Foto: EPA/ CESARE ABBATE; EPA/ LARS BARON / POOL; EPA/ALEXANDER HASSENSTEIN / POOL; EPA/Guillaume Horcajuelo

Svedoci smo da se fudbalske megazvezde više ne završavaju karijeru sa 30 godina, već da kao po pravilu tada dominiraju. Ostaje pitanje ko će ih naslediti nakon deceniju i po dominacije?

Briga o telu, napredak medicine, posebno prepisani plan ishrane, redovne vežbe, korišćenje različitih savremenih tretmana i procesa oporavke, sve ovo je učinilo da se radni vek sportista dramatično produži.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo mnoge navijače navodi na pitanje ko će zameniti prekaljene igrače poput Zlatana Ibrahimovića, Kristijana Ronalda, Lionela Mesija i Roberta Levandovskog koje gledamo već deceniju i po?

Ovo su igrači koji treba da popune te kopačke, a mnogi su nam već dobro poznati.

FRANCUSKO ČUDO OD DETETA

Kilijan Mbape, krilni napadač “svetaca” Pari Sen Žermena, prema izveštaju objavljenom ove godine vredi čak 259,2 miliona evra.

Sa samo 21 godinom je već bio najbolji strelac francuskog prvenstva, čovek koji je bio ključni sastojak u francuskom osvajanju Svetskog prvenstva 2018. godine i postao drugi najskuplji igrač svih vremena u transferu vrednom 180 miliona evra kada je dres Monaka zamenio za opremu PSŽ.

Ubojiti Kilijan Mbape je prošle sezone u svim tamičenjima u dresu Pari Sen Žermena odigrao 33 utakmice, postigao je 30 golova uz 17 asistencija, što je fantastičan učinak i trenutno ga čini nezvaničnim kraljem fudbala.

Mbapea uz napadački instinkt krasi i brzina, pa je prošle sezone bio najbrži u Ligi šampiona istrčavši u jednom momentu 34 kilometara na čas!

U Pariz je stigao da osvaja trofeje i zamalo mu je izmakao trofej Lige šampiona jer je PSŽ u finalu poražen od Bajerna sa 1:0, a Francuz je čitave sezone muku mučio sa povredama, pa ni na kraju sezone nije bio na najvišem nivou.

DŽEJDON SANČO

Dugo će u Mančester sitiju patiti što je englesko čudo od deteta otišlo u Borusiju iz Dortmunda. Kada se pominje njegov transfer cifre su uglavnom astronomske, a deluje da je najmanja svota koju nemački klub može da dobije oko 150 miliona evra. Po CIES istraživanjima se očekuje i čitavih 30 više!

Krilni napadač ima svega 20 godina, a stvari koje čini na terenu i pune statističke kolone su priča za sebe. Sančo je na 28 utakmica upisao 17 golova i isto toliko asistencija. Praktično je nemoguće zamisliti akciju “milionera” u koju on nije uključen.

Prošao je mlađe kategorije Votforda, a mladu selekciju Engleske odveo do titule šampiona sveta za igrače do 17 godina i vicešampionskog zvanja u Evropi. Njegove teledirigovane lopte su prava poslastica za Erlinga Brauta Holana, koji je sledeći na našoj listi.

ERLING BRAUT HOLAN

Po mnogim ocenama najbolji mladi napadač na svetu, već u Moldeu je skrenuo pažnju na sebe, a u Salcburgu je prosto eksplodirao. Čak 17 golova na 16 mečeva učinilo je da je u red za njegovo dovođenje stalo pola Evrope.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL / POOL

Savetovao se sa ocem Alfom Ingeom i odlučio da pojača Borusiju u kojoj je na debiju protiv Augzburga postigao het-trik u pobedi od 5:3! Za napadača od 194 cm je impresivno brz (maksimalna brzina: 36 km na čas), pa je neretko ostavljao štopere po dva koraka iza sebe. Postigao je pet golova u uvodna dva meča u Bundesligi (prvi ikada) i to za samo 56 minuta provedenih na terenu!

Podjednako se dobro služi levom i desnom nogom, a igra glave je dovoljno kvalitetna za momka visokog gotovo dva metra. Opasnost je u svakom momentu, a to maksimalno koriste Sančo, Torgan Azar i Ahraf Hakimi koji ga stalno „hrane“ loptama.

TIMO VERNER

Dugogodišnji napadač Lapjpciga je ovog leta odlučio da Bundesligu zamenio Premijer ligom. U Čelsiju igra solidno, ali daleko od toga da briljira sa četiri gola na 11 mečeva.

Ipak, čitava planeta zna kakav je to majstor za golove, a samo je ekonomska kriza usled pandemije koronavirusa uslovila da ga „plavci“ dovedu za tričavih 50 miliona evra.

Pre tri godine je debitovao za Nemačku i na Kupu Konfederacija osvojio Zlatnu kopačku sa najviše datih golova (u mlađim kategorijama postigao 34 gola na 48 nastupa).

Poznat je kao Turbo Timo zbog ubrzanja i brzine, a jedan je od izdanaka nemačke škole diretknih napadača u maniru Gerda Milera. Bio je član idealnog tima Bundeslige prethodne sezone i Lige Evrope u sezoni 2017/2018.

MARKUS RAŠFORD

Napadač Mančester junajteda izrasta u vrhunskog golgetera i pravog lidera “crvenih đavola”, koje Ole Gunar Solskjer pokušava na staze stare slave.

Talenat, to što ne oseća pritisak ni u najvećim derbijima, strahovit dribling i svega 22 godine čini da bi predstavlja strah i trepet u Premijer ligi.

Rašford je prošle sezone odigrao 31 meč u svim takmičenjima i postigao je 19 golova uz šest asistencija, pa se očekuje da bi njegova sloboda koštala najmanje 152,2 miliona evra.

Rašford je pokupio nagradu „Džimi Marfi „za najboljeg mladog fudbalera godine, a u nekoliko navrata je bio igrač meseca u Premijer ligi.

Postigao je najlepši gol Mančester junajteda prethodne sezone, a pamte se njegove „biciklice“ pre nego što obiđe golmana.

DOMINACIJA VETERANA

Najbolji primer dugog veteranskog staža je Zlatan Ibrahimović koji ima punih 39 godina, a iako je dva puta razmišljao o penziji nije odlučio da stane. Osvojio je sijaset individualnih nagrada i titula u gotovo svim državama u kojima je igrao, a jedino mu nedostaje trofej Lige šampiona.

Nije uspeo da dođe do njega dok je igrao u Ajaksu, Juventusu, Interu, Barseloni, Milanu, Pari Sen Žermenu i Mančester junajtedu (osvojio Ligu Evrope), a sada u Milanu briljira sa 10 golova u šest mečeva Serije A!

Lionel Mesi je 24. juna napunio 33. godinu, a ove sezone nije ubitačan kao što nas je navikao prethodnih sezona. Razlog je nezadovoljstvo rukovodstvom kluba, pa je ušao u sukob sa sada već bivšim predsednikom Bartomeuom. Odlučio je da ostane u klubu da ne bi morao da upliće pravnike, ali je njegovo nezadovoljstvo i te kako prisutno.

Foto: EPA-EFE/Andreu Dalmau

Ove sezone je postigao tek sedam golova u svim takmičenjima, što je izuzetno „mršavo“ za čoveka koji je u karijeri postigao 641 gol (175 pogodaka direktno donela trijumf Barseloni) na 409 zvaničnih mečeva u dresu Barselone.

Spisak starijih napadača bi bio nepotpun bez Kristijana Ronalda. Portugalac je propustio neke mečeve ove sezone zbog koronavirusa, ali bez obzira na to izgleda sjajno. Odigrao je šest mečeva u Seriji A postigao osam golova, a u četiri nastupa u Ligi šampiona još toliko puta je bio strelac.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

I dalje gledamo kako napravi sprint od 30 metara (iako je izgubio delić brzine), ali i kako ozbiljno nadvisi štopere i zakuca loptu glavom. Pita se za sve u „staroj dami“ i želi da podigne i šesti trofej Lige šampiona (čime bi izjednačio rekord Sedorfa koji je „ušati trofej“ podizao sa tri različita tima).

Mašina za golove i prvi favorit za sva individualna priznanja u 2020. godini živi i radi u Minhenu. Robert Levandovski je sa tripletom Bajerna završio sezonu života u kojoj je postigao 55 golova u svim takmičenjima uz 10 asistencija. Poljak ove sezone nastavlja u istom ritmu, pa sa 12 golova predvodi strelce Bundeslige.

Levandovski
Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram