Foto: Dejan Vukovic / Starsport

Talas protesta fudbalera zapljuskuje srpski fudbal, posle nekadašnjih igrača Borca, glas su podigli i bivši članovi Jagodine.

Neisplaćena dugovanja, lažna obećanja, na kraju i potpuno izbegavanje obaveza – sve su to razlozi koji su fudbalera naveli da podignu glas i da se izbore za svoja prava.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji članovi Borca su u utorak uputili pismo gradskim vlastima i tražili da im se zaostali novac isplati u roku od deset dana, u suprotnom su spremni i da štrajkuju glađu.

Njihov klub više ne postoji, što nije slučaj sa Jagodinom koja je i dalje aktivna, ali zbog razloga koje su naveli bivši igrači tog kluba u pismu upućenom gradskim vlastima.

I jedni i drugi su isticali da su sportisti i da se ne bave politikom, kako bi sprečili da se vlast na njih gleda kao na „političke protivnike“, što je čest manir vlastodršaca, na bilo kojoj poziciji.

Ipak, sve je politika, kao što je tokom dana rekao i ministar Branko Ružić, pa čak i sport, ali bi u ovim slučajevima valjalo promeniti njenu izvitoperenu namenu i vratiti je u okvire ljudskog i normalnog…

Ako je to uopšte moguće.

Foto: Emir Sadovic/Starsport

„Dogovor bivših igrača Borca je da ne daju izjave dok ne prođe rok od deset dana. Potom, kako su najavili, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, spremni su da organizuju nepazamćeni protest. Niko iz grada im se nije zvanično obratio, gradonačelnik je rekao da navodno nije upoznat sa slučajem, ali je iz pošte stigla povratnica. Pretpostavljam da on ne govori istinu“, naveo je za Nova.rs predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije Mirko Poledica.

PROČITAJTE JOŠ

On je za naš portal rekao i da se bivši fudbaleri Borca, koji su potpisali zahtev i uputili ga gradskim vlastima, suočavaju sa pretnjama.

„Advokati su opunomoćeni i biće podnete krivične prijave protiv NN lica. Razlog tome su komentari na jednom lokalnom portalu koji je objavio vest o akciji fudbalera. U jednom je pisalo da će ‘igrači biti našamarani’. Niko nema pravo da ugrožava bezbednost ljudi, očekujem od policije da otkriju o kome se radi“.

Poledica je naveo da se nekoliko dana od oglašavanja fudbalera niko od nadležnih institucija, ukjučujući i Fudbalski savez Srbije, nije njima obratio, osim „jedne osobe koja je imala neprimerene komentare“.

„Fudbaleri se neće oglašavati, čekaće rok od deset dana. U gradu navodno niko ne zna o čemu se radi…“

Tokom dana je objavljeno i pismo fudbalera Jagodine koji su tražili isplatu svog novca, prema važećim sudskim presudama.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

„Oni su poslali pismo opštini, ali za razliku od slučaja u Borcu, koji je ugašen, Jagodina i dalje postoji, klub nije ugašen da bi mu i dalje stizao novac od velikih transfera Predraga Rajkovića, Aleksandra Pešića, na osnovu trening kompenzacija i solidarnosti. Opet, niko ne zna gde su ti tokovi novca, tu je oformljen i novi, fantomski klub koji vodi sin predsednika Jagodine… Matrica je ista, samo što se Jagodina i dalje takmiči, ali se ne zna gde ide novac koji stiže pošto je račun u blokadi“.

Poledica ističe da su se igrači i jednog i drugog kluba sami organizovali i krenuli u potraživanje svog novca.

„Fascinantno mi je da su se sami organizovali. Ja nisam bio upućen u detalje. Raduje me da se ljudi bude kada vide da su prevareni. Nema države, nema nikoga da ih zaštiti i sve se svodi na politiku. Lično sam iznenađen koliko su željni i rešeni da isteraju sve do kraja“, istakao je Poledica.

Ko će koga isterati nije izvesno, najbolje bi bilo da do toga ne dođe već da se stigne do nekakvog kompromisnog rešenja koje bi bilo najbezbolnije za obe strane. Nažalost, kada „strane“ moraju da postoje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar