Foto: EPA-EFE/Jon Super

Šest engleskih klubova koji su osnovali Superligu, a zatim od nje odustali već je izgubilo desetine miliona evra.

Mančester junajteda, Liverpul, Mančester siti, Čelsi, Totenhem i Arsenal su već u minusu oko 10 miliona evra (osam miliona funti) koliko su platili deonice da postanu deo Superlige, prenosi „Dejli mejl“.

PROČITAJTE JOŠ

U utorak uveče se pojavila informacija da bi engleski klubovi mogu da se susretnu i sa finansijskim penalima zbog povlačenja iz ugovora sa Superligom koji su potpisali prošle nedelje jer postoji klauzula po kojoj su u obavezi da najmanje tri godine budu posvećeni ovom prvenstvu.

Advokati kažu da ugovor konstruisan tako da podstakne klubove da ostanu uz kontroverzni projekat, u slučaju očekivanih protesta bi mogli da dobiju velike kazne.

Svi engleski klubovi su bili primorani da se povuku iz ugovora, a onda su odučili da se izvine navijačima.

Ipak, posledice bi mogle da budu još ozbiljnije nego što su isprva mislili.

Ova Superliga je trebalo da bude samo početak i da se nakon toga organizuju slična takmičenja u Južnoj Americi, Aziji i Africi, a bilo je priče i o formiranju Svetskog prvenstva za klubove naspram takmičenja koje već organizuje FIFA.

Očekuje se i da engleski klubovi plate kompenzaciju ostalim klubovima osnivačima (Real i Atletiko Madrid, Barselona, Juventus, Milan i Inter) zbog klauzule da ne može da se napusti takmičenje prve tri godine u ugovoru koji je potpisan na 23 godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar