Filip Stojilković
Filip Stojilković; Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Kakav početak srpskog fudbalera koji je malo poznat u našoj zemlji, ali to nikako nije zaslužio.

Filip Stojilković je odigrao 10 mečeva za Sion ove sezone i već je postigao pet pogotka uz tri asistencije u dresu Siona.

Jedan je od najboljih igrača švajcarskog prvenstva, a u prethodnom kolu je bio i član idealne postave.

Ovaj fudbaler još uvek nije debitovao za seniorsku reprezentaciju, a deluje da je konačno pronašao klub koji mu po svemu odgovara. Vrednost mu stalno raste, pa se sada procenuje na 1,3 miliona evra. Rođen je 4. janura 2000. godine i igra na poziciji napadača, a sve akcije Siona se završavaju loptama ka njemu.

Bili ste i deo idealnog tima prethodnog kola i jedan ste od igrača o kom se redovno piše u Švajcarskog zbog sjajnih partija. Šta se to poklopilo u Sionu, a nije ranije?

„Tako je, bio sam u idealnom timu kola. Mislim da sam sazreo kao igrač i ličnost što se odrazilo i na terenu jer igram sa više samopouzdanja i automatski dolaze golovi i asistencije“, počeo je Stojiljković za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Kako ste zadovoljni igrama ove sezone, deluje da je ovo sezona u kojoj ste eksplodirali i da vam je put ka ligama petice otvoren?

„Zadovoljan sam početkom sezone i uvek se trudim iz utakmice u utakmicu da budem bolji i da dam maksimum za svoj tim na 10 utakmica u prvenstvu i kupu postigao sam pet golova i tri asistencije, ali uvek se želim više za svoj tim.“

Igrali ste za sve mlađe kategorije Švajcarske, a sve je veći pritisak da zaigrate i u seniorskom timu. Za koju biste reprezentaciju želeli da igrate – Srbiju ili Švajcarsku?

„Igrao sam za sve mlade selekcije Švajcarske, ja sam Srbin rođen i odrastao u Švajcarskoj jako se ponosim svojim srpskim poreklom. Pitali ste me za koju bih se selekciju odlučio, pa na poziciji koju ja igram Srbija ima po meni najbolje napadače na svetu dovoljno je reći – Mitrović, Vlahović, Jović. Nijedna reprezentacija sveta po meni nema takve napadače. Švajcarska je isto jedna dobra reprezentacija iskreno u ovom momentu samo se trudim da igram dobro, a poziv u A selekciju je san svakog mladog igrača i vrhunac jedne karijere.“

Filip Stojilković
Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Da li se zaista Baloteli naljutio što ste ga izbacili iz stratne postave? Kakav je Italijan kao saigrač?

„Sa Balotelijem imam jednu zdravu konkurenciju, kao lik je super zabavan i opušten. Na prvom trenigu me je pitao jesam li Srbin, kad sam rekao da jesam on se nasmejao i rekao mi: Volim vas Srbe. Kao igrač dovoljno govori to što je igrao u tako velikim klubovima, nema tu šta drugo da se kaže.“

Kako biste sebe predstavili kao igrača? Koje karakteristike vas krase?

„O sebi kao igraču mogu samo da kažem nikad ne odustajem, borim se do poslednjeg atoma snage, a ostalo se vidi na terenu. Više volim da drugi pričaju iskreno.“

Filip Stojilković
Filip Stojilković; Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Odrasli ste u Cirihu, zatim igrali za Red Star. Stigli ste i do Hofenhajma, šta to nije „leglo“ da ostanete u Bundesligi?

„Kao mlad sam otišao u Hofenhajm, lepo je to iskustvo što se tiče Bundeslige i ove godine je postojalo interesovanje nekih klubova tako da nikad ne zna, fudbal je takav, videcemo…“, ostavio je otvorenu mogućnost da dođe do promene sredine.“

Deluje da već sada možete da budete jedna od glavnih meta zimskog prelaznog roka. Da li imate san da zaigrate u nekom klubu i koji su ciljevi sa Sionom?

„Što se tiče Siona za sada nam dobro ide. Liga petice je san svakog igrača, meni se sviđa serija A, kao i Bundesliga. Već sam vam i delimično odgovorio u prethodnom pitanju – fudbal je to nikad se ne zna, ali ne optećujem se time, trudim se samo da igram dobro to je moj fokus“, završio je Stojilković za Nova.rs.

BONUS VIDEO Slavlje srpskih igrača i stručnog štaba u Oslu posle pobede nad Norveškom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar