Foto:MARCO BERTORELLO / AFP / Profimedia

Atalanta je apsolutni hit italijanskog prvenstva i evropskog fudbala, a ekipa koja igra najluđi i najsličniji fudbal "Boginji provincije" je Sasuolo u čijim redovima se nalazi i jedan Srbin - Filip Đuričić.

Restart fudbala na Apeninima delovao je u najmanju ruku neizvesno, s obzirom na veliki broj preminulih u jeku pandemije virusa Covid-19.

Skeptik je tada bio i Filip Đuričić, desetka zeleno-crnih, ali su stvari počele da idu nabolje, pa sada on i Sasuolo uživaju na terenu u svakom meču i ne plaše se nikog. Osam utakmica i učinak: poraz, tri remija i četiri pobede.

PROČITAJTE JOŠ

Snagu Sasuola, fudbalsko umeće i nepredvidivost osetio je na svojoj koži moćni Juventus (3:3), osmostruki uzastopni prvak Italije, koji je na dobrom putu da uzme i deveti Skudeto.

Još jednu odličnu partiju momak iz Obrenovca, na koji je posebno ponosan, krunisao je golom, proslavivši ga na tradicionalan način kada čekate prinovu – lopta ispod prednje strane dresa.

U razgovoru za Nova.rs Filip Đuričić je pričao o prinovi, seriji bez poraza Sasuola, o testovima na koronavirus koji radi svaki treći dan, o osam utakmica za 24 dana, povukao je i paralelu između ubojite Atalante (dala čak 93 gola) i njegovog Sasuola.

E, pa upravo je Sasuolo jedini poraz posle nastavka kotrljanja lopte na Apeninima doživeo u tom prvom meču protiv Atalante (4:1). Posle toga usledilo je sedam utakmica bez poraza.

Remi s Interom (3:3), pobeda nad Fjorentinom u gostima (3:1) i Bolonjom (2:1), Lećeom kod kuće (4:2), preokret protiv Lacija (2:1), otkinuti bodovi Juventusu (3:3).

Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

„Generalno prvi put se susrećemo s ovakvom situacijom, i nama je to velika nepoznanica. Testiramo se na svaka tri dana. Dosad sam odradio 11 testova na koronavirus. Odigrali smo čak osam utakmica za tri nedelje. Izgubili smo od Atalante, malo smo se uplašili šta će biti, kako će biti, lako se upadne u taj neki psihološki ‘kanal’. Međutim, već u sledećem meču su stvari došle na svoje mesto, odigrali smo sjajnu utakmicu protiv Intera (3:3), ‘tukli’ smo nezgodnu Fjorentinu i ušli u formu. Mogli smo da dobijemo Juventus. Nije mala stvar, gubili smo 2:0 posle 12 minuta od ‘stare dame’, pa smo preokrenuli rezultat u našu korist. Igramo otvoreno, za gol više, nikoga se ne plašimo već napadamo. Isto kao Atalanta“, rekao je za Nova.rs Đuričić po povratku s kasnog treninga.

U tim trenucima uspavao je dvoje naslednika, dok je treće dete na putu. Supruga je u petom mesecu trudnoće, a Filip ne krije oduševljenje.

Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

„Gol protiv Juventusa sam posvetio supruzi, ali… Deca su apsolutni hit. Ćerkica i sin sve su videli na televiziji, bila je ludnica kod kuće. Gledali su meč, čekao se taj moj gol i ovoga puta nisu zaspali, kao recimo protiv Fjorentine. Videli su i moju proslavu, kada sam stavio loptu ispod dresa. Bilo je fenomenalno, morao sam posle dres da donesem posto klinac baš voli Juventus. Dobio je Iguainov, hteo je Dibalin, ali je na kraju zadovoljan. Sve po protokolu“, kroz smeh nam prepričava utiske iz doma Đuričića heroj ove priče.

Umetnik u kopačkama kojeg je fudbal vodio od Obrenovca, preko Brisela i Lisabona, sve do Engleske, sada i Italije, objasnio nam je u čemu je zapravo razlika između Atalante i Sasuola.

„Prvo što moram da kažem jeste da sam siguran da će Atalanta probiti magičnu cifru od 100 golova u Seriji A. Sada su na 93, a kada pogledate da su pre nekoliko dana pobedili Brešu 6:2 u kombinovanom sastavu, onda vam je jasno o čemu pričam. Mislim i da mogu da iznenade Pari Sen Žermen u četvrtfinalu Lige šampiona. Uz njih igramo najotvoreniji fudbal u Italiji. Mislim da smo peti napad u ligi, ali nas muči to što smo i peta najgora odbrana. To je jedna od razlika. Mi igramo više na posed, kratak pas, a oni više vertikalno, oni gaze. Mada, otkako se vratio fudbal u Italiju dajemo gotovo tri gola po utakmici. Interu smo ove sezone na dva meča dali šest golova, Juventus pet. Plaše nas se svi jer smo nepredvidivi i ofanzivni“, dodaje Filip.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Đuričić ne krije da su ambicije kluba izlaz u Evropu naredne sezone. Milan beži šest bodova, ali ništa nije nemoguće u preostalih pet kola Serije A. Takođe, planira da ostane na „Mapei“ stadionu.

„Mi jurimo Milan, mislili smo smo da ćemo ga prestići do sada jer su imali težak raspored, Romu, Lacio i Juventus, ali je u formi. Sada nas čeka meč sa Kaljarijem, pa onda direktan okršaj sa Milanom, tu bi trebalo da se rešava sudbina oko plasmana u Ligu Evrope. Lepo mi je ovde, imam ugovor još dve godine i mislim da će ekipa ostati na okupu što je najbitnije. Prelazni rok je pomeren, videćemo šta će se dešavati, što se tiče finansija klub je stabilan, nismo u problemu“, jasan je Đuričić.

Na pitanje da li ima dilemu oko toga ko će biti novi-stari prvak na „Čizmi“, kao iz topa odgovara:

„Juventus. Lacio je propustio priliku da zakuva stvari i da možda u tom preostalom direktnom duelu odlučuju o Skudetu. Mislim da je rešeno, jer Juventus ima čak tri utakmice kod kuće i veliku bodovnu prednost“, završio je razgovor Đuričić.

Miha je laf, žao mi je što se nismo videli

Sasuolo je pobedio Bolonju Siniše Mihajlovića na gostujućem terenu (2:1), ali se Filip Đuričić nije video sa nekadašnjim selektor, kod kojeg je bio neizostavan deo u nacionalnom timu Srbije 2014. godine.

„Imao sam kartone taj meč, a ovde u Italiji je pravilo kada si suspendovan ne možeš na stadion, tako da sam ostao kod kuće. Miha je veliki laf, baš ga gotivim i žao mi je što se nismo videli taj dan, on je veliki borac, pobednik“, kaže ofanzivni vezista Sasuola.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar