Foto: EPA PHOTO ANSA/FALZONE

Dušan Vlahović neće biti prvi Srbin u Juventusu, zapravo, imaće zadatak da krene stazama velikana poput Vladimira Jugovića.

Vlahović će biti šesti Srbin u Juventusu, koji nije često dovodio naše igrače, ali nije ni pravio greške.

#related-news_0

Prethodnici su Vladimir Jugović, Zoran Mirković, Ivan Ergić, Darko Kovačević i Miloš Krasić.

Samo je Darko Kovačević bio klasični špic i njega će poziciono naslediti Vlahović, a kada su u pitanju uspesi, neprikosnoven je Vladimir Jugović.

Jedan od najinteligentnijih igrača 1990-ih osvojio je dve Lige šampiona u karijeri, sa Crvenom zvezdom 1991. i Juventusom 1996. godine, a sa Starom damom ima titulu Serije A (1997), Interkontinentalni i UEFA Superkup iz 1996.

Jugović je igrao za Staru damu od 1995. do 1997. godine, bilo je to relativno kratko, ali plodno vreme za nekadašnjeg univerzalca naše reprezentacije.

Foto: EPA

Titulu prvaka Evrope je obeležio i Jugovićev penal, matirao je Edvina van der Sara u čuvenom finalu protiv Ajaksa, odigrao je 77 mečeva uz 10 golova i 11 asistencija.

Darko Kovačević je bio klasična „devetka“ poput Vlahovića, a došao je pošto je obeležio 1999. godinu u Realu iz Sosijedada.

Juve ga je kupio za 12 miliona funti, uspeo je tek donekle da dođe do izražaja jer su tada udarne igle bili Inzagi, Del Pjero i Trezege, pa je usledila razmena u kojoj je otišao u Lacio umesto Marsela Salasa.

Dao je 11 golova na 47 mečeva, u klubu je bio od 1999. do 2001. godine.

Zoran Mirković predstavljao je bedem Stare dame od 1998. do 2000. godine, pošto se prethodno odlično pokazao u Atalanti.

Foto: EPA PHOTO ANSA/BUCCO

Marčelo Lipi ga je doveo u Juventus, pod njegovim vođstvom je više igrao, potom je Karlo Ančeloti preuzeo tim 1999. i promenio planove i igrače, pa je posle toga Mirković otišao u Fenerbahče.

Miloš Krasić dugo je bio lider CSKA iz Moskve, a 2010. je tokom leta otišao u Torino u transferu vrednom 15.000.000 evra.

Bio je lider Orlova i jedan od zaslužnih za Mundijal u Južnoj Africi, ali posle Svetskog prvenstva je počeo polako da prolazi njegov zenit.

Odigrao je 50 utakmica za crno-bele iz Torina i dao 10 golova, postao je i miljenik navijača, ali je čak i italijanski jezik bio mala prepreka, posle te barijere je otišao u Fenerbahče, pa Bastiju i Lehiju u kojoj je završio karijeru.

Nedorečen je ostao samo Ivan Ergić u Torinu jer je bio praktično samo registrovan kao igrač kluba, nije odigrao nijedan zvaničan meč, otišao je u Bazel na pozajmicu i to mu je zapravo bio potez karijere. Tu se etablirao i ostao je čak osam godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram