Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Pandemija koronavirusa će se odraziti na ceo sport, a posebno fudbal koji je u protekloj deceniji doživeo inflaciju u ceni transfera.

Iz leta u leto imali smo eskalaciju transfera na svetskom tržištu, brojke su dosegle enormne razmere i svi su se pitali gde je granica.

Transferi igrača od 145 i više miliona evra ili 222 miliona, koliko se vodi da je Pari Sen Žermen uplatio za dolazak Nejmara, delovali su nestvarno čak i najvećim fudbalskim fanaticima.

Jer zaista, mogu li nečije noge, pa makar se neko zvao Nejmar da Silva ili Lionel Mesi, stvarno da vrede toliko novca?

Odgovor se nameće sam od sebe, a poslednja nevolja koja je zadesila fudbalski svet možda će doneti i revoluciju na transfer tržištu. Pre svega u tom smislu da će transferi od stotinu i više miliona evra postati prošlost.

VREME ŠTEDNJE I SOLIDARNOSTI

U momentima kada se zbog pandemije koronavirusa lopta ne kotrlja fudbalskim terenima, a navijači umesto da su na tribinama, sede u karantinu kod kuće, najvažnije je da postoji razumevanje situacije i solidarnost svih u sportu, pa i u onom najpopularnijem, fudbalu.

Nadostatak prihoda od prodatih ulaznica i TV prava, zatvorteni klupski muzeji i prekinuti drugi izvori prihoda, naterali su čak i najbogatije fudbalske klubove na štednju i razmišljanje o tome kako da se posluje racionalnije i sa što je moguće manjim gubicima.

Smanjenje plate igračima i svim zaposlenima u klubu je nešto što će zadesiti i one najbogatije, poput Barselone, verovatno Reala i mnogih drugih klubova, a logično je da se onda postavlja pitanje o tome šta će biti sa onim finansijski manje moćnijim klubovima, i po kojim modelima će oni operisati i boriti se za opstanak.

Tako su ovih dana Verder i Borusija Menhengladbah u Nemačkoj, te Lion u Francuskoj i Harts u Škotskoj objavili da će smanjiti primanja igrača ili da će imati problema u dinamici isplate.

Zabrinuti su i u FIFA gde traže načine kako da pomognu najugroženijim klubovima i ligama, te je najavljeno da će biti, za početak, uplaćeno deset miliona dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u fond za borbu protiv koronavirusa.

Drugi zadatak je da se oformi fond za pomoć asocijacijama i klubovima koji će biti najviše pogođeni pandemijom.

Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

PAD CENA TRANSFERA JE SPAS

Nema sumnje da su pojedini transferi na svetskom tržištu bili izrazito inflatornog karaktera što je stvorilo jaz između onih ekstremno moćnih i bogatih klubova i onih koji se jedva bore da prežive.

U postojećoj situaciji, kada se klubovi suočavaju da poteškoćama da isplate igrače i drugo zaposleno osoblje u klubovima, kao rešenje se vidi i racionalizacija troškova, pa i izdvajanja na transfere igrača.

Otkako je došao na mesto prvog čoveka FIFA, Đani Infantino je na neki način opsednut idejom da sredi stanje pre svega na transfer tržištu.

Jedna od njegovih ideja je i uvođenje „salari kepa“ kojim bi se ograničila cena transfera i primanja igrača u klubovima, po uzoru na NBA.

Italijan ima nameru da kontroliše koliko timovi mogu da troše kao i koliko igrača može otići na pozajmice. To bi manjim timovima dalo bole izglede da se takmiče sa velikim i bogatima.

„Cene transfera su inflatorne jer se i po 100 i više miliona trošilo na igrače. Ta priča će se promeniti i mislim da više neće biti takvih transfera. Problem će biti klubovima koji su več platili tolike svote novca jer neće moći da vrate uloženo“, rekao je nedavno Infantino.

Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

NOVI SVET

Dakle, na FIFA i UEFA je da spreče kolaps fudbala usled pandemije koronavirusa.

Za sada niko ne zna kakva i kolika će biti šteta koja je nastala prekidima sezona i takmičenja na gotovo svim meridijanima, ali jasno je da se nešto mora preduzeti i da takozvani veliki klubovi moraju da budu solidarniji sa onim manjim od njih.

Otuda bi smanjenje cene igrača doprinelo stabilizaciji stanja i omogućilo klubovima da lakše finansiraju plate i ostale troškove, jer bi smanjenje visine transfera uticalo i da plate budu manje i umerenije.

Tako Lionel Mesi ne bi dobijao 50 miliona po sezoni ili Kristijano Ronaldo 31, već bi to bilo u znatno prihvatljivijim okvirima.

Svet fudbala posle koronavirusa sigurno neće biti isti. Najbitnije je da svi budu zdravi i da se lopta ponovo zakotrlja, a ako to bude donelo i željene promene u smislu lakšeg poslovanja klubova, tim bolje.

Činjenica je da je bilo krajnje vreme da se inflacija transfera zaustavi. Barem na neko vreme.

Transferi od 100 i više miliona evra

Nejmar (u PSŽ) 222 miliona

Kilijan Mbape (PSŽ) 145

Felipe Kutinjo (Barselona) 145

Žoao Feliks (Atletiko M.) 126

Usman Dembele (Barselona) 125

Antoan Grizman (Barselona) 120

Kristijano Ronaldo (Juventus) 117

Pol Pogba (Mančester j.) 105

Garet Bejl (Real) 101

Eden Azar (Real) 100

* Izvor Transfermarkt

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram