Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Fudbaleri Ajaksa već godinama pružaju odlične partije i to ne samo u holandskoj ligi, već i na evropskoj sceni. Ipak, ove godine posebno privlače pažnju.

Naime, Ajaks je samo do sada u sezoni postigao neverovatnih 108 golova i u igri je za tri trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekipa, za koju nastupa i srpski reprezentativac Dušan Tadić igra napadački fudbal, a nemaju strah ni od velikih rivala što se pokazalo što ove, što prethodnih godina, pre svega u Ligi šampiona.

U grupnoj fazi ovogodišnjeg izdanja njaprestižnijeg evropskog takmičenja, Ajaks je bio jedan od tri tima sa svim pobedama, a po dva puta savladani su Sporting iz Lisabona, Borusija Dortmund i Bešiktaš.

Ajaks je u tih šest utakmica postigao čak 20 golova, što je više od tri gola u proseku po meču. Za to vreme, primio je samo pet.

Ubedljivo najbolji strelac tima, a i celog takmičenja bio je Sebastijan Ale, koji je mrežu zatresao čak deset puta, uz dve asistencije. Osim njega pogađali su Berhuis, Entoni, Tadić (jedan gol dve asistencije), Blind, Klasen i Neres.

Aktuelnog holandskog prvaka u osmini finala očekuje dvomeč protiv Benfike, iako je prvobitnim žrebom izvučen Inter kao rival.

Iako mnogi ne vide Ajaks kao tim koji ozbiljno može da napadne „ušati trofej“, prethodne sezone su pokazale da je ekipa i te kako spremna za tako nešto, što je Tadić više puta potvrđivao u svojim izjavama.

Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Mnogi zaboravljaju da je Tadićev tim u sezoni 2018/19. stigao do polufinala Lige šampiona, kada ih je Totenhem u triler meču i golom Lukaša Moure u poslendjim sekundama sprečio da se domognu finala protiv Liverpula.

U prethodne dve sezone Ajaks je svoja evropska nadmetanja završavao u šesnaestini, odnosno četvrtfinalu Lige Evrope. Najpre je u dvomeču bio bolji Hetafe, da bi prošle godine Roma bila zamalo bolja.

Iznenađenja u fudbalu su i te kako moguća, a mladi tim, koji sa klupe trenira Erik ten Hag, zna kako se prave čuda. To su najbolje pokazali 2019. godine, kada su pobedili veliki Real Madrid sa 4:1 u drugom duelu nokaut faze Lige šampiona. Od tada tim se promenio, ali je „jezgro“ ostalo isto, stoga iz ne treba otpisivati u borbi za trofej Lige šampiona.

Osim u pomenutom takmičenju, Ajaks svoju dominaciju pokazuje i u nacionalnom prvenstvu, pošto je trenutno prvi na tabeli sa 57 bodova, osam više od drugoplasiranog PSV-a, koji ima utakmicu manje.

Meč Ajaksa i Bešiktaša, Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ajaks je dugo vodio bitku sa PSV-om, najveći rival je nekoliko puta ove sezone imao čak i prednost, a jedno vreme je i Fejnord pripretio.

Ipak, odlučujući meč bio je nedavni derbi između Ajaksa i PSV-a u kom je Tadićev tim slavio sa 2:1, a Srbin je u tom trijumfu učestvovao sa asistencijom. Nakon toga PSV je vezao još jedan poraz i Ajaks se odlepio.

Kada se pogleda gol razlika Tadićeva ekipa je neprikosnovena ove sezone, sa 70 postignutih i svega pet primljenih golova na 23 utakmice.

I u holandskoj ligi najbolji strelac je Ale sa 16 golova i šest asistencija, dok je Tadić ubedljivo najbolji asistent lige sa 15 uspešnih dodavanja. Uz to, Srbin ima i sedam golova. Dominaciju Ajaksa potvrđuje i podatak da je čak 19 različitih igrača postizalo golove u šampionatu.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Poslednja od ukupno 18 pobeda izvojevana je u subotu, teže nego što se očekivalo. Pobeđen je Viljem II koji se bori za opstanak, rezultatom 1:0, a Tadiću je poništen pogodak. Ipak, Ajaks se izvukao i Timber je iskoristio asistenciju Entonija za veliko slavlje.

U poslednjih 11 godina u Holandiji, Ajaks je podigao trofej šampiona šest puta, dok u sezoni 2019/20. liga nije završena zbog pandemija koronavirusa. Ajaks je i u toj sezoni bio vodeći na tabeli, a u stopu ih je pratio AZ Alkmar.

Upravo protiv tog tima će Tadić i ekipa odmeriti snage u polufinalu ovogodišnjeg takozvanog „KNVB Beker“ ili bolje rečeno Kupa Holandije. Najubedljiviju pobedu ove sezone Ajaks je izvojevao u osmini finala Kupa, kada je Ekscelsior savladan sa 9:0.

Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

U prve tri runde Kupa, šampion Holandije je bio slobodan, zatim je pobeđen Barendreht sa 4:0, pa Ekscelsior i na kraju Vitese sa 5:0 (Tadić postigao gol i upisao dve asistencije na tom meču).

Kada se sve sabere Ajaks ove sezone ima gol razliku 108:10, uz 27 pobeda i samo dva poraza i tri remija i u igri je za tri trofeja.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da Ajaks već godinama odlično radi sa mladim igračima, koji često iz Holandije odu u najjače evropske klubove (Frenki de Jong u Barselonu, Doni van de Bek u Mančester junajted, Matijas de Liht u Juventus…).

BONUS VIDEO Tadić otkrio: Jedini sam igrač kom je Ajaks dao ugovor da nastavim kao trener, ovo je fakultet fudbala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar