Foto:EPA-EFE/Alessandro Di Marco/MIKE WALKER / Alamy / Alamy / Profimedia/Matt West / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biti stranac u fudbalu je veoma teško, potrebno je vremena prilagoditi se u novoj sredini, izboriti se za mesto u prvom timu, a postati kapiten u velikom klubu je nešto stvarno izuzetno.

Samo nekoliko srpskih fudbalera je uspelo da bude prvi kapiten tima u najvećim ligama Evrope (Premijer liga, Serija A, Liga 1, La Liga i Bundesliga).

PROČITAJTE JOŠ

Najveći od svih je svakako Nemanja Vidić, koji je u sezoni 2010/11 imenovan od strane Aleksa Fergusona za kapitena najvećeg engleskog kluba Mančester junajteda. Vidić je u redove „crvenih-đavola“ stigao 2006. godine iz Spartak Moskve u transferu vrednom 10 miliona evra. U klubu je proveo osam godina i kao kapiten je osvojio dve titule šampiona Engleske.

„Veoma sam ponosan. Bilo je to iznenađenje, ali uživam u ulozi kapitena. Kao kapiten morate da razmišljate o svojim odgovornostima, ponašanju, načinu na koji igrate, načinu na koji trenirate. Znam da moram da dam dobar primer svima na terenu i van njega. Što se tiče moje igre, nije se ništa promenilo. Uvek sam mnogo pričao na terenu, jer svakako kao defanzivac morate da komunicirate i organizujete stvari bez obzira da li ste kapiten ili ne„, rekao je Vidić britanskom „Telegrafu“ 2010. godine.

Traku je preuzeo od desnog beka Gerija Nevila, a kapiten je bio i legendama kao što su Rio Ferdinand, Pol Skols, Rajan Gigs i Edvin van der Sar.

Nemanja Vidić kapiten/Foto/EPA/KERIM OKTEN

Reprezentativac Srbije Saša Lukić postao je novi kapiten Torina, u koji je došao 2016. iz Partizana za 1,7 miliona evra. Desetka „bikova“ sa severa Italije sada već ima ozbiljno iskustvo igranja u Seriji A i sprema se šestu godinu u Kalču.

„Kad si stranac, teško je izboriti se da igraš, a kamoli da budeš kapiten. Svih ovih godina sam se ponašao kao veliki profesionalac i mislim da su to prepoznali. Jednostavno, imam u sebi to da budem lider i trudiću se da tako ostane“, rekao je za Nova.rs Lukić.

Pošto je potpisao za Kristal Palas 2017. godine, Luka Milivojević je prvi put bio kapiten ekipe u januaru 2018. godine, a iste sezone je završio kao najbolji strelac tima.

Do sada nije uspeo da podigne trofej sa engleskim timom za koji je odigrao 177 utakmica i postigao 28 golova.

Bivši reprezentativac Srbije je u karijeri igrao i za Radnički iz Kragujevca, Rad, Crvenu zvezdu, Andrleht i Olimpijakos.

Foto: EPA-EFE/Mike Hewitt

Još jedan srpski fudbaler je imao priliku da nosi kapitensku traku na ruci u Premijer ligi, a to je defanzivac Dejan Stefanović.

„On puno pije i puši, prava je noćna mora“, rekao je tim rečima trener Hari Rednap na predstavljanju srpskog fudbalera u Portsmutu 2003. godine.

Postao je kapiten ekipe u sezoni 2005/06, kada mu je traku dao Francuz Alan Perin, sa kojim je kasnije imao dosta nesuglasica i upravo je on bio jedan od glavnih krivaca zbog kojih je Francuz smenjen.

Na njegovo mesto je ponovo došao Rednap, koji je Stefanovića ostavio u ulozi kapitena i sledeće sezone. Njegov kraj kao vođe engleske ekipe, bio je u sezoni 2007/08, kada ga je zamenio Sol Kembel.

Za engleski klub je odigrao 125 utakmica i postigao je tri gola, a nastupao je i za Crvenu zvezdu, Šefild Venzdej, Vitese, Fulam, Norič i Havant.

Dejan Stefanović/Foto/EPA/ADY KERRY NO ONLINE/INTERNET USE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD.

Goran Bunjevčević je bio kapiten rezervnog tima Totenhema u sezoni 2005/06, kada je B tim „pevaca“ predvodio do titule Premijer lige Jug. Te sezone je odigrao 19 utakmica zajedno sa mladim profesionalcima.

U klub iz Londona je stigao 2001. godine, ali je za pet sezona provedenih u Engleskoj odigrao samo 51 utakmicu za Totenhem. Prve sezone je imao tešku povredu kičme koja ga je odvojila od terena na duže vreme. Najbolju sezonu je odigrao 2002/03, kada je nastupio čak 37 puta u dresu Totenhema. 

U karijeri je igrao još i za BASK, Grafičar, Rad, Crvenu zvezdu i Ado den Hag.

Nažalost, 2018. godine je preminuo kada mu je pukla aneurizma nakon čega je imao izliv krvi u mozak.

PROČITAJTE JOŠ

Bivši kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović je imao čast da bude zamenik kapitena legendarnom engleskom štoperu Džonu Teriju u Čelsiju.

Zvanično je za vice-kapitena proglašen u sezoni 2015/16, a na to mesto ga je postavio Portugalac Žoze Murinjo.

„Veoma sam ponosan na to što sam zamenik kapitena. To je nešto sjajno za mene, sada imam veću odgovornost i trudiću se da to uradim dobro. Ovo mi mnogo pomaže, jer sam navikao da budem vođa tima i to je sjajno. Svako je ponosan što je kapiten svoje zemlje, ali i kluba“, rekao je 2015. godine Ivanović za zvanični sajt kluba.

Za „plavce“ je odigrao čak 376 utakmica i upisao je 34 golova uz 34 asistencija. Osvojio je jednu Ligu šampiona i tri titule nacionalnog prvaka sa Čelsijem. U drugoj epizodi u Premijer ligi, Ivanović je bio povremeni kapiten ekipe Vest Broma.

Jedan od najvećih igrača iz Srbije koji su ostavili trag, kao kapiten, u nekom evropskom velikanu je čuveni Velibor Vasović.

Postao je prvi internacionalac koji je bio kapiten Ajaksa, sa kojim je osvojio po tri titule nacionalnog prvenstva i kupa. U svojoj poslednjoj sezoni predvodio je Holanđane do titule prvaka Evrope 1971. godine (prvi jugoslovenski fudbaler koji je to ostvario), a tada je bio kapiten velikanima kao što su Johan Krojf i Johan Neskens.

Imao je čast da podigne prvi od četiri trofeja prvaka Evrope koje je u istoriji osvojio Ajaks.

Za reprezentaciju Jugoslavije Vasović je odigrao 32 utakmice i postigao 2 gola.

BONUS VIDEO Bufon trenira u Beogradu sa srpskim i hrvatskim asovima

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar