Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pandemija koronavirusa je prethodnih meseci potpuno deformisala sport, a imun nije ostao ni fudbal koji se usled nove zaze našao na ogromnim iskušenjima.

U periodu iza nas bili smo svedoci odlaganja susreta usled virusa, igranja utakmica sa drugim, ili čak i trećim timom, ali i eliminacije klubova bez borbe.

Zajedno sa virusom u fudbalske redove uvukli su se strah i neizvesnost jer klubovi, kao na svojevrsnoj lutriji, do poslednjeg trenutka ne znaju sa kojim sastavom će biti u prilici da izađu na teren.

PROČITAJTE JOŠ

Redovna testiranja i rigorozne mere predostrožnosti ispostavile su se kao nedovoljne da se fudbal izoluje od zaraze koja je paralisala svet, a u nizu onih koji su osetili udarac korone spadaju i rivali u borbi za Evropsko prvenstvo 2021, reprezentacije Srbije i Škotske.

„Orlove“ je golobalna glavobolja zadesila ni manje ni više pred duel koji bi mogao da im donese cilj sanjan decenijama.

Dezinformacija iz Holandije da je Dušan Tadić pozitivan na koronavirus zaledila je sve pristalice nacionalnog tima Srbije kojima je laknulo nakon što je as Ajaksa otkrio da ima antitela, ali da nije zaražen. Ipak, da ne prođe sve glatko po reprezentaciju Srbije uticala je vest iz Italije da je Filip Đuričić bio pozitivan na testiranju pred meč Sasuola i Napolija. Srpski ofanzivac, ipak nije u potpunosti otpisan, jer će pre konačne odluke imati još jedan test.

Probleme sa kojima se sada suočava Ljubiša Tumbaković u prethodnom ciklusu osetio je na svojoj koži njegov kolega Stiv Klark koji zbog virusa Covid-19 protiv Izraela nije mogao da računa na Stjuarta Armstronga, Kirana Tirnija i Rajana Kristija.

Znatno manje milosti koronavirus je imao prema klubovima, pa je Slovan iz Bratislave izbačen iz kvalifikacija za Ligu šampiona jer je klupski fizioterapeut bio pozitivan po dolasku kluba na Farska Ostrva gde je Slovački tim trebalo da se sastane sa Klaksvikom. Slovanu je potom ponuđeno da u novom terminu, sa drugim timom, odmeri snage sa Faranima, ali je i tada ustanovljeno da ima zaraženih u redovima gostiju što je predstavljao definitivan kraj ovosezonske internacionalne avanture za klub iz Bratislave.

Sličnu sudbinu doživeo je i šampion Kosova Drita koji je takođe eliminisan za zelenim stolom, nakon što je ustanovljeno da u svojim redovima ima zaražene igrače.

Situacija koja je vladala tokom leta zabrinula je i Crvenu zvezdu koja uoči puta u Tiranu nije skrivala zabrinutost zbog činjenice da bi jedan pozitivan rezultat bilo kog člana mogao da eliminiše klub iz UEFA takmičenja bez borbe.

Rigorozna pravila evropske kuće fudbala uticala su čak i na žreb koji je postao asimetričan, iz čega su profitirali Ludogorec i Tirana preskočivši jedan stepenik u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Kako se zaraza širila i broj pozitivnih u fudbalskim krugovima rastao, UEFA je znatno ublažila kriterijum, te je oduka da ceo tim ne bude u prilici da se nadmeće zbog jednog igrača ukinuta, na sreću timova poput Juventusa i Milana.

Italijanski velikani, prethodnih nedelja bili su uskraćeni za pomoć iskusnih ofanzivaca Kristijana Ronalda i Zlatana Ibrahimovića, ali ih to nije sprečilo da izađu na megdan Barseloni i Rio Aveu.

Švedski centarfor bio je pozitivan na virus tokom septembra te nije bio u prilici da pomogne saigračima u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv portugalskog predstavnika, dok je Ronaldo iz istog razloga propustio gostovanje Barselone i duel protiv Mesija koji je sportska javnost iščekivala još od žreba.

Zaštićenih od virusa nema, a korona rulet nemilosrdno i nasumice bira fudbalske „žrtve“ i uliva strah klubovima i rerezentacijama širom sveta među kojima je Srbija samo još jedna u nizu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar