Foto: EPA-EFE/Martin Divisek

U derbiju grupe E Češka je uspela da odoli favorizovanoj Belgiji u Pragu i odiigrala 1:1 u okviru drugog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo poluvreme je proteklo bez previše uzbuđenja, a utakmica se rešavala u drugih 45 minuta. Provod je u 50. minutu doveo domaćina u prednost koja je trajala samo 10 minuta. Belgijanci uspevaju preko Lukakua da izjednače i spreče poptuno iznenađenje.

Dve ekipe posle ovog meča dele prvo mesto sa po četiri osvojena boda.

Uzbudljivo je bilo i u Trnavi gde je Malta uspela da napravi veliko iznenađenje i osvoji bod. Maltežani su u roku od samo tri minuta došli do velike prednosti kada je prvo u 16. minutu  Gambin postigao prvi pogodak, a onda u 19. minutu Starijano duplirao prednost.

Slovaci ipak u drugom poluvremenu sprečavaju poptuni debakl kada Strelec u 49. minutu smanjuje prednost Maltežana, da bi samo četiri minuta kasnije Škrinijar doneo bod.

Slovaci posle još jednog remija imaju dva boda, dok su gosti osvojili svoj prvi bod.

Reprezentacija Hrvatske je uspela da savlada Kipar u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu rezultatom 1:0 i ostane u trci za plasman dalje nakon iznenađujućeg poraza u Sloveniji.

Hrvatima je pobedu doneo Pašalić u 40. minutu utakmice u kojoj „vatreni“ nisu briljirali. Domaći su dominirali, imali veliku prednost u posedu lopte, ali se Kipar dobro branio i nije dozvoljavao šanse rivalu. Ipak, vezista Atalante je iskoristio jednu slabiju intervenciju u finišu prvog poluvremena i tim golom doneo značajna tri boda.

Hrvatska je imala inicijativu do kraja, ali je golu bio bliži Kipar kada je kardinalnu grešku napravio štoper Ćaleta-Car, ali su gosti lošim dodavanjem upropastili veliku šansu.

Domaći su ovom pobedom došli do prvih bodova i izjednačili se sa Slovenijom, dok je na čelu grupe samostalno Rusija sa maksimalnim učinkom.

Meč je obeležio i Luka Modrić koji je ušao  u istoriju pošto je postao igrač sa najviše odigranih utakmica u dresu „vatrenih“. On je  upisao 135. nastup i izjednačio se sa Darijom Srnom.

Turska je nastavila sa vrhunskim partijama i na gostovanju Norveškoj ubedljivo slavila rezultatom 3:0. Turci su već u prvih 45 minuta slomili Norvežane golovima Tufana 4. minutu i Sojunčua u 28. minutu. Do kraja utakmice Tufan je uspeo još jednom da zatrese mrežu Norvežana koji su u finišu ostali sa igračem manje nakon isključenja Torstveda.

Holandija je zalečila rane nakon poraza u Istanbulu i sa 2:0 savladala Letoniju na svom terenu. Goste je načeo Berguis u 32. minutu da bi De Jong u 69. minutu postavio konačan rezultat.

Turska je lider grupe sa šest bodova zajedno sa Crnom Gorom dok su Norvežani i Holanđani iza sa po tri boda.

U utakmici grupe E, između Belorusije i Estonije viđeno je čak šest golova. Poveli su gosti preko Aniera u 31. minutu, ali je Belorusija sa bele tačke u 44. minutu preko Lisakoviča došla do izjednačenja. Anier ponovo donosi prednost gostima u drugom poluvremenu, ali domaći za 19 minuta potpuno preokreću rezultat sa tri gola. Pvo je Kendiš doneo izjadnačenje, da bi Savicki i Lisakovič drugim golom doneli trijumf domaćoj ekipi.

Belorusija se pobedom izjednačila sa tri boda sa Belgijom i Češkom na prvom mestu na tabeli dok su Estonci i dalje bez bodova.

 

Parovi i rezultati 2. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Grupa A

Srbija – Portugal 2:2 (0:2)

(Mitrović 46, Kostić 60 – Žota 11,36)

Republika Irska-Luksemburg 0:1 (0:0)

(Rodrigez 85)

Grupa E

Belorusija – Estonija 4:2 (1:1)

(Lisaković 44, 83, Kendiš 64, Savicki 81 – Anier 31, 55)

Češka – Belgija 1:1 (0:0)

(Provod 50 – Lukaku 60)

Grupa G

Crna Gora – Gibraltar 4:1 (2:1)

(Bećiraj 26, Simić 43, Tomašević 53, Jovetić 80 – Stiče 30)

Norveška – Turska 0:3 (0:2)

(Tufan 4, 59, Sojunču 28)

Holandija – Letonija 2:0 (1:0)

(Berguis 32, De Jong 69)

Grupa H

Rusija – Slovenija 2:1 (2:1)

Dzjuba 26, 35 – Iličić 36

Hrvatska – Kipar 1:0 (1:0)

(Pašalić 40)

Slovačka – Malta 2:2 (0:2)

(Strelec 49, Skrinijar 53 – Gambin 16, Satariijano 19)

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram