Foto: EPA-EFE/GABRIELE MENIS

Fudbaleri Zlatan Ibrahimović i Garet Bejl zatražili su istragu o tome kako je kompanija EA Sports dobila dozvolu da koristi autorska prava na njihove fotografije u popularnoj fudbalskoj video igri FIFA.

Fudbaler Milana Ibrahimović tvrdi da nije dao dozvolu da se u video igri koristi njegovo ime i lik i čini se da je sugerisao da iza toga stoji Sindikat igrača FIFPro, preneo je Skaj Sport.

PROČITAJTE JOŠ:

EA Sports je za Skaj navela da je preko FIFPro stekla prava na fotografije pojedinih igrača, a fudbaler Totenhema, na pozajmici iz Real Madrida, Bejl je u odgovoru na Ibrahimovićevo pitanje na Tviteru upitao šta je FIFPro.

PROČITAJTE JOŠ: Pao rekord Juventusa dug 123 godine

Ibrahimović je na Tviteru naveo: „Ko je dao FIFA EA Sport dozvolu da koristi moje ime i lik? FIFPro?“.

„Nisam svestan da sam član FIFPro i ako jesam, tamo sam smešten bez ikakvog znanja kroz čudan manevar. Sigurno nikad nisam dozvolio FIFA ili FIFPro da zarađuju novac koristeći me. Neko zarađuje na moje ime i lice bez ikakvog dogovora svih ovih godina. Vreme je za istragu“, naveo je Ibrahimović.

U odgovoru na tu izjavu, Bejl je napisao: „Zanimljivo… Šta je FIFPro?“, a zatim se složio da je vreme za istragu.

Totenhem, za koji trenutno igra Bejl, je jedan od partnera EA Sports, dok je Milan u avgustu objavio „ekskluzivno višemilionsko partnerstvo“ sa EA Sports koje bi gejmerima omogućilo da prvi put igraju kao Milan na stadionu „San Siro“ u seriji FIFA video igara.

Ibrahimovićev menadžer Mino Rajola rekao je da „FIFPro i Milan nemaju individualna prava igrača“.

„Siguran sam da to znate i rekli smo vam to u više navrata EA Sports“, naveo je on.

U međuvremenu Skaj Sportsu se javio i portparol EA Sports.

„EA Sports FIFA je vodeća svetska fudbalska video igra, a kako bismo stvorili autentično iskustvo, iz godine u godinu radimo sa brojnim ligama, ekipama i individualnim talentima kako bismo osigurali prava na sličnosti igrača koje uključujemo u našu igru“, naveo je portparol.

„Jedna od njih je dugogodišnja veza sa globalnim predstavnikom fudbalera, FIFPro, koji se udružuje sa velikim brojem davalaca licence kako bi pregovarali o pogodnostima koje imaju igrači i njihovi sindikati“, dodao je portparol.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar