Foto: Shutterstock

Šandor Miler, legendarni mađarski fudbaler, preminuo je u 76. godini.

Miler je rođen u Budimpešti, a u karijeri dugoj 23 godine irao je za lokalni Treći okrug, zatim Vašaš u kom je proveo najbolje godine karijere i kao vezni fudbaler odigrao 318 mečeva, dok je potom nastupao za Antverpen u Belgiji, zatim španski Erkules, pre nego što se vratio u Vašaš na još jednu sezonu, a karijeru je završio 1988. godine u Leopoldštatu.

PROČITAJTE JOŠ...

Za reprezentaciju Mađarske odigrao je 17 utakmica, od čega dve na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

Milera su upoznali i navijači Crvene zvezde, pošto je sada već davne 1969. godine bio jedan od najzaslužnijih za sprečavanje crveno-belih da odbrane titulu koju su osvojili u Mitropa kupu.

Zvezda je 1968. godine osvojila Srednjeevropski kup, a na Marakani su želeli da taj uspeh ponove i naredne sezone, ali se na putu isprečio mađarski Vašaš, za koji je tada nastupao Miler.

Na Marakani je u pobedi 2:1 odigrao 85 minuta, dok je u revanšu na terenu proveo 23 minuta, a Vašaš je slavio sa 3:2.

Osam godina kasniej nosio je dres Vašaša i protiv Vojvodine – na domaćem terenu slavili su Mađari sa 3:2, dok je u Novom Sadu bilo 2:2.

Interesantno, Miler je samo jednom sa Vašašem osvojio Mitropa kup, i to 1970. godine, iako je ovaj mađarski tim najuspešniji u istoriji ovog turnira sa šest titula.

A legendarni Mađar nije jedini čuveni fudbaler koji je napustio životnu scenu, pošto je najpopularnija sportedna stvar na svetu ostala i bez čoveka koji je predvodio „ludu družinu„.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar