Foto: Žikica Babović/Nova.rs, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, REUTERS/Kai Pfaffenbach

Utorak, 20 sati po lokalnom vremenu, bliži se polufinalna utakmica Argentina - Hrvatska na Svetskom prvenstvu u Dohi. Na Lusail bulevaru, u blizini stadiona na kojem će se odigrati meč, uobičajena atmosfera. Navijači paradiraju, ne tako davno početak ove raskošne ulice bio je i mesto gde su se Srbi okupili pred duel sa Brazilom, ali ovog puta dominiraju "kockasti dresovi" i pesma Argentinaca.

Foto: Promo

Posetite Aroma markete i osetite duh Mundijala i u Srbiji.

U priči o polufinalu ne bi trebalo da bude Srba, ali kakva je to priča ako mi nismo umešani u nju. Približavamo se stadionu i u oči nam upada plavi dres, poznati grb na njemu, „gori vatra“ sa šest buktinja, obasjava pola Lusaila.

Čovek čeka priliku da ga neko slika ispred stadiona, pa koristimo priliku…

PROČITAJTE JOŠ

„Izvinite, taj dres, deluje nam pozanto…“

„Aaa, pa daaa, iz 1990. godine. Sećate se… Samo tada samo protiv Argentine igrali u beloj opremi“, podseća se navijač Jugoslavije iz Beograda.

„Otkud vi na meču Hrvatska – Argentina“, pitamo Vladimira Olića.

„Došao sam ovde da gledam Srbiju, ali kada je otišao naš tim otišla je i ekipa s kojom sam bio. Sad sam tu do finala, a potrefilo se da su Hrvati u završnici“, obšanjava nam privremeni navijač Hrvatske, na privremenom radu u Vašingtonu.

Dok pokušavamo da uhvatimo najbolji kadar na kojem se vidi ceo prelepi stadion „Lusail“, prilazi nam grupa Hrvata. Jedan podiže prst na gore, pokazuje na dres i viče: „Tako jeee, toooo“.

„Hvala, hvala, i da nas osvetite za 1990, nismo zaboravili Argentini onaj nezasluženi poraz“, kaže Vladimir.

PROČITAJTE JOŠ

Hrvati otpozdravljaju, dižu palac na gore, veruju da će to i učiniti.

Inače, „vatreni“ su različito reagovali na dres na putu do stadiona.

„Neki pozdravljaju kao što su to uraduili ovi momci, a za neke ne znate da li ‘troluju’ ili ne znaju koji je ovo dres. Negativnih reakcija, u svakom slučaju, nije bilo. Prišao mi je neki momak u metrou, ima 20-ak godina i pita me da li je ovo dres CSKA. Pa, gde nađe CSKA, ne znam da l je ‘trol’ ili prosto ne zna šta se dešavalo pre nego što se on rodio“, u dilemi je Vladimir.

„I još me pita kakve su ovo baklje? Dobro, jeste da oba grba imaju gore zvezdu, ali da ne zna kako je izgledao grb Jugoslavije?! Sigurno se šalio“.

Vladimir Olić u dresu Jugoslavije iz 1990; Foto: Žikica Babović/Nova.rs

Drugi navijači Hrvatske nisu tako reagovali.

„Ne, naravno, sećaju se penala. Promašio je Piksi (Dragan Stojković, p.a.), promašio je Maradona… Zanimljivo je prisetiti se te utakmice“, zaključuje Vladimir.

Razilazimo se uz pozdrav „vidimo se u finalu“ i možda se i vidimo, ali bez Hrvata.

Nisu ispunili „obećanje“, nisu „osvetili“ Jugoslaviju, u poslednjoj utakmici ipak će igrati Argentina.

I zaslužila je.

BONUS VIDEO Slavlje Argentinaca nakon pobede nad Hrvatskom u polufinalu Svetskog prvenstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare