Drogba: Dosta je rasizma, ljudi u Africi nisu pokusni kunići

Fudbal 04. apr. 202016:38 > 17:23
Podeli:
Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Bivši fudbaler Čelsija, Didije Drogba, oštro je reagovao na izjave dvojice francuskih lekara koji su sugerisali da vakcinu protiv koronavirusa treba testirati u Africi.

Kamil Loht, šef odseka pri Nacionalnom institutu za medicinska istraživanja u Lilu i direktor Kohan bolnice iz Pariza, Žan-Pol Mira, pričali su o tome da li bi Afrika bila pogodnije mesto za ispitivanje vakcine.

„Ako bih bio provokativan, zar ne bismo ovu studiju trebalo da radimo u Africi, gde nema maski, tretmana, intenzivne nege, kao što je rađeno u slučaju AIDS, kada se testiralo na prostitutkama jer se znalo da su one jako izložene virusu HIV-a? Šta mislite o tome?“, pitao je Mira.

Loht je odgovorio:

„U pravu ste, paralelno razmišljamo o studiji u Africi sa istim pristupom, ali nas to ne sprečava da to istovremeno radimo u Evropi i Australiji“.

Ove izjave izazvale su pravu lavinu reakcija, a među njima je bila i Drogbina koje je, u objavi na Fejsbuku, opaske doktora nazvao „rasističkim“.

„Neshvatljivo je da nastavljamo da prihvatamo ovakve izjave. Afrika nije laboratorija. Snažno osuđujem ove vrlo ozbiljne, rasističke i prezrive reči. Pomognite nam da sačuvamo živote u Africi i da se prestane sa širenjem virusa koji destabilizuje ceo svet, umesto što nas gledate kao pokusne kuniće. Ovo je apsurdno“, napisao je Drogba.

Doktor Mira je kasnije bio prinuđen da zbog pretnji i uvreda ugasi Tviter profil, a kasnije se i izvinio rekavši da je kriv što se nije dobro izrazio i da nije imao nameru da vređa bilo koga.

Oglasilo se i rukovodstvo bolnice u Parizu naglasivši kako se doktor Mira „izvinjava svima koji su bili šokirani i uvređeni njegovim izjavama“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram