Ček, ček, šta si rekao? Đani Infantino je bio ovde? "Da, igrao je juče fudbal ovde, Ronaldo, Kafu, svi su tu".

Foto: Promo

Posetite Aroma markete i osetite duh Mundijala i u Srbiji.

Pomislio sam u jednom trenutku da li me čovek možda zeza, jer mi je posle sati tabananja i traženja, ovo došlo kao nagrada.

Danima unazad sam razmišljao jesam li ja normalan što ne mogu da nađem ili naletim ni na jednu od VIP zvanica koje su se sjatile u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ:

Zjape sa TV ekrana svakog dana, te Dejvid Bekam, Džon Teri, te Marsel Desai, Hristo Stoičkov, Havijer Zaneti, Ivan Zamorano ovaj, onaj… U samo jednom, preskupom kadru se na utakmici Brazila i Švajcarske zajedno nađu Rikardo Kaka, Kafu, Ronaldo i Roberto Karlos.

Au čoveče, pa gde su bre svi ti ljudi? Za jedan dan dobio sam bar tri različite informacije, dok sam razmišljao kako bih mogao da ih nađem. I na kraju sam to uradio po osećaju.

Kad je neki veliki događaj, ako ne znaš gde su najskuplji igrači, traži najskuplja mesta. To je ono gde sam se našao oko deset sati uveče po lokalnom vremenu u Dohi.

Foto: Nova.rs

Dan je krenuo dobrom uvertirom kada se Rio Ferdinand pojavio na otvaranju turnira za navijače negde malo iza podneva.

Još kad je uzviknuo „Nemanja, Nemanja“ na povik „Rio, najbolji si“ – pa to je hit. Naši navijački reprezentativci nisu tad igrali meč, pa smo mogli da skautiramo protivnike.

Danci deluju nabrijano, Kamerunci kao da su zvali neku četvoricu vračeva, Velšani i Amerikanci su izgledali kao grupe građana, a za ostale ćemo tek videti.

Foto: Nova.rs

Posle oko sat, dva muvanja tu po fan zoni, produžio sam do grada da bih probao da nađem hotel gde je smešten bar deo slavnih likova.

Tako sam se našao na poluostrvu „Biser Katara“. Deluje papreno. Sa desne strane vile sa dvorištima, dok ne zađete u marinu.

Odatle da se iskobeljate, pešaka uz obalu vam treba bar dva sata i usput vidite i neko kao ostrvce usred vode, povezano mostićem sa kopnom.

Foto: Nova.rs

Dabome da je hotelski kompleks i da je ispred velika rampa. Čovek sedi i pitam ga je li tu Bekam, kaže da su svi poznati smešteni u nečemu što je zvučalo kao „Doha oejsis“. Napred odatle naiđete na „lamborginije“, kažu vozači na parkingu da su za prodaju.

Mislim se, hvala brate moj, ali ovde se i neko ko vozi novi „mercedes“ oseti kao siromah. Zanimljivo je da mi je na tom mestu unutrašnjost jednog autobuskog stajališta bila možda najveći šok.

Kao da ste u konferens sali, u drvetu, sa televizorom i sve. Možete li da zamislite takvo stajalište GSP-a u Beogradu?

Foto: Nova.rs

Normalno da ne. Seo sam u bus koji je napravio krug unazad i vratio me do metro stanice odakle sam i pošao da tabanam.

Ovog puta sam krenuo sa istog mesta, samo u drugom smeru. Tražio sam čudnu zgradu u obliku polumeseca, pošto se „Biser“ ispostavio kao promašaj.

Ta zgrada se nalazi na reklami domaćina ovde kojom se promoviše Mundijal. I kad pređete preko jednog mosta, pa onda i pored znaka na kom piše „Lusail“.

Foto: Nova.rs

Na putu dotle, kad sam video gomilu policije ispred tamošnjeg „Hajata“, a onda i patrolu ispred mosta koji vodi na poluostrvo između Dohe i Lusaila, pomislio sam – pogrešio si, ovde su.

Tamnoputi uniformisani čovek je tražio da se okrenem za 180 stepeni i vratim se odakle sam došao, jer je reč o zatvorenom posedu.

Engleski mu je bio užasan, ali dovoljno jasan da tu prolaza nema. Kad sam 200 metara dalje jednom od policajaca pokazao sliku zgrade u obliku polumeseca, pokazao je kuda da idem, ali rekao „zvezde fudbala su ti verovatno na Biseru“. Nisu, bio sam.

Foto: Nova.rs

Na putu do „polumeseca“ sam se sit ispričao s nekim Marokancem koji radi u kuhinji u hotelu i koji kaže da mu prija život u Dohi, da je devet meseci tu, ali da su u njegov hotel dolazili samo Ekvadorci.

To je to, nema greške, idem do polumeseca. Tek na licu mesta sam saznao da se ta zgrada zove „Katara Tauers“. Polumesec su zapravo dve tradicionalne, ukrštene sablje, što je jedan od simbola Katara i dotle ima još bar pola sata, sat hoda.

Zgrada napravljena u tom obliku visoka je oko 200 metara i ima 40 spratova. Kule joj pomalo podsećaju na Barad dur iz Mordora u Gospodaru prstenova.

Foto: Nova.rs

I ona izgleda ultra luksuzno. Ispostavilo se da nije bezveze na reklami za Mundijal

Prišao sam joj sa zadnje strane, pa kroz neku fontanu do mesta koje izgleda kao iz budućnosti. Svetli, oštri vrhovi, gore nešto kao penthausi ili ultraluksuzni restorani.

Sa te strane ka vodi je direktno prekoputa i kapija koja vodi ka fudbalskom terenu, na vodi. Dva momka stoje ispred vrata.

PROČITAJTE JOŠ:

„A ne, ne možete na ovaj teren, ovo je rezervisano samo za goste hotela iz FIFA“, kaže jedan od njih. Bingo.

„Šteta, baš sam mislio da slikam, pre nego što odem da posetim moje prijatelje Ronalda i Kaku, Zanetija sam video dole u ‘Šeratonu’ na plaži“.

„Ne, i Zaneti je tu, juče su igrali fudbal on i predsednik FIFA, Infantino, na ovom terenu iza“, uzvraća momak, koji je dodao da navija za Katar na ovom prvenstvu.

Foto: Nova.rs

„Svi su ovde, Ronaldo, Kaka, Kafu, iako je hotel nezavršen još uvek. Jedna kula ima pet, jedna šest zvezica. I regularni gosti ne mogu da rezervišu sobe do kraja Mundijala“, tvrdi momak.

Obrnuo sam krug, video da spreda stoji mnogo policije, bar desetak, petnaest njih onako na prvi pogled, a da ispred postoji i tampon sačinjen od ograda gde pešaci ne mogu da prolaze.

Svaki auto koji krene ka garaži hotela, podrobno se kontroliše. Nedaleko odatle neki naši navijači uslikali su Lotara Mateusa.

Foto: Nova.rs

I on je tu kao jedan od VIP gostiju. Žacnulo me je u jednom trenutku da probam da bukiram sobu i šlog samo što me nije strefio kad sam video da je pet i po hiljada rijala što je oko hiljadu i po evra za veče.

Na sajtu pokazuje da može čak i u ovo vreme da se rezerviše smeštaj, samo je cena daleko viša, pa nisam smeo da idem do kraja i pritisnem „plati“, zadužio bih i svoje unučiće za pet dana ispijanja kafa s Ronaldom i Kafuom.

Sistem je izbacivao cifru od 35.000 rijala po danu, što je skoro deset hiljada evra, ali ne isključujem mogućnost da bi obračun na kraju bio drugačiji. Svejedno, mnogo je. Velika je cena luksuza kad hoćete da stignete hotel od sedam zvezdica u Dubaiju.

Ljubav je ljubav, ali neka sačeka drugi put. Bitno je da znam da su tu, pa ako se sretnemo na ulici, neki selfi može da padne.

A ako se naše ekipe još jednom sretnu u kasnijoj fazi Mundijala, onda se nadam da će im izrazi lica biti daleko drugačiji nego posle dosadašnjih utakmica Brazila na prvenstvu.

BONUS VIDEO: Navijači odlepili za jednom rečenicom, svi je ponavljaju u Kataru