Foto: Starsport

Biće naopako ako ti čir bude proradio.

„Ne želim da te ubijem! Šta bih ja radio bez tebe?! Da se vratim i da potkradam mafijaške dilere? Ne, ne, ne. Ti, ti me upotpunjuješ“, rekao je Džoker Betmenu u kultnom filmu „Dark Knight“ kad je maskirani osvetnik krenuo da ga mlati na mrtvo ime u policijskoj sobi za ispitivanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Na jedan sličan način Crvena zvezda „mlati“ sve oko sebe u Superligi do te mere, da je postala bolna priča o tome kako se šampion Srbije zna od početka sezone.

I baš kao što Džoker nije Džoker bez Betmena, tako ni Zvezda nije Zvezda bez jakog Partizana, a taj klub već neko vreme postepeno kopni i klizi ka granicama teško gledljivog.

„Bruka, sramota“ bile su verovatno najčešće korišćene reči ispisane masnim, crnim slovima koja su zjapila sa sportskih strana domaćih novina i portala, podebljana „petardom“ koja je pukla u Farumu, u Danskoj. Uvertira nije bila dobra, kakav li će tek da bude revanš u Humskoj protiv Nordsjelanda, navijači se boje i da pitaju naglas.

Jesmo mi znali da je Nordsjeland u ovom trenutku bolji od Partizana, ali baš da je jači za pet golova u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za trećerazredno evropsko takmičenje, što bi se reklo – to se nisam nad’o.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Pet golova, početničke greške i penali, bukvalno kao da su crno-beli igrali protiv Mančester sitija, a ne protiv drugoplasiranog tima iz Danske.

Nismo ni očekivali da će se neko od ljudi iz uprave srpskog kluba javiti posle jednog od najtežih poraza, ali svejedno je teško oteti se utisku da ćutanjem guraju pod autobus svog čoveka i jednog pravog „vojnika“ Partizana Igora Duljaja.

Vidi se koliko čovek izgara pored terena, iskreno kaže da je svestan da ne bi bio tu, da je Partizanu dobro, ali se upinje iz petnih žila.

I šta dobija za to? Ćutanje svojih šefova dok on priča i ponavlja kao papagaj: „Moja je krivica, ja sam najodgovorniji“, pa onda doda „klub će odlučivati o mojoj sudbini“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ne, nije tvoja krivica, Igore. Tvoja je možda samo to što si verovatno znao u kakvom je stanju klub i pre nego što si naivno prihvatio „vruć krompir“ golom rukom, pa si možda pomislio da možeš da se šibaš sa vetrenjačama koje su oduvale još neke legende iz Humske.

E pa te vetrenjače će pre ili kasnije oduvati i tebe, svidelo ti se, ili ne i hteo ili ne.

Pravo je vreme da se čovek poput tebe zapita zbog čega da troši svoje vreme i živce kad nema baš mnogo izgleda da će bilo šta promeniti. Ovde je politika takva da kad joj se ne suprotstavljaš – plivaš. A uprava Partizana je šampion u plivanju, treneri baš i nisu.

Više puta je trener crno-belih rekao da njegovom timu fali brzine, apelovao i tražio pojačanja, pričao da mora da se popravi odbrana jedan na jedan, da intenzitet mora da postoji svih 90 minuta…

Za to vreme, već smo pisali, stadion je mesec dana bio u mraku jer nije struja mogla da se plati. Pa ako je struja problem i ako 26 miliona dinara ne može da se servisira, šta je tek sa onim skupljim obavezama?

Foto: Starsport

Zbog svega toga nema poente da Duljaj troši svoje ime i nerve. Šteta je, jer neće dobiti strance koji prave razliku, ne treba mu to u životu jer će se opet desiti neki Nordsjeland, samo je pitanje da li u Evropi ili u domaćem prvenstvu.

Već je Gordan Petrić osetio na svojoj koži kako peče kad obrazi bride posle 4:0 od Mladosti GAT, a Duljaja bi kao velikog partizanovca sigurno dotuklo ako bi se tako nešto desilo protiv rivala kao što je Zvezda.

Petrić je posle Mladosti pričao da su njegovo neznanje, a možda i naivnost, dotukli Partizan. I on je pogrešio, svesno prihvatajući preveliki „kolač“ odgovornosti.

Duljaj, sam po sebi, sve i da je Pep Gvardiola, ili Aleks Ferguson lično, ne bi mogao da uradi ništa, jer su mu kao treneru ruke vezane. On može da traži, uprava može da ne dovede i ne kupi, može da se pravi slepa i gluva na loše igre i neuspehe dok već okreće papire i imenik tražeći neku novu legendu koju može da pozove da vadi kestenje iz vatre dok pokušava da umiri duhove među navijačima Partizana.

Zvezda za sve to vreme dominira, niko ne može da je ugrozi, Partizan se meškolji tu negde na četvrtom mestu tabele, što bi bilo potpuno normalno da svakog vikenda gledamo Premijer ligu, a ne jedno monotono takmičenje kakvo je domaće prvenstvo postalo.

BONUS VIDEO: Nestvarni Mesi majstorijom sa 25 metara vodio Majami do velikog finala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare