Foto: Pedja Milosavljević/Starsport

Na današnji dan, pre tačno šest godina, Srbija je prevarena, na do tada, neviđen, inovativan način. Da stvar bude još gora, podvalili su nam Albanci i to usred Beograda, a jasno je da na takvu provokaciju nismo smeli da nasednemo.

Tog 14. oktobra 2014. godine na stadionu Partizana u Humskoj igrao se meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016.  godine.

PROČITAJTE JOŠ

Na terenu fudbaleri Srbije i Albanije, koje je žreb UEFA spojio u kvalifikacionu grupu I, gde su još bili: Portugal, Danska, Jermenija.

U jeku napada „orlova“, koje je s klupe vodio Dik Advokat, u 42. minutu, pri rezultatu 0:0, nad stadionom se pojavila letilica na daljinsko upravljanje koja je nosila zastavu „velike Albanije“, a njom je s obližnje crkve komandovao ozgloglašeni Balista Ismael Morina.

Letilica je nadletala stadion, i bila je očigledna žestoka provokacija Albanaca, a čim se ukazala prilika da bude „prizemljena“, to je iskoristio štoper Srbije Stefan Mitrović.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ubrzo su ga opkolili reprezentativci Albanije i započet je sukob. Besni navijači zbog svega što se događa na terenu uleteli su da se obračunaj s Albancima, i samo je srećom izbegnut veći sukob.

Sudija Martin Etkinson pokazao je igračima da odu u svlačionicu. Uzalud su tokom prekida kapiten Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov, Zoran Tošić i ostali „orlovi“ ubeđivali Lorika Canu i ostale fudbalere Albanije da se vrate na teren.

Nije im padalo napamet. Zahtevali su da budu ispražnjene tribine. Ubrzo je delegat meča doneo odluku da isti bude prekinut i povratka nije bilo.

Pakleni scenario u režiji Ismaela Morine, koji je to veče uspeo da pobegne i napusti granicu Srbije, da bi bio uhapšen tek 7. oktobra 2015. godine, žestoko je koštao Srbiju.

Preskupu cenu smo platili, naivno smo naseli na albansku podmetačinu.

UEFA je donela odluku da meč bude registrovan službenim rezutatom u korist „orlova“, ali i oduzimanje tri boda. Pa se došlo do toga da meč kao da nije ni odigran, a Srbija je na kraju ostala bez plasmana na Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar