Dušan Vlahović; Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Dušan Vlahović je sa dva gola protiv Atalante potvrdio da je jedan od najboljih napadača Evrope u ovom momentu, ali uprkos tome što ga navodno traže Real Madrid, Juventus, Mančester junajted i mnogi drugi velikani, rasističko vređanje nakon meča izgleda nije bilo dovoljno za iole oštriju reakciju.

PROČITAJTE JOŠ...

Kada se priča o rasizmu u fudbalu, UEFA i FIFA su prve u akcijama, porukama i inicijativama. Transparent „Say no to racism“ („Recite ‘ne’ rasizmu“) je jedna od uobičajenih pojava na terenima širom sveta, praćen brojnim plakatima, majicama, promotivnim spotovima. Fudbalski klubovi i reprezentacije nisu oklevali da se priključe klečanju pred početak utakmice, vidu protesta koji je „započeo“ Kolin Kapernik, nekadašnja zvezda San Francisko Fortinajnersa i NFL šampionata, čemu je podršku dala i fudbalska reprezentacija Srbije.

A onda je došao taj 11. septembar. Vlahović je pogodio dva puta sa penala, trasirao put ka pobedi, a nakon što je susret okončan sa tribina se veoma glasno začulo „srpski Ciganine“, mada postoje navodi i da su Vlahoviću skandirali „ti si Ciganin“. Usledila je burna reakcija uprave Fjorentine, ali je na tome ostalo. I čini se da bi čitav slučaj bio zaboravljen da gotovo mesec dana kasnije na Tviteru nije objavljen snimak.

Ponovo su strasti uzburkane, ali je rasistički ispad ubrzo zamenila priča o navodnoj odluci „viole“ da odredi cenu za Vlahovića u visini od 90 miliona evra, pa je sporni trenutak iz Bergama pao u „zapećak“ ni 24 časa pošto se dogodio.

A kako je bilo u nekim drugim situacijama?

U decembru 2020. godine meč Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Bašakšehira prekinut je nakom samo 24 minuta igre nakon, tada se činilo neisprovociranog, rasističnog ispada pomoćnog sudije Sebastijana Kolteskua. Koltesku je glavnom sudiji rekao da je Pjer Vebo, rezervni igrač turskog tima, dobacivao sudijama, i u opisu iskoristio reč „crnac“, što je izazvalo burnu reakciju Demba Be, a potom i povlačenje igrača u svlačionicu, te prekid meča, a o tom događaju se pisalo nedeljama.

Mario Baloteli je u više navrata zbog rasizma napuštao igralište, a incident iz Kruševca 2012. godine, kada je Deni Rouz, bek mlade reprezentacije Engleske, navodno bio vređan od strane navijača sa tribina tokom revanš meča baraža za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Srbije. Englezi su slavili dva puta sa po 1:0, a gol postignut u 94. minutu i Rouzova napucana lopta na tribine označili su početak prave hajke na Fudbalski savez Srbije od strane engleskih medija, koji su tražili da Srbija bude momentalno izbačena iz takmičenja i suspendovana zbog rasizma.

Poslednji primer koji je pogodio neki srpski klub dogodio se na meču između Crvene zvezde i Milana, na kom je nepoznato lice vređalo Zlatana Ibrahimovića na nacionalnoj osnovi, što je dovelo do kazne UEFA od dve utakmice bez podrške navijača (kasnije preinačeno u dozvolu ulaska samo deci do 14 godina uz jednu utakmicu uslovno).

Svaki od tih događaja ima jednu zajedničku „tačku“ – žestoku reakciju. Vinovnike incidenata osudili su ne samo klubovi već i javnost, UEFA je ekspresno reagovala pokretanjem postupka, dok je ta situacija bila povod za veliki broj komentara kako navijača, tako i što bivših, što sadašnjih igrača, te priče u medijima i serije tekstova svakom od tih incidenata.

U slučaju Dušana Vlahovića, to je izostalo. Tek sporadično javnost je na društvenim mrežama diskutovala o ovom „ispadu“, UEFA, FIFA i Serija A ćute, igrači se ne oglašavaju, a u medijima van Srbije čitav slučaj prošao je nezapaženo.

Šta će iza svega proizići, pitanje je, ali ako se po prethodnih mesec dana epilog nazire, onda se čini da su fudbalskim moćnicima „starog kontinenta“ društvene mreže još uvek nedostupne, ili su odlučili da baš u ovom momentu „olabave“ borbu za rasizam kako bi „navijačima“ dali bar malo oduška.

Ili ih, prosto, ne interesuje, jer ni Dušan Vlahović ni Srbija kao nacija nisu dovoljno egzotični kako bi UEFA, FIFA i Serija A zapravo primenile sopstvena pravila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar