener je uveren da pozajmljeni igrač Real Madrida može da igra i iza špica po potrebi, jer ima sposobnosti i da namesti pogodak, a ne samo da ga postigne.

„To znači da on, ne samo da je dobar centarfor, nego može da bude i dobar plejmejker. On ima tu tehniku. Ne znam sa trčanjem i fizičkom spremom kako je, pošto to oni čuvaju kod sebe. Ali kad je u pitanju tehnika, dribling i kontrola lopte, dodavanja levom i desnom, sve to ima. Čak i da igra pored Silve ili ispred ili iza Silve, može. On ima sve. Da je gospodin Tumbaković pročitao neki od mojih izveštaja sa utakmica, kada sam govorio o Joviću, prošao bi i ovu Škotsku i bio bi selektor na Evropskom prvenstvu“, priča Stepanović.

Foto:Nemanja Jovanović

Upoređuje špica Ajntrahta sa legendom jugoslovenskom fudbala Slobodanom Santračem, s tim što veruje da doskorašnji napadač Real Madrida ume i bolje i više sa loptom u nogama.

„Mi nemamo takvog centarfora! Mi nemamo takvog, ja vam kažem. Igrao sam sa takvim centarforom koji je tehnički bio daleko slabiji nego Jović. To je Slobodan Santrač. Mi nikada nismo razmišljali da li ćemo dati gol. Taj je bio taličan i uvek je davao gol, pa i dva, tri po utakmici. Samo smo čekali i gledali kako ćemo defanzivu da organizujemo da njega mnogo ne mučimo. E to da nađeš, jednog napadača koji je uvek u šansi i koji uvek daje gol, to je najteže za jednog menadžera, trenera. I da napraviš igru oko njega. A kad to nađeš, da jedan igrač stalno ulazi u šanse i pogađa, onda si pola posla završio“, kaže Stepanović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Zbog toga mu je utoliko više žao što se češće Jović i Mitrović nisu nalazili na terenu u nacionalnom dresu.

„Garantujem da su to dva centarfora koji bi se dopunjavali i u igri glavom i u visini i niskoj igri. Videli ste koliko je njemu bilo potrebno da da tri gola Mađarima i Rusima na tri centaršuta. To nigde nema. Bio je tu i Mitrović, ali on nema to što Jović ima. On ima borbu, glavom, telom, da zagradi i vrati loptu. Zato mislim da bi se odlično slagali. Čudilo me je da njih dvojica nisu igrali zajedno u reprezentaciji“, priča Stepanović.

Dragoslav Stepanović Stepi; Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto ©

Tumbaković je krajem prošle godine otišao sa mesta selektora. Stepanović je uporedio Mitrovića sa Halerom i to je jedan od razloga zbog čega bi ih on stavio da igraju zajedno.

„Najveća odlika jednog selektora je da spoji igrače koji mogu da igraju zajedno. Recimo, ako špic uvek ide u dubinu, onda treba da ima igrača koji šalje loptu tako, a ne u noge. Napadači koji se slažu, da ukrštaju… Po mom mišljenju, Mitrović i Jović pasuju jedan s drugim i kod mene bi igrali. Mitar je nešto poput Halera. Evo sad je igrao, gledao sam utakmicu u Ajaksu, samo što je ušao dao je gol, za milimetar u ofsajdu. Ali prima loptu grudima u šesnaestercu pored dvojice štopera i niko mu ne može ništa. Vraća glavom, dodaje. Namestio je gol kojim su pobedili sad. On je sličan Mitroviću i mislim da bi se slagali“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Stepanović ističe da se u detaljima kakav je reakcija Kostića posle asistencija u nedelju, vidi koliko je i Luka falio njemu u timu Ajntrahta, pa je osećaj obostran, jer sad i jedan i drugi „imaju nekog svog“.

„Kad sam ga video prvi put, rekao sam da ima istančan osećaj da izabere mesto gde će lopta da dođe. Kad je bio Niko Kovač, Luka nije bio standardan ali je ušao na jednoj utakmici protiv Hamburga. Imao je pet šansi! Nije dao gol u toj utakmici, ali je bilo neverovatno koliko je puta izašao ispred golmana. Ti ne možeš napadaču da kažeš ‘idi levo, idi desno, stani ovde, stani onde’. On izabere mesto i ili mu dođe lopta, ili ne dođe. Nađe se uvek gde treba i takav špic daje mnogo golova“, zaključio je Stepanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare