Foto: EPA/Lindsey Parnaby

Velika tuga pogodila je britanski fudbal nakon što je saopštena vest da je preminuo legendarni Džo Kinir.

Kinir je veći deo igračke karijere 1960-ih i 1970-ih proveo u Totenhemu, za koji je igrao deset sezona, a sa londonskim klubom osvojio je Kup UEFA, dva FA kupa i Liga kup. Fudbalsku karijeru je završio u ekipi Brajtona.

PROČITAJTE JOŠ

Kao trener vodio je nekoliko timova, uključujući reprezentacije Nepala i Indije, a ljubitelji ostrvskog fudbala najviše ga pamte po tome što je osamdesetih i devedesetih vodio kultni tim Vimbldona. Bila je to generacija poznata po nadimku „Luda driužina“ poznata po žurkama van terena i gruboj igri na njemu.

Najistaknutiji član te generacije bio je sada uspešni glumac Vini Džons, a Kinir je njega i njegove saigrače trenirao sedam godina. Preuzeo je Vimbldon 1992. godine i već u drugoj sezoni osvojio šesto mesto u ligi i titulu trenera sezone. U Vimbldonu je još dva puta stigao do gornje polovine tabele, ali je 1999. morao da se povuče zbog srčanog udara.

Klub je već sledeće godine ispao iz lige, a kasnije je ugašen. Kinir je tako nadživeo klub u kome je ostavio najdublji trag, a poznati fudbalski siledžija Vini Džons bio je jedan od prvih koji se od njega oprostio na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO Gol Gaćinovića protiv PAOK-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar