Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Fudbalska reprezentacija Srbije na gostovanju Turskoj u okviru 4. kola Lige nacija odigraće peti meč u mesec i po dana, a s obzirom na raspoložive snage, selektor Ljubiša Tumbaković će na teren u Istanbulu izvesti petu različitu startnu postavu.

Ovosezonsko takmičenje u Ligi nacija i pre početka podređeno je baražu za Evropsko prvenstvo, te su „orlovi“ septembarske duele sa Rusijom i Turskom dočekali kao sparinge pred gostovanje Norveškoj.

Fudbalska javnost očekivala je da selektor Ljubiša Tumbaković prva dva kola Lige nacija iskoristi da uigra tim za polufinale baraža u Oslu, međutim, ne samo da je Srbija odigrala oba susreta sa različitih startnih 11 igrača, već je na megdan Norvežanima izašla sa trećom postavom.

Tumbaković je kombinovao od golmana, gde su šansu dobili Dmitrović i Rajković, pa sve do ofanzive.

PROČITAJTE JOŠ

Štoperski trio protiv Rusije su činili Milenković, Maksimović i Pavlović, potom je u duelu sa Turskom umesto Nikole Maksimovića na teren izašao Kolarov, a onda je u susretu sa Norveškom i Pavlović izgubio mesto startera koje je zauzeo Stefan Mitrović.

Vezni red na ovogodišnjoj premijeri činili su Kostić, Gudelj, Nemanja Maksimović i Lazović, a isti kvartet dobio je šansu i u drugom susretu. Ipak, u polufinalu baraža zbog povrede Kostića došlo je do nove promene te je upražnjeno mesto zauzeo debitant u redovima „orlova“ Mihailo Ristić.

Rotacije nisu izostale ni u najisturenijoj liniji gde su samo Aleksandar Mitrović i Tadić imali „zakucano“ mesto među 11, dok su se pored njih smenjivali Milinković-Savić, Radonjić i Đuričić.

Sijaset kombinovanja i pregršt isprobanih varijanti, nije se negativno odrazilo na naš nacionalni tim koji je, uprkos činjenici da je startna postava u Oslu prvi put izgledala tako, uspeo da eliminiše Norvešku nakon produžetka (2:1).

Izgledalo je da Tumbaković posle brojnih lutanja i traženja konačno ima dobitni recept. A onda, na megdan Mađarskoj izašao je tim sa čak šest izmena.

Kapiten Kolarov zbog kartona nije mogao da bude u startnih 11 i zamenio ga je Strahinja Pavlović, a meč sa Mađarskom počeli su još i Gaćinović, Mladenović, Milivojević, Ljajić i Jović, umesto Lazovića, Ristića, Nemanje Maksimovića, Đuričića i Aleksandra Mitrovića.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Novi poraz (1:0), protiv potpunog autsajdera, pokazao je negativan efekat konstantnih rotacija, a posledice je uvideo i sam Tumbaković.

„Nije bilo neke igre, ekipa nije mogla da podigne igrača, ali su igrači mogli da se nametnu. Sigurno da će na okupljanju u novembru biti daleko manji broj igrača nego sada, bez obzira na to što ćemo imati tri utakmice“, rekao je selektor Srbije posle poraza u Beogradu.

Bilo kako bilo, želeo Tumbaković to ili ne, Srbija će u promenjenom sastavu izaći i na teren u Istanbulu. Ovaj put „krivac“ za promene biće deformisani kalendar usled koronavirusa i klupske obaveze zbog kojih je čak sedam igrača napustilo nacionalni tim pred put na Bosfor.

U Beogradu su ostali Aleksandar Katai i Saša Zdjelar, fudbaleri večitih rivala koje 18. oktobra očekuje međusobni duel u Superligi Srbije. Takođe, selektor je dozvolio Dušanu Tadiću i Luki Milivojeviću da se vrate u svoje klubove, a otpust su dobili i Strahinja Pavlović, Emil Rockov i Marko Grujić. Podsetimo, ranije je ekipu napustio Miloš Veljković, kome je Verder dozvolio samo da otputuje u Oslo, ali ne i u Beograd.

Činjenica je da osim Tadića, i delimično Pavlovića, niko od pomenutih nije imao značajniju ulogu u prethodna četiri susreta, ali isto tako, teško je očekivati da tim dobije identitet ukoliko ne postoji kompaktnost i ako se konstantno vrše promene. Samim tim, konstantne rotacije pred finale baraža sa Škotskom predstavljaju riskantan potez selektora koji će utakmicu u Beogradu 12. novembra dočekati bez jasne slike o startnoj postavi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar