Gavrilo Đurđević Foto:printscreen/https://www.instagram.com/zagavrilovupobedu

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije 24. maja obećalo je da će uplatiti neophodna sredstva za lečenje malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Ipak, Gavrilova porodica do danas nije dobila uplatu od 370.000 evra, potvrdila je Gavrilova majka Nevena za Nova.rs, a ovaj potez izazvao je revolt javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Pre nekoliko meseci, Srbija se na kratko ponovo ujedinila, jer je jedno dete patilo i trebala mu je pomoć. Maleni Gavrilo boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 1, što je najteži oblik bolesti, a lek, jedan od najskupljih na svetu, košta čak 2,5 miliona evra.

Brojni sportisti su se uključili u akciju, organizovano se licitacije i prodaje dragocenih dresova i sportskih rekvizita, prodaja kapitenske trake Kristijana Ronalda podigla je Srbiju, a građani su mesecima slali SMS poruke fondaciji „Budi human“, kako bi se prikupila neophodna sredstva za Gavrilovo lečenje u Mađarskoj.

Konačna pobeda proglašena je 24. maja, kada je Ministarstvo zdravlja saopštilo da će uplatiti novac koji nedostaje, kako bi Gavrilo mogao da dobije šansu za normalan život.

Humanitarnom akcijom prikupljeno je ukupno 2.132.000 evra, što je bilo dovoljno da se pokrije genska terapija najskupljim lekom na svetu, zolgensmom, za analize pre i posle primanja tog leka, kao i doziranje steroidima, dok je ostatak troškova trebalo da snosi država.

„Ostatak novca od 370.000 evra snosiće Ministarstvo zdravlja, koje će uplaćivati novac preko predračuna. Ovo je usmeno obećanje dato porodici, sa kojim se ova akcija završava“, istakli su tada Gavrilovi roditelji objavom na Instagram stranici.

„Mi nikada novac od ministarstva nismo dobili, smatramo da je bitno da se to zna“, rekla je Nevena na početku razgovora, a na Instagramu je i objavljeno detaljno objašnjenje, da je ministarstvo prestalo da odgovara na njene pozive i poruke pre dve nedelje.

Čak je i bolnica u Mađarskoj šokirana ponašanjem našeg ministarstva, a mama Nevena je poslala osobi iz ministarstva sledeću poruku: Udostojite se da odgovorite bolnici.

Bio je ovo šamar i brojnim sportistima koji su donirali dresove, ali i anonimno uplaćivali da se pomogne Gavrilu.

Ujedno, u danima kada se pompezno najavljivalo da je državna kompanija otkupila prava za Premijer ligu za 600.000 evra, ogorčenje na društvenim mrežama dostiglo je vrhunac.

Ne samo zbog Gavrila, nego i zbog činjenice da bi se novac dalje prosledio drugim mališanima kojima je pomoć očajnički potrebna, primer je i Boško Gugleta iz Novog Sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare