Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Atomski fudbal engleskih velikana, trka u Premijer ligi ulazi u završnicu

Mančester siti i Liverpul su u preteklih nedelju dana pokazali zašto važe za dominantne i najkonstantnije timovi u engleskom i evropskom fudbalu poslednjih nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji međusobni duel odigrali su u subotu u okviru polufinala FA kupa, a „redsi“ su odneli pobedu rezultatom 3:2.

Imao je Liverpul vođstvo od 3:0 (dva gola Sadio Mane, jedan Ibrahima Konate) na poluvremenu, činilo se da je Siti nokautiran, ali je četa Pepa Gvardiola podigla nivo igre u drugom delu, postigla dva gola (preko Gabrijela Žezusa i Bernarda Silve), međutim izostalo je izjednačenje u dramatičnoj završnici.

Liverpul će tako imati priliku da osvoji FA kup, u kom nisu trijumfovali još od davne sezone 2005/06.

To „redsima“ može biti samo jedan od tri trofeja ove sezone, pošto će pokušati da se domognu i Premijer lige i Lige šampiona.

Mnogi su očekivali da će prošlonedeljni duel Sitija i Liverpula u prvenstvu odlučiti šampiona, ekipe su pokazale kvalitet i napadačku silu, a pobednika po drugi put u prvenstvu u istoj sezoni nije bilo, jer su mečevi su oba puta završeni rezultatom 2:2.

U prvom je Liverpul imao dvaput prednost, ali su se „građani“ vraćali, dok je u drugom meču bila obrnuta situacija.

Foto: EPA-EFE/ANDREW YATES

Tako je odstojanje na tabeli ostalo isto – Siti ima 74 boda, dok je Liverpul na 73 nakon 31 odigrane utakmice.

Odavno je borba za titulu u Engleskoj pala na pomenuta dva tima, koja retko gube bodove na „malim utakmicama“. Njihovom rivalstvu začin dodaje i nadmudrivanje Jirgena Klopa i Pepa Gvardiole koje datira još iz perioda Bundeslige kada su predvodili Borusiju Dortmund i Bajern Minhen.

Do sada imaju 23 duela njih dvojica, skor je 10-9 za Klopa u pobedama, a četiri puta viđeni su remiji. Devet od deset pobeda Klop je ostvario kao menadžer engleskog velikana.

Utakmice Premijer lige možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

Liverpul je trenutno najefikasniji tim Premijer lige sa 79 golova, dok Siti ima sedam manje i na drugom je mestu po tom parametru. Ono gde su „građani“ uspešniji su primljeni golovi, samo 20, naspram Liverpulovih 22. Ti podaci jasno ukazuju na to koliko se trenutno dve ekipe izdvajaju od ostalih u engleskoj eliti.

Na papiru Liverpul će do kraja prvenstva imati teži raspored. Protivnici će mu redom biti Mančester junajted, Everton, Njukasl, Totenhem, Aston Vila, Sautempton i Vulverhempton.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Sa druge strane, Siti će za rivale imati Vulvse, Brajton, Votford, Lids, Njukasl, Vest Hem i Astom Vila. „Građani“ protiv ovih klubova nisu ispustili nijedan bod. Ukoliko se Siti dokopa titule, biće mu to četvrta u poslednjih pet godina.

Ipak, ono što je mnogo veći izazov za Gvardiolin tim je „ušati trofej“ Lige šampiona. Njega do sada „građani“ nikada nisu osvojili, a ovoga puta igraće protiv Real Madrida u polufinalu. I „redsi“ su preko Benfike došli so polufinala, gde će se sastati sa Viljarealom.

Nikoga ne bi začudilo kada bi se engleski velikani našli u velikom finalu, a nesumnjivo bi to bio spektakl i poslastica za kraj sezone.

BONUS VIDEO Debakl Sitija u meču sa Liverpulom u prvom poluvremenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar